Tags

, , , , , , , , , ,

Elk jaar schrijf ik op 7 april iets over de Mozambikaanse Dag van de Vrouw. Een feestdag. Omdat 7 april dit jaar op een zondag valt krijgt werkend Mozambique een vrije dag op maandag. Ook