Tags

, , , , , , , ,

Vaste volgers weten dat ik zo nu en dan wat vragen beantwoord uit een (dames) tijdschrift. Vandaag editie nummer twintig … #20.

301. Waarin ben jij een natuurtalent?

Een leuke eerste vraag waar ik wel even over moet nadenken. Fysiek (sportief) ben ik geen natuurtalent. Eerder middelmaat of zelfs iets daaronder – bij gebrek aan fysiek doorzettingsvermogen. Iets dat ik goed kan … goed … met ‘niets’ toch een lekkere maaltijd op tafel zetten.

302. Wie in je omgeving is onlangs positief veranderd?

Het vriendje van mijn Mozambikaanse schoonzus. Nu moet ik waarschijnlijk ook uitleggen waarom. Ik ga d’r niet uitgebreid over schrijven. Eerst nog een beetje kijken of het waar is wat ik denk.

303. Heb je jezelf weleens betrapt op racisme?

Ik denk het niet maar dat is natuurlijk bekeken vanuit mijn eigen gezichtspunt. Mogelijk vinden anderen dat wel. Ik herinner me een voorval – vijftien jaar geleden tijdens mijn eerste bezoek aan Mozambique. Een werksituatie. Ik regisseerde de eerste eindshow van UMOJA CFC in het Frans Cultureel Centrum in Maputo.

UMOJA CFC (2003) Amajica (South Africa)

Ik had de hele show gedetailleerd uitgewerkt en beschreven in een Excel-document / draaiboek met titel – instrumenten – trefwoorden over dans – timing – etc. Op de generale repetitie hadden alle technici dit draaiboek. Ik leverde er zelfs stiften bij zodat ze details kunnen aanvullen op hun eigen blaadjes. Tijdens de première waren ze bijna altijd 5 tot 10 seconden TE LAAT met de juiste licht- en geluidsstanden. Ze reageerden op wat ze zagen op het toneel in plaats van vooruit te kijken (en te programmeren) volgens het aangeleverde draaiboek. Ik ergerde me kapot en gebruikte niet de meest vriendelijke woorden. Ik was pisnijdig. Later dat jaar – tijdens een evaluatie – kwam ik erop terug en noemden hen onbekwaam en de technici op het podium kippen zonder kop. Deze kritiek werd niet geaccepteerd (van deze WITTE regisseur). Ik moest mijn excuses aanbieden. Dat deed ik onmiddellijk voor mijn foute – beledigende woordkeuze – die niets met ras of kleur van doen hadden. Over de essentie van mijn kritiek hoefde ik geen excuses te maken, vond ik. Waarom kijken ze niet in het draaiboek en maken ze geen aantekeningen? Tijdens de koffie-pauze even later komt Rufus – onze Mozambikaanse organisator – naar me toe met de vertrouwelijke mededeling dat de meeste van die lokale technici NIET kunnen lezen maar dat nooit zullen toegeven bij een eerste samenwerking. Ik zonk het liefst een paar meter de grond in. Daar had ik nooit bij stilgestaan. Was dit racistisch? Waarschijnlijk in hun ogen wel. Ik zag het toen anders.

304. Voel je je fit?

Ik zeg ja maar ik weet dat dit geen eerlijk antwoord is. Ja, ik voel me fit maar ik weet dat het heel veel beter kan. Ik moet dringend serieus werk maken van mijn fysieke conditie. Eén keer per week wandelen – 10.000 stappen – is onvoldoende. Ik weet het, ik weet het.

305. Heb je financieel alles op orde?

Ook op deze vraag kan ik niet volmondig ja antwoorden. Ik maak me af en toe zorgen hoe ik (wij) het zal redden als ik terugval op de AOW. En wanneer dat zal zijn?

306. Welk boek heeft je teleurgesteld?

Ik herinner me verschillende boekenweek-geschenken die me teleurstelde. Als eerste denk ik dan aan ‘De Kraai’ van Kader Abdolah. En nummer één van grote teleurstelling is met grote stip … Paulo Coelho. Wat een onzin, wat een tijdverlies om zulke priet-praat-filosofie te lezen. Pulp.

307. Om welke reden vond je laatste verhuizing plaats?

Ik heb er eerder over geschreven. Wegens TE GROOT en TE DUUR. Het huurhuis waar we woonden (in Bergen op Zoom) met het hele gezin werd in mijn eentje te groot en te duur zeker als je weet dat ik er vele maanden per jaar geen gebruik van maakte.

308. Ben je een Zwart-Wit-denker?

Nee. Niet meer. Ik ben met de jaren veel milder geworden en zie veel meer nuances.

309. Wat voel je als je verliefd bent?

Van alles. ‘Prettige onrust’ is misschien wel de beste omschrijving.

