Tags

, , , , , , , , , , ,

Voor de liefhebbers. Verschillende tags zoals #Lezen #Boeken #Historische Roman enzovoort. Een overzicht van de boeken die ik afgelopen weken heb gelezen.

Code Rebecca

Code Rebecca

“Noord-Afrika, 1942: het Duitse leger van Erwin Rommel rukt op naar Egypte. Zijn geheime wapen is Alex Wolff, een briljante spion die in Cairo inlichtingen vergaart bij de Britten. Zijn methode is zo oud als de wereld: terwijl buikdanseres Sonja de Engelse officieren verleidt met haar sensuele act, gaat Wolff op zoek naar informatie, die hij aan Rommel doorspeelt via een ingewikkelde code.

Ik heb al vaker geschreven dat ik een Ken Follett liefhebber ben. Een rasverteller. Geen hoogstaande literatuur maar vlot geschreven entertainment met een historische achtergrond. Ook dit – al wat oudere boek – leest lekker vlot. Na drie dagen moest ik alweer op zoek naar een volgend boek.

 

München 1938

München 1938

“September 1938. Hugh Legat maakt carrière bij de Britse diplomatieke dienst. Hij werkt op Downing Street 10 als privésecretaris voor premier Neville Chamberlain. In een laatste poging om de wereldvrede te redden, vliegen de Britten naar München om daar tijdens een cruciale conferentie te onderhandelen met Hitler, Mussolini en de Franse premier Daladier.
Tien jaar daarvoor was Hugh tijdens zijn studie in Oxford goed bevriend met een jonge Duitser. Hugh weet niet dat Paul von Hartmann tegenwoordig voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn werkt en dat hij in het diepste geheim lid is van het verzet tegen Hitler. Hugh en Paul hebben al jaren geen contact gehad, maar in de volgende vier dagen zullen hun levens elkaar kruisen, met dramatische gevolgen voor de toekomst van Europa.”

Opnieuw een historische roman die zich in (net voor) de tweede wereldoorlog afspeelt. Dat is toeval. Dit boek is veel meer dan Code Rebecca gebaseerd op historische feiten. Ik denk dat ze dit genre ‘faction’ noemen. Fictie toevoegen aan historische feiten. Een goed leesbaar, spannend boek. Alsof je even bij Adolf Hitler kunt binnen kijken. Soms iets te traag. Geloofwaardig? Niet helemaal maar prettig om even niet alleen de bel te kennen maar ook te weten waar de klepel hing in die septemberdagen in 1938. En als je mijn leeslijst bekijkt weet ik dat ik al veel boeken heb gelezen van Robert Harris. Ook het vierde boek in dit overzicht is van hem.

De zoon van de verhalenverteller

De zoon van de verhalenverteller

Samir, zoon van Libanese ouders, groeit op in Berlijn. Zijn ouders kwamen in 1983 als vluchteling naar Berlijn. Na enkele jaren kregen ze een verblijfsvergunning en leken ze zich goed te hebben geïntegreerd. Samir heeft een sterke band met zijn vader, hij vertelt hem geheimzinnige verhalen voor het slapen gaan die hij niet door mag vertellen. Op een dag verdwijnt zijn vader plotseling. Wat hebben de verhalen en een gevonden foto van zijn vader in militair uniform met de verdwijning te maken? Samir gaat op zoek.”

Een boek dat ik leerde kennen omdat het heel vaak werd toegevoegd aan persoonlijke Top 25 boeken op de Hebban-lijst. Ik vond het een goed boek, soms een beetje langdradig. De eindeloze zoektocht van Samir vult heel veel pagina’s en daar moet je doorheen. Wel een interessant boek want het gaat over een actueel onderwerp. Vluchtelingen. Hoe beleeft een kind dat? Samir is in Duitsland geboren – dus eigenlijk geen vluchteling – maar zijn vader en zijn omgeving zijn dat wel en leven in de Duits-Libanese gemeenschap. Hoe verhouden die twee werelden zich? Libanon – het land van de ceders. Ook deze roman is gebaseerd op historische feiten. Recente geschiedenis. Ik vond dat onderdeel heel boeiend. En natuurlijk is het fijn om een aantal zaken te herkennen want ik was begin 2004 in Libanon. Syrië controleerde toen via Hezbollah de Bekaa-vallei. Elke vijf kilometer een road-block met controles door hele jonge soldaten. Veel van die reis-herinneringen kwamen terug tijdens het lezen van dit boek.”

