Tags

, , , , ,

Dat ik aan het schilderen – aquarelleren – ben, heb ik al een keer eerder vermeld. Een beetje tussen de regels door. Met een paar penseelstreken probeerde ik ook de Mozambikaanse vlag te schilderen.

De vlag van Mozambique

Of deze imitatie de goedkeuring krijgt van de overheid waag ik te betwijfelen. Ik vertel wat meer over de vlag. Niet over mijn schildervaardigheid.

Deze vlag is in gebruik sinds 1983. Na de onafhankelijkheid in 1976 werd de vlag van bevrijdingsbeweging FRELIMO de nationale vlag. De meeste symbolen uit die vlag vind je ook terug in de nieuwe vlag. Eerst een woordje uitleg over drie stroken aan de rechterkant. GROEN staat voor LANDBOUW, ZWART voor AFRIKA en GEEL voor GRONDSTOFFEN. De witte streepjes er tussenin staan voor GERECHTIGHEID en VREDE.

Links een RODE driehoek die staat voor de ONAFHANKELIJKHEIDSSTRIJD tegen de Portugese kolonisator. De GELE ster in de driehoek symboliseert de geest van het INTERNATIONALISME.

Op de ster staan een SCHOFFEL = LANDBOUW, BOEK = VORMING (*) en ONDERWIJS en het GEWEER (AK-47) = nationale VEILIGHEID en WAAKZAAMHEID. De Mozambikaanse vlag is de enige vlag ter wereld waar een modern wapen op staat.

Dat laatste probeert de oppositie te veranderen. Tot nu toe zonder succes. In 2005 werd er kortstondig een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een  nieuwe vlag. Het project is in stilte doodgebloed.

Vlag van Mozambique

(*)

Omdat het BOEK in mijn aquarel wat klein en onduidelijk is uitgevallen, voeg ik de vlag nogmaals toe.