310. Horen veel drinken en eten bij gezelligheid?

Nee en dat komt natuurlijk door het woordje ‘veel’. Eten en drinken, een goed gesprek, genoeg tijd, een spelletje, af en toe lachen … het zijn allemaal ingrediënten die horen bij ‘gezelligheid. TEVEEL hoort daar niet bij.

311. Welke dingen staan nog op je to do-list?

Zullen we daar maar eens een apart logje over schrijven?

312. Twijfel je vaak?

Soms net iets te vaak en dat komt deels door mijn vaak voorkomende uitstel-gedrag.

313. Waar ben je ontevreden over?

Wat zal ik eens kiezen? De bureaucratie en corruptie in Mozambique? Het onverantwoordelijke gedrag van iemand uit de directe familie-kring? De vele stroomonderbrekingen? De onduidelijkheid over betaald werk in de (nabije) toekomst? Mijn gebrek aan daadkracht als het gaat over ‘sporten en bewegen’?

314. Met welk gevoel stap je in een vliegtuig?

Dat hangt af van wat de eindbestemming is. Meestal is het gevoel tamelijk gelaten. Zitten en wachten, verder is er niet veel dat ik kan veranderen. Een soort gelaten rust en hopen dat mijn buurman/vrouw niet al te veel plaats inneemt. En hopen dat ik wat kan slapen …

315. Vind jij: voor wat, hoort wat?

Ach ja … nou nee. Dat hoeft niet altijd maar er zijn wel grenzen en als het evenwicht tussen geven en nemen is verbroken, haak ik na een tijdje ook af.

316. Ben je weleens gepest?

Nee. Niet dat ik me echt herinner. Hooguit word (werd) ik geplaagd en daar doe (deed) ik dan zelf graag aan mee.

317. Hoe spontaan ben je?

Op de schaal HEEL SPONTAAN / SPONTAAN / AF EN TOE SPONTAAN / NIET SPONTAAN ben ik af en toe spontaan.

318. Steun jij mensen onvoorwaardelijk?

Dat zou ik graag doen maar de dagelijkse realiteit – zeker in Mozambique – leert je om daar voorzichtig mee te zijn. Wel jammer trouwens dat wantrouwen zo vaak de basis is van een contact met anderen.

319. Waar voel je je schuldig over?

Ik ben niet erg van ‘schuldig voelen’. Als ik iets fout doe of zeg kan ik dat redelijk snel toegeven en me verontschuldigen. Daarmee is voor mij de kous af. Ik hoef me niet langer schuldig te voelen. Klaar is klaar.

320. Welke mensen van vroeger zitten nog steeds in je hart?

Zij weten dat. Sommigen lezen hier mee. Anderen niet. Ik ga hier geen namen noemen. Ik ben een loyaal mens dus best veel mensen van vroeger zitten nog steeds in mijn hart.

321. Wat geeft het leven zin?

De liefde. Is dat te algemeen? Nee want daarmee vertel ik dat het leven de moeite waard is in de nabijheid van al mijn geliefden. Groot en klein. Dichtbij en soms wat verder weg.

322. Wat had je graag eerder geweten?

Het beste – meest gunstige – moment om mijn euro’s te wisselen voor meticais. Hahaha. Meer geld in de Mozambikaanse portemonnee. Eind 2015 kreeg ik 92 meticais voor een euro. Vandaag nog maar 69 meticais voor dezelfde euro. En voor het volledige beeld moet ik zeggen dat ik in 2007 er maar 35 meticais voor kreeg. Wat had ik graag eerder geweten? Eerlijk gezegd weet ik niet zo gauw een antwoord.

323. Hoe oud voel je je?

Het liefst zou ik nu 28 antwoorden want dat vind ik een geweldige leeftijd. Voel ik me ook 28? Soms wel, meestal niet (meer). Voel ik me 60+? Nee, ook dat niet maar waarom wil ik weten hoe oud ik me voel? Het antwoord is wel dat ik me meestal jonger voel dan dat ik ben.

324. Wat zie je als je in de spiegel kijkt?

In de badkamer zie ik mijn gezicht. Ik moet me nodig scheren en d’r mag wel een stukje af van mijn haar. In de spiegel zie ik niet dat mijn bos haar veel grijzer is geworden. Dat zie ik wel als ik foto’s van een aantal jaren geleden zie. Ga ik voor het eerst naar een Mozambikaanse kapper of wacht ik nog even tot ik weer in NL/BEL ben? In de grote spiegel zie ik een te dikke buik en (meestal) een man in korte broek, blote voeten en hooguit een shirt of een hemd met korte mouwen.

325. Kun je goed luisteren?

Ja. Of ik er ook altijd naar handel, is heel iets anders … geef ik toe. Maar een luisterend oor voor anderen heb ik zeker.

In de serie: 1000 VRAGEN AAN MEZELF