Tags

, , , , , , , , , , ,

Zo’n titel is natuurlijk een dooddoener. Waarschijnlijk heeft iedereen wel een voorbeeld – of zelfs meerdere – dat toeval niet bestaat. Je hebt bijvoorbeeld een oude vriend al meer dan twee jaar niet gezien of gesproken en je neemt je voor om weer eens contact op te nemen. En wat wilt het toeval? Diezelfde vriend belt je precies op de dag van jouw goede voornemen.

Goed, mijn verhaal dat toeval niet bestaat… Ik schreef al eerder dat ik (weer) Nederlandse les geef aan enkele Mozambikanen die onze taal graag willen leren. Ik maakte zelf wat lessen en gebruikte een Vlaamse methode die een van mijn leerlingen gebruikt. Tijdens mijn winter-verblijf in Nederland zou ik op zoek gaan naar geschikte methodes. Zo gezegd, zo gedaan. Op internet las ik dat uitgeverij Boom op de onderwijsbeurs in Utrecht aanwezig is. Via hen kreeg ik een toegangskaartje. Boom is een grote uitgeverij van NT2-methodes. Nederlands als tweede taal. Ook een mogelijke route naar het inburgeringsexamen.

Uitgeverij Boom – catalogus NT2 2019

Op de bewuste dinsdag van de beurs – buiten sneeuwt het – trek ik naar de jaarbeurshallen in Utrecht. Meteen ben ik verbaasd over de grootte van deze beurs. Drie gebouwen en een paar duizend mensen die daar rondlopen. Standhouders, medewerkers en geïnteresseerden. Na een half uurtje sfeer proeven en hier en daar wat rondkijken ga ik op zoek naar de stand van Uitgeverij Boom. Ik vind ze. Best een grote stand. Het is er druk. Medewerkers van Boom zijn duidelijk te herkennen aan hun blauwe shirt. Verschillenden zijn in gesprek met klanten. Ik ‘scan’ met mijn ogen de hele stand en zie twee medewerksters met elkaar praten en ik denk met mijn mannen (reptielen) brein … ‘”mmm, die dame rechts mag mij wel informeren over hun methodes.” Ja, ik weet het … #metoo … maar alleen met mijn ogen. Wees gerust. Ik dwaal af.

Ik loop naar beide dames en uiteraard vragen ze of ze me kunnen helpen. Ik antwoord dat ik graag wat informatie krijg over hun NT2-methodes. Waarop de linker dame zegt dat ik aan het goede adres ben want dat haar collega daar alles over weet. En ze trekt zich terug. ‘Mijn’ – excuses voor het gebruik van dit bezittelijk voornaamwoord – dame vraagt wat ik zoek. Ik probeer het kort uit te leggen. “Ik verblijf heel vaak in Mozambique en daar praten ze Portugees. Ik ben bevoegd leraar Nederlands en sinds kort geef ik Nederlandse les. Ik ben op zoek naar een goede taal-methode. Voor zowel een jongere en als voor hoog-opgeleide volwassenen.” De medewerkster van Boom lacht al tijdens mijn korte verhaal. Iets dat ik niet helemaal kan plaatsen. En dan komt de figuurlijke aap uit de mouw … “Ik ben geboren in Maputo en heb daar een paar jaar gewoond als baby en jonge peuter.”

NOU JA … hiermee heb ik de titel van dit stukje wel verklaard, vind je niet? Ik maak kennis met Tessa Boff Tonella. (Dat weet ik want ze gaf me haar kaartje.) We praten eerst even over toeval. Dan over Maputo en over hoe het met het land gaat. Dat was uiteraard voor Cycloon Idai. Zij is nooit terug geweest. Haar zus wel. Ze zegt dat ze bang is om haar weinige, maar idyllische herinneringen kwijt te raken als ze de harde realiteit zou zien.

Kun je het geloven … er lopen mogelijk drieduizend mensen rond op die beurs en ik weet precies die ene te vinden die in Maputo is geboren. Mijn dag kan niet meer stuk. Uiteraard ging het grootste deel van ons gesprek over hun NT2 methodes.

Ik heb uiteindelijk voor methodes gekozen van uitgevrij ThiemeMeulenhoff – daarover een andere keer meer. Bij Boom bestelde ik wel – voor mezelf – Klare Taal en Eenvoudige Basisgrammatica NT2

In de serie: #21/40