Tags

, , , , , , , , , , , ,

Kerstmis in de tropen. Voor het zesde achtereenvolgende jaar ben ik in de kerstperiode in Mozambique. Zal ik de temperaturen van de komende week er even bijpakken?

Za 33c Zo 32c Ma 34c Di 37c Wo 38c Do 30c Vr 31c

Kerst in Mozambique

Meestal loop ik in korte broek of zwembroek. Thuis dan toch. Soms met een tshirt of een hemd met korte mouwen. Ik spring drie keer per dag even in ’t zwembad – ter afkoeling. Ik ben ook een beetje een ‘Afrikaan’ geworden. Ik zit hoogst zelden in de zon. Ik kies voor de schaduw of blijf op de veranda.

Zaterdagmiddag. Nog even een paar boodschappen doen in het winkelcentrum in de buurt. Een (zwarte) kerstman – hier heet hij Pai Natal – roept “Ho ho ho” en klingelt met zijn bel. Meisjes delen flyers uit en je mag proeven van een drankje. Ik rij ze vriendelijk voorbij met mijn winkelwagentje. Binnen word ik de kerstsfeer ingezogen. Overal kerstslingers in alle mogelijke gllitter-kleuren. Kerstbomen met reuze-sterren, strikken en (nep)cadeautjes. Sneeuwpoppen en een heuse Santa-rendieren-slee. Ik wil een foto maken maar een ijverige security-dame zegt dat dat niet mag. Ik concentreer me dan maar op mijn boodschappenlijstje.

Natal is het Portugese woord voor Kerstmis

Een volledige gang puilt uit met kerstversiering, cadeaupapier, slingers, inpakpapier, allerlei kerstservetten, kerstmutsen, ballen, nep-kerstbomen van groen tot wit en zelfs zilveren bomen. Er is geen ontkomen aan … En als je het niet wilt zien dan hoor je de Kerst. “Stille nacht, heilige nacht” … alle kerstklassiekers galmen door de supermarkt. Bij de kassa hoor ik twee caissières mopperen over dit auditief decor. Ik ben blij dat ik snel kan afrekenen en ik verlaat de winkel.

Terug in de auto moet ik aan mezelf toegeven dat ik het nog steeds raar vind … Kerst in korte broek. Dat wilt maar niet wennen. En dan moet ik ook denken aan al het idiote gedoe in Nederland en België waar ze struikelen over woorden als ‘kerstmarkt’. Een aantal steden en dorpen hebben dat veranderd in ‘wintermarkt’. Stel je voor dat ze dat hier ook doen … dan wordt de ‘kerstmarkt’ de ‘zomermarkt‘ want om het in hartje zomer – volgende week de langste dag van het jaar – ‘winter’ te noemen. Hahaha. In deze tijd van het jaar wordt Hahaha … Hohoho …

Kerst op het strand of bij het zwembad