Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Met enige regelmaat word mij gevraagd welk Afrikaans land ik kan aanraden als vakantieland. Een gemakkelijk vraag. Een moeilijk antwoord. Meestal weten mensen wel iets over Kenia en Tanzania en dat dit landen zijn waar je op ‘safari’ kunt gaan en op het eind kunt relaxen op een zonnig strand aan de Indische Oceaan. De big five kun je natuurlijk in bijna elk Afrikaans land zien – maar dat terzijde. Vaak zeg ik dan iets over het nog relatief onbekende Oeganda. Een mooie bestemming. Of ik vertel enthousiast over Mozambique. En wat dacht je van de combinatie Botswana / Namibië? Ook zeer de moeite waard. Mali is door de religieuze en politieke conflicten jammer genoeg minder aantrekkelijk geworden. Maar het meest bijzondere land is zonder enige twijfel … Ethiopië. Heel gevarieerd en totaal anders dan de rest van Afrika.

Ik was er best vaak. Meestal om er te werken maar ook als toerist. In die hoedanigheid bezocht ik Aksum (Axum) in het hoge noorden van Ethiopië. De stad is deels Unesco Werelderfgoed met obelisken en restanten van het paleis van de Koningin van Sheba.

Het gebouw omgeven met de meeste verering – aanbidding is de kapel die hoort bij de Kathedraal van onze Heilige Maria van Zion.

Kapel van de Ark van het Verbond

Gaat er al een belletje rinkelen? Als toerist kan je wel de kathedraal bezoeken maar niet de kapel. Ik geef heel kort een opfriscursus Bijbelse Geschiedenis. Over Mozes en de Stenen Tafelen. De Tien Geboden – gegrift op twee stenen tabletten – werden door God (JHWH) aan Mozes gegeven op de berg Sinaï, toen de Israëlieten door de woestijn trokken op weg naar het Beloofde Land. Ze werden bewaard in een houten kist met draagstokken, de Ark van het Verbond, een van de heiligste voorwerpen van de Joodse en Christelijke traditie. De Ark werd bewaard in de tempel van Salomon in Jeruzalem. Die tempel is in de zesde eeuw vóór Christus verwoest door keizer Nebukadnezar en sindsdien is de Ark verdwenen. Maar niet volgens de Ethiopiërs! Wat is het geval? Volgens hen is er een familierelatie tussen de Joden en de Axumieten. Koning Menelik I – zoon van Keizer Salomon en Koningin Sheba – regeerde over Ethiopië. Menelik ging geregeld terug naar Jeruzalem en heeft de Ark – voordat de tempel verwoest werd – in veiligheid gebracht in Aksum.

Daar wordt de Ark van het Verbond nog steeds bewaard. In de kapel die je op de foto hierboven ziet. De tempel is niet toegankelijk. “De Ark wordt bewaakt door een monnik die 13 jaar in de tempel moet blijven” zo vertelde mij een van de vele gidsen (jongens) die graag een centje bijverdienen met mooie verhalen. Ik toonde interesse maar hij zag ook vraagtekens en enige scepsis bij ondergetekende. “De échte Stenen Tafelen?” zag hij mij denken / vragen. “Ja, de echte. Nou ja … niet de hele echte want die heeft Mozes uit pure razernij kapot geslagen op de rotsen, verbolgen als hij was dat het volk danste rond een Gouden Kalf, een afgodsbeeld. Dat weet iedereen die de Bijbel een beetje kent. Maar dit is wel de eerste, echte kopie die heel lang is bewaard in de Tempel in Jeruzalem.” “Aaa … vandaar …” en verder hield ik mijn mondje dicht. Mijn portemonnee opende ik wel. Ik bedankte de gids en had weer een schitterend verhaal om te vertellen aan mijn kinderen, kleinkinderen en mijn blog-lezers.

In de serie REISFOTOCHALLENGE en #28/40