Tags

, , , , , , ,

Het is alweer augustus. Veel collega-bloggers blikken bij het begin van een nieuwe maand terug naar de maand die voorbij is. Dat doe ik zelden. Tenminste niet als onderwerp van een stukje. Ik keek zelf wel even terug. Zelfs een paar maanden en toen kwam ik op 7 mei Mozaieken tegen. Verhip, ik heb de serie over onze nieuwe mural nooit voltooid. Vergeten. Ik maak het goed in twee afleveringen. De eerste vandaag. En mochten er nieuwe lezers (volgers) zijn die niet weten waar ik het over heb, klik dan HIER. Dan wordt het gauw duidelijk.

Deel 5 dus. Laten we de draad weer oppikken met een foto.

Overzicht – work in progress

Een grootste deel van het mozaïek-werk zit erop. De cement-figuren zijn in een witte grondverf gezet. Hanneke en Lourenzo verdelen de figuren. Wie gaat wat schilderen? Meestal schilderen zij de beelden die ze zelf hebben gebeeldhouwd in / uit het cement.

Madonna met kind

Het is eerst een beetje uitproberen. Hoe reageert de verf? Hoe behouden we voldoende diepte in het beeldhouwwerk? Werken we met meer dan twee kleuren? En wat is het effect als de verf droog is? Dat laatste gaat tamelijk snel onder de brandende Mozambikaanse zon.

Meekijken tijdens het werk van onze kunstenaars

Hanneke is begonnen aan de figuren rondom de buiten-douche. Assistent Lourenzo II kijkt van dichtbij toe. En ook de twee jongens die het gras komen maaien, kijken hun ogen uit.

Aan het werk

En zoals je kunt zien is deze foto heel wat uurtjes later gemaakt. Links zie je het resultaat van Hannekes schilderwerk. Ook vlak bij haar zijn er twee figuren (of delen van een figuur) voorzien van een verflaag.

Schilder aan het werk

Hanneke heeft de techniek te pakken. Ze schildert nu in verschillende lagen. Laag over laag. Even laten drogen. Afstand nemen, kijken en weer een paar verfstreken zetten. Later op de middag sluit ook Lourenzo aan en kleurt zijn figuren. Een grappig detail om te vertellen … Hannekes figuren zijn veel donkerder dan de figuren van Lourenzo. Ook ’s avonds wordt er doorgewerkt. De lampen verlichten het geheel met onverwachte effecten tot gevolg.

Mooie weerspiegeling in het zwembad

Er is ook tijd om lekker te eten, te lachen, te drinken. En af en toe even te zwemmen. En als het dan stil is in huis  – de artiesten liggen in hun mandje – in de kleine uurtjes dus, dan zitten de heren (Jean Jacques, Markus en Koen) op een stoeltje het werk van die dag te bekijken. Fototoestel in de aanslag – diverse lichtstanden uitproberen. Met flitslicht en zonder. Vogelperspectief of juist het omgekeerde. De weerkaatsing van de nieuwe mural in het zwembad levert bijzondere plaatjes op.

Weerkaatsing

Zie je wat ik met deze foto heb gedaan? Gewoon de foto omgedraaid. Het bovenste deel (op deze foto) is de weerspiegeling in het zwembad en het onderste deel (op deze foto) is de nieuwe mural (in een eindfase). De foto is ook een knipoog naar Rob H … hij begrijpt vast wel waarom.

Dit is DEEL 5. Er volgt spoedig nog één deel met het eindresultaat en wat (foto)details.

In de serie BEELDENDE KUNST en NIEUWE MURAL