Tags

, , , , , ,

Gisteren was het dan zover. Hebban maakte de top 1000 bekend van mooiste boeken. In de Nederlandse taal – ook vertaald werk. Ik schreef er al een keer eerder over half juli. Klik HIER.

© Hebban Top 1000

Deze Top 1000 van Mooiste Boeken is gebaseerd op alle ingezonden Top 25 van mooiste boeken volgens de grote Hebban-boeken-gemeenschap. Hebban gaat elk jaar deze Top 1000 herhalen. Kijken of er verschuivingen zijn na een jaar. Een beetje geïnspireerd op de radio Top 2000 op eind van het jaar.

De top 10 van dit jaar

  1. In de Ban van de Ring – J.R.R. Tolkien (1954)
  2. Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling (1997)
  3. De schaduw van de wind – Carlos Ruiz Zafón (2001)
  4. De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch (1992)
  5. Ik ben Pelgrim – Terry Hayes (2013)
  6. Een klein leven – Hanya Yanagihara (2015)
  7. Het achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili (2014)
  8. Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay (2006)
  9. De verborgen geschiedenis – Donna Tartt (1992)
  10. Mannen die vrouwen haten – Stieg Larsson (2005)

Ik heb 9 van de 10 boeken gelezen. Alleen aan #6 “Een klein leven” ben ik nog niet begonnen. Ik heb zelf maar één boek uit deze top 10 in mijn eigen lijstje staan. #4 “De ontdekking van de Hemel”.

Ik overloop even dit lijstje.

#1 In de Ban van de Ring. Ik heb relatief lang gewacht voor ik deze boeken las. Ik wilde niet mee in de jaren 70 met de Tolkien-hype. Tijdens een lange vakantie in Portugal – ik denk in 1988 – ging ik voor de bijl. Prachtige boeken. Vakantieliteratuur. Ik las toen veel fantasy. De films heb ik later gezien maar ik vond er – eerlijk gezegd – niet veel aan. Veel teveel (visueel) geweld. Ik kan me voorstellen dat dit boek mijn persoonlijke Top 25 binnen kan komen.

#2 Harry Potter en de steen der wijzen, het eerste boek in de Harry Potter-serie heb ik ook tijdens een vakantie – in Italië – gelezen. Best vermakelijk maar halverwege het tweede boek ben ik afgehaakt. Hetzelfde geldt voor de films. Zeker geen Top 25 boek.

#3 De schaduw van de wind. Gelezen op de Trans Siberië Express. Viel me erg tegen. Ik heb het uitgelezen maar ik vond er niet veel aan. Niet mijn genre – denk ik. Ik had er me veel van voorgesteld maar waarschijnlijk waren de verwachtingen te hoog.

#4 De ontdekking van de hemel. Ik las meerdere Mulisch-Boeken met plezier. Zijn meesterwerk – gelezen in Griekenland – staat terecht in deze Top 10. De film vond ik beduidend minder.

#5 Ik ben Pelgrim – De hoogst genoteerde thriller. Ja, een vlot geschreven boek dat ik met plezier heb gelezen. In Mozambique. Ik heb zelf geen thrillers opgenomen in mijn persoonlijke Top 25. In een Top 25 van thrillers / spannende boeken zou ik hem wel opnemen maar zeker niet bij de beste tien.

#6 Een klein leven – Al wel over gelezen. Zeker nu Ivo van Hove (Toneelgroep Amsterdam) dit boek heeft bewerkt voor theater. Ik ben wat bang voor het zware thema.

#7 Het achtste leven (voor Brilka). Een paar weken geleden heb ik over deze Georgische familiegeschiedenis geschreven. Een mooi boek, geen twijfel over mogelijk maar net niet in mijn Top 25. Gelezen in Mozambique.

#8 Haar naam was Sarah – Het verbaast me niet dat dit boek in de Top 10 staat. Goed geschreven. Niet al te dik boek. Een heftig, emotioneel verhaal dat – zoals zoveel boeken – zich afspeelt in de tweede wereldoorlog. Gelezen in Bergen op Zoom. Het eerste boek in dit lijstje dat ik NIET tijdens een vakantie las.

#9 De verborgen geschiedenis – Dit boek was een hype. Ik heb het met veel plezier gelezen. Een mooie mix van roman en thriller. Ik las het tijdens een vakantie in Griekenland ergens in de jaren 90.

#10 Mannen die vrouwen haten – Het eerste boek van de Millennium trilogie. Ook een thriller. Ze zeggen soms dat een boek zichzelf leest. Dit boek is er zo een. Ik heb de drie boeken gelezen in één lang paas-weekend. In Bergen op Zoom. Van de bank naar de tuin naar de bank naar bed en dat drie of vier dagen na elkaar. Hooguit even vlug een ei bakken, een boterham smeren en weer verder lezen. Hahaha. Geen Top 25 boek maar wel heel amusant en onderhoudend.

Een laatste opmerking. Ik had verwacht dat minstens één boek van Gabriel García Márquez in de Top 10 zou staan. Niet dus. Zijn hoogste notering is voor Honderd jaar eenzaamheid op #12

Ik heb ruim 250 van de 1000 boeken gelezen. Waaronder best veel kinderboeken en jeugdliteratuur. Denk bijvoorbeeld aan Kruistocht in Spijkerbroek (#14), De brief voor de koning (#73), De gebroeders Leeuwenhart.

In de serie BOEKEN