Tags

, , , , , , , , ,

Als in Nederland (of België) de stroom langer dan een half uur is uitgevallen dan lees je dat de volgende dag in het plaatselijk suffertje. Is het langer dan een uur dan pikken ook de landelijke dagbladen zo’n feit op. Radio en tv maken er melding van in hun nieuwsuitzendingen. En ijverige economie-journalisten weten dan ook hoeveel zo’n power cut heeft gekost aan het bedrijfsleven.

Onze stoppenkast

Stel je voor dat zo’n nieuwsfeit in Mozambique de krant zou halen … hahaha … dan moet er een dagelijkse bijlage gedrukt worden. Het was weer raak dit weekend. En niet alleen in onze buurt. Ook in Nelspruit. Ik vertel.

Dat we zaterdag in Nelspruit (*) (Zuid Afrika) waren, heb je vast al begrepen uit vorige logjes. Om half tien parkeerden we de auto bij iLanga – een groot winkelcentrum. We brengen een bezoek aan de Apple-dokter en laten een kwartiertje later mijn laptop achter bij ‘WeFix’. Een technicus zal in de loop van de dag kijken of hij iets kan ‘fixen’. Ik spreek af dat ik rond drie uur weer langs kom. We drinken een kop koffie en vervolgens een vers sapje bij Mug & Bean. En dan … PATS / KLAP … stroomstoring. Omdat we dicht bij grote ramen zitten, hebben we er geen last van. We kunnen gewoon afrekenen. Het valt wel op dat het vrij donker is als we door de zaak het winkelcentrum inlopen. En dan wordt het duidelijk … een grote stroomstoring. Drie van de vier winkels zijn gesloten. We zien security-mensen hekken en rolluiken voor de etalages dichtdoen. Veel winkelpersoneel – herkenbaar aan hun bedrijfs-t-shirt – lopen kakelend (of app’end) naar buiten. Een enkele winkel blijft open. Zij hebben vast een eigen aggregaat. In een kleine boetiek past Isabel een jurk en raak ik aan de praat met het winkelmeisje. Natuurlijk hebben we het over de elektriciteitspanne. Voor haar blijkbaar iets gewoons. Ze meldt dat rond 13u alles weer in orde is. Ik bedank haar en zeg dat waarschijnlijk veel mensen – net als wij – dan naar Riverside – een ander winkelcentrum in Nelspruit zullen gaan. Ze lacht en ontkent want het blijkt een algehele stroom-onderbreking te zijn. In heel Nelspruit.

Eigenwijs als we zijn, pakken we de auto, rijden een kilometer of zeven om daar met eigen ogen te zien dat de jongedame gelijk heeft. Wat onderweg wel opvalt is het hele grote verschil hoe automobilisten omgaan met niet-functionerende stoplichten. In Mozambique is dat onmiddellijk chaos. Iedereen wringt zich in elk klein gaatje. Kruispunten zitten onherroepelijk vast. In Nelspruit stopt elke auto bij het kruispunt en wordt zo’n kruising heel keurig gepasseerd. Telkens één auto. Eerst van onze kant, dan van de andere kant, dan weer eentje van onze kant … enzovoort. Ik kijk mijn ogen uit. Zelfs auto’s met Mozambikaanse nummerborden houden zich aan deze regel. Petje af. En ja … 13:06 functioneert alles weer normaal. We zien de lampen aanspringen, winkels gaan weer open, het shoppen krijgt een vervolg.

En dan is het zondag in Djonasse Matola. Je raadt het al. 07:32 op de wekker en … PATS / KLAP … stroomstoring. Dat wordt een dagje dingen doen zonder elektriciteit. Lezen. Een wandeling maken. Dus geen Nederlandse les met (voor) Isabel want mijn MAC werkt niet. Geen batterij. Geen cake bakken want onze oven is elektrisch. Geen airco maar dat is niet zo erg. Het zwembad brengt verkoeling en douchen doen we later wel. Ik tap twee emmers water om eventueel de wc’s te kunnen doorspoelen. Wordt het tijd om ons aggregaat op te starten? Heel veel herrie en dat kreng zuipt benzine. Nog niet. We wachten rustig af. 15:46. Isabel ziet een straatlantaarn branden. Ik loop een rondje en zet op drie plaatsen de klok weer gelijk. De instellingen van de ijskast zijn verdwenen. Ik druk op een aantal knoppen. Het is 18c in de koelkast. Ik hoor de motor draaien. Gelukkig is het een half uurtje later weer gewoon 4c. Als we ’s avonds NARCOS 3 kijken hebben we nog een keertje hetzelfde scenario … PATS / KLAP. Dit keer maar een paar minuten.

Staat dat vandaag in de krant? Ben je gek … natuurlijk niet. De meest gewone zaak van de wereld.

In de serie: #13/40

(*) De afstand van Matola – Nelspruit kun je vergelijken met Antwerpen – Amsterdam. Het grote verschil is … de grens. Papieren voor de auto invullen (export / import) en paspoorten laten afstempelen.