Tags

, , , , , , ,

Het eerste item vandaag op alle televisiekanalen: ‘Tweede aardbeving binnen een week treft het Indonesische eiland Lombok”‘. Eind 2014 waren we op vakantie op Bali en Lombok. Lombok en de Gili’s waren voor ons de hoogtepunten van die vakantie. Ik heb er een paar keer over geschreven.

Ergens in het noorden van Lombok

Zin om dat nog een keer te lezen, klik HIER. Wij zwierven op Lombok van west naar noord naar zuid en weer terug.

Gigantische woudreuzen op Lombok

Vorige week werd het eiland voor het eerst getroffen door een aardbeving. Gisteren voor de tweede keer, dit keer met veel meer doden, gewonden en ingestorte gebouwen. En omdat ook de populaire Gili-eilanden zijn getroffen is het wereldnieuws. Toeristen willen naar huis. De boten zijn overvol. Het vliegveld kan de stroom passagiers nauwelijks verwerken. We volgen het nieuws. Ik haal het foto-album uit de kast. Wij liepen op de lagere flanken van de Rinjani-Vulkaaan.

Lombok, aan de voet van de Rinjani vulkaan

We wandelden de hele dag met een vrouwelijke gids langs rijstvelden, watervallen en dorpjes. Het klikte geweldig tussen de gids en Isabel. Beide dames vertelden elkaar hoe kruiden, wortels en bladen kunnen gebruikt worden bij allerlei infecties en ziektes. De vegetatie van Lombok en zuid Mozambique is deels vergelijkbaar.

Een wandeling die officieel drie uur zou duren, loopt uit naar zes uur.

We stoppen tweemaal bij mensen thuis. We eten mee wat de lokale pot schaft. Het is achteraf bekeken de meest mooie (waardevolle) dag van onze vakantie. In onze tuin in Djonase groeien nog steeds twee planten die we toen stiekem hebben meegenomen.

Traditioneel dorp op Lombok in de 21ste eeuw

We doorkruisen het binnenland. Stoppen bij stadjes. Bezoeken een tempelcomplex. Kijken onze ogen uit als een heel dorp uitloopt in lokale outfit. Dansers, muzikanten, jongens en meisjes. We stoppen geregeld om langs de kant van de weg iets te eten.

De juiste naam ben ik vergeten … stokjes met vis. Mmm

En het ene stadje is gespecialiseerd in aardewerk. Heel veel pottenbakkerijen en natuurlijk willen ze voor ons – de toeristen – een demonstratie geven.

Oma draait in no time een pot.

En het volgende dorp is beroemd om zijn textiel. De ene weverij naast de anderen.

Hier kopen we de meeste cadeautjes voor het thuisfront in Afrika en NL/BEL

En de laatste drie dagen verblijven we hoofdzakelijk op het strand. Eerst op Gili Meno en later nog even op Gili Trawangan. De journaalbeelden vandaag tonen de overvolle stranden op Gili Trawangan met toeristen die een veilig heenkomen zoeken. Bang voor naschokken of nieuwe bevingen.

Gili Meno in betere tijden

Jaarlijks zijn er tientallen natuurrampen ergens op de aarde. Vaak halen ze nauwelijks het nieuws of we registreren het nauwelijks. Maar als een plaats of gebied wordt getroffen waar je zelf bent geweest, dan volg je het met veel meer aandacht. Zo werkt het, ook bij mij (ons). Ook nu met de aardbevingen op Lombok.

En op dezelfde Nederlandse nieuws-sites en op Facebook staan deze dagen ook veel foto’s van Amsterdam afgelopen zaterdag. De (gay) pride. Kleurrijk Amsterdam. Ook Lombok vond ik zeer kleurrijk, maar dan anders. Zowel de natuur, de cultuur als ook de mensen.

Kleurrijk Lombok

Ik hoop dat het eiland en zijn bewoners gauw de ramp te boven komen.

Naschrift 9 augustus 2018

Het dodental loopt op naar ca 347 en vandaag beefde de aarde opnieuw. Er zijn na afgelopen zondag al 340 naschokken gemeten.