De angst-index

De angst-index

“Dr. Alexander Hoffmann is een legende. Hij werkte als wetenschapper aan de deeltjesversneller van cern, maar tegenwoordig gebruikt hij zijn kennis voor een systeem waarmee computeralgoritmen de financiële markten kunnen voorspellen. Niemand weet hoe hij het doet, maar Hoffmanns hedgefonds behaalt enorme winsten voor zijn investeerders.
In de nacht voor een belangrijke bijeenkomst met investeerders wordt Hoffmann in zijn zwaar beveiligde huis aangevallen door een insluiper. Is dit toeval of is dit een gerichte aanval op Hoffman of zijn bedrijf? “

Er stond nog een boek van Robert Harris in mijn e-reader bibliotheek. Dit keer geen boek met een historische achtergrond. Een thriller over moderne technologie. Nemen computers ons denken over of zijn we ze nog de baas? Er passeren veel financiële termen in de loop van het verhaal. Die probeerde ik niet allemaal te snappen. Ik ben een groentje als het gaat over hedge-fondsen, aandelen, dividenden, stock options – enzovoort. Spannend? Ja. Geloofwaardig? Niet helemaal. Kunstmatige intelligentie – moeten we daar blij mee zijn of is voorzichtigheid geboden? Het zal me verbazen als ik volgend jaar nog gedetailleerd weet waar dit boek overgaat.

Het schaduwspel

Het schaduwspel

“Eva Ment verkeert in de betere kringen van Amsterdam aan het begin van de 17de eeuw. De tijd van de republiek en de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Kortweg de VOC. Op een bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien, die op zoek is naar een echtgenote. Ze trouwen en in het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje naar Batavia.”

Het lijkt er sterk op dat ik in de afgelopen weken enkel boeken heb gelezen van auteurs die ik ken. Hun boeken dan toch. Pierre Jarawan (zie hierboven) is daarop een uitzondering. Ik las al eerder verschillende historische romans van Simone van der Vlugt. Haar hoofdpersonage – verteller – is altijd een vrouw. Ook in dit nieuwste boek. Veel mensen in Nederland hebben wel eens gehoord over Jan Pieterszoon Coen. Al was het maar omdat een belangrijke tunnel in Amsterdam – richting Hoorn, zijn geboorteplaats – zijn naam draagt. De Coentunnel. Is hij een held of een boef? Die vraag wordt al jaren gesteld. Simone van der Vlugt geeft daar geen direct antwoord op maar schuwt de controverse niet. De jonge Eva reist met haar beroemde en beruchte man mee naar Nederlands Indië waar de republiek een nieuwe stad uit de grond stampt. Batavia. Een belangrijke handelspost in het oosten. Peper, nootmuskaat. Wie heeft de handel in specerijen in handen? Het fundament van de rijkdom van de VOC. Batavia – een doorn in het oog van de Javanen – de plaatselijke bevolking. Ook de Portugezen, Spanjaarden en de Engelsen liggen op de loer. En Eva ziet voor het eerst slaven. En ze hoort over de massamoorden op de Banda-eilanden.

Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen. Prettig, vlot, niet heel diepgravend. Het is geen historische studie. Het gaat minstens zoveel over een geschikte partner vinden, over kinderen krijgen, schaatsen op het IJ, liefdesperikelen, scheurbuik, pest-uitbraak, kamperen op het strand bij de Khoi-san in de Tafelbaai, textiel verven – enzovoort.

In de serie: BOEKEN