Tags

, , , , , , , , , ,

Als ik in Nederland of Vlaanderen ben, krijg ik vaak de vraag “Hoe is het in Mozambique?”. Steevast gevolgd door de vraag of het er niet gevaarlijk is. En of het een groot verschil is om hier of daar te zijn. Meestal zeg ik dan iets over het (warme) weer. Maar met de huidige ‘Mozambikaanse’ temperaturen in de Lage Landen hoef ik niet veel uit te leggen.

Meestal lach ik deze vragen een beetje weg en antwoord iets in de trant van “Ook in Mozambique moet ik boodschappen doen, het huis schoonhouden, de tuin bijhouden en zorgen dat de administratie in orde is.” En dan nog iets over geld. En ik vertel dat de kleine corruptie het enige voelbare verschil is in mijn dagelijks leven. En dat diefstal op de loer ligt … maar is dat zoveel anders dan in BEL/NL?

Wat zijn nu ‘nieuws-items’ in de lokale pers? Ik lees met regelmaat een Mozambikaanse (engelstalige) internet-krant. Ik kijk af en toe naar het nieuws op TVM of STV. Ook op AllAfrica.com lees ik over Mozambique. Er is veel aandacht voor het jaarlijkse nationale cultuurfestival dat vorige week werd georganiseerd in Niassa. Ook aandacht voor de presidentsverkiezingen in buurland Zimbabwe. En ik licht drie onderwerpen wat meer toe.

Grote doorbraak in vredesbesprekingen in Mozambique

President Filipe Nyusi en oppositieleider Renamo-leider Ossufo Momade hebben een duidelijke doorbraak aangekondigd in de vredesonderhandelingen. Belangrijk item is de integratie van voormalige rebellen in politie- en legereenheden. De ontwapening en integratie van Renamo-soldaten (rebellen) zijn de belangrijk knelpunten in de gesprekken, waarbij de regering eist dat de gewapende eenheden van Renamo onmiddellijk worden ontbonden. Als dit volgens planning is gebeurd dan kunnen de lokale verkiezingen – gepland voor 10 oktober – worden georganiseerd.

Renamo militairen © Photo J. Jackson / VOA

Staatsbezoek President Nyusi aan eSwatini goedgekeurd door parlement

Maandag heeft de Permanente Commissie van de Assemblee van de Republiek het staatsbezoek van President Filipe Nyusi, aan het koninkrijk van eSwatini van 6 tot 9 augustus toegestaan nadat aan alle wettelijke procedures werd voldaan. Er was geen eensgezindheid want Renamo is tegen, Frelimo en MDM stemden voor het bezoek van de president.

Koning Mswati III van eSwatini (links) en president Filipe Nyusi

Bovenstaande foto is gemaakt bij het bezoek aan Mozambique van Koning Mswati III van Swaziland in april 2016. Foto © presidencia.gov.mz En zoals je kunt lezen is de (nieuwe) officiële naam van Swaziland: eSwatini. Een buurland van Mozambique in het zuiden.

Er zijn verschillende discussie-punten tussen beide landen. Zo claimt – op historische feiten gebaseerd – het kleine land een deel van het grondgebied van Mozambique en Zuid Afrika. Verder hebben zij grootse plannen om een dertig meter diep kanaal te graven dat eSwatini moet verbinden met de Indische Oceaan. Zesentwintig kilometer dwars door Mozambique. Er is tot heden geen overleg geweest tussen beide landen over dit prestigieuze (olie)project.

Tweede grootste export-product van Mozambique: Heroïne

(Vrije vertaling van een artikel van Joseph Hanlon – op AllAfrica.com)

Mozambique is een belangrijk doorvoercentrum voor heroïne en de handel is toegenomen tot 40 ton of meer per jaar, waardoor het een belangrijke export is die tot $ 100 mn per jaar en bijdraagt ​​aan de lokale economie. Gedurende 25 jaar werd de handel gecontroleerd door een paar lokale handelsfamilies en strak gereguleerd door hoge functionarissen van Frelimo, de regerende partij, en werd grotendeels genegeerd door de internationale gemeenschap die Mozambique wilde zien als een modelleerling.

Het lijkt erop dat er een verschuiving is naar een tweede kanaal, niet zo strak gecontroleerd door de oude handelsfamilies en de regerende partij. De wereldwijde beweging naar een giga-economie en de bredere corruptie van de Mozambikaanse politie (lees: overheid) maakt het gemakkelijker om alternatieve kanalen te organiseren, met lokale mensen die door WhatsApp en BlackBerry worden ingehuurd voor specifieke taken.

Foto – Pixabay

Mozambique is een belangrijke schakel in een complexe keten die het Oost-Afrikaanse heroïnenetwerk vormt. Heroïne gaat van Afghanistan naar de Makran-kust van Pakistan en wordt door dhows naar het noorden van Mozambique gebracht. Daar halen de Mozambikaanse handelaren het van de dhows en dragen het naar de kust en verplaatsen het vervolgens – meer dan 3000 km over de weg – naar Johannesburg. Van daaruit verzenden anderen het naar Europa.

Deze Mozambikaanse heroïnestudie was een achtergrondnota voor “Het aanpakken van heroïnehandel aan de Oost-Afrikaanse kust” door Simone Haysom, Peter Gastrow en Mark Shaw van het Global Initiative Against Transnational Organized Crime.

In de serie: ONDERTUSSEN IN MOZAMBIQUE