Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Herkennen jullie dat ook … ‘Het eeuwige geklaag’? En natuurlijk is het weer het favoriete onderwerp om over te klagen. Dat is ook relatief gemakkelijk want daar doe je niemand pijn of onrecht mee aan. Te warm, te koud, te nat, te droog. Er is altijd wel iets te klagen over het weer. En de boeren stonden op de eerste rij toen God ‘de mogelijkheid om te klagen’ aan de mens gaf.

Natuurlijk kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Het weer is van grote invloed voor hun oogst (lees: hun portemonnee). Maar is dat niet inherent aan hun vak? Aan het beroep van boer of agrariërs of landbouwer. Hoe je het beestje ook maar wilt noemen. Dan weet je toch dat je risico’s loopt als je erg afhankelijk bent van het weer. In zowel de Engelse, Nederlandse of Vlaamse pers hoor ik de aardappelboeren klagen.

Bron: Pixabay

Zo’n lange en droge periode is slecht voor de groei van heel veel aardappelsoorten. En zij zitten via allerlei constructies vast aan leveringsvoorwaarden. Want via tussenpersonen (of organisaties) telen zij voor de aardappel/friet-industrie. En McDonalds is een grote en veeleisende klant. Ik las een heel interessant artikel hoe het in Nederland werkt en geregeld is. Droogte zet relatie tussen aardappeltelers en frietindustrie op scherp. Zoals je kunt lezen zijn er goede tijden met een mooie opbrengst aan vooraf bepaalde prijzen en soms zit het tegen. Zoals nu blijkbaar. Maar waarom klagen over iets kleinere frietjes of pruimen of tomaten. Ook de appel- en perenboeren waarschuwen nu al dat de droogte ervoor zorgt dat de appeltjes en de peren in het najaar iets kleiner zullen zijn. Wel zoeter. En dus duurder worden. Dat verband begrijp ik niet. Ik ben noch boer noch econoom.

Bron: Pixabay

Wat een gezeur over iets compleets idioot. Bijna alle pruimen – groot of klein – bijt ik eerst in stukjes voor ik iets doorslik. Hetzelfde met frietjes. Dus waar hebben we het over? Zal ik een opmerking maken over Lombok, de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar of Afrika? Nee Koen, laat maar.

En nu roeren ook de schapenfokkers zich. Het aantal schapen dat dit jaar door wolven is gedood, ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar, blijkt uit cijfers van BIJ12/Faunafonds.

Wolf

Bron: Pixabay

Ja, so what? We zijn toch juist blij dat de wolf weer terug is? Er moet meteen gecompenseerd worden. Lang leve het klagen. Ik denk dat ik de lokale overheid hier in Matola Rio om compensatie ga vragen want bij ons is ‘De Dief’ weer gesignaleerd. En dat hij schade aanricht is algemeen bekend.

Laat ik vrolijk eindigen. Nog even iets over friet. Ik kijk weer (bijna dagelijks) naar een aflevering van Masterchef Australië. Verreweg het allerbeste kookwedstrijd-tv-programma dat er bestaat. George, Gary en Matt … wat een geweldig trio. Eén van de kandidaten had een techniek om friet te bakken die ik niet eerder zag. Ik heb hem gisteravond nagebootst. Met een heerlijk resultaat. Wat doet hij? Hij snijdt zijn frietjes. Bakt ze vervolgens kort in hete olie. Dept het druipende vet af en stopt de frietjes in de diepvries. Een half uur later herhaalt hij dit. Bakken, afdeppen en nogmaals de schaal in de diepvries. En dan vlak voor het opdienen een derde keer kort in de hete olie. Mijn frietjes waren bruin aan de buitenkant en heerlijk zacht vanbinnen. Perfecte friet. En ik maakte er zelf mayonaise bij met uitgebakken bacon-schaafsel erdoorheen. Mmm. Ook gezien bij Masterchef.

Mijn bordje (9 augustus 2018)

Ik fotografeer graag wat er op mijn bordje ligt maar al die foto’s zijn van een waardeloze kwaliteit. Excuses. Culinair fotograaf … een vak apart.

Zo. Heerlijk kunnen klagen over klagen. Heb ik al verteld dat we voor de derde dag op rij geen elektriciteit hebben tussen 10u en 17u? Onaangekondigd uiteraard. En dat al die Ryanair-mensen (piloten, cabine- en grondpersoneel) klagen … dat vind ik heel begrijpelijk. Groot gelijk hebben ze want wat je leest over hun arbeidsvoorwaarden … schandalig. Een Ierse wolf …

En om een trucje toe te passen dat veel collega-bloggers gebruiken – natuurlijk om een reactie uit te lokken – eindig ik met een vraag. Waar klaag jij wel eens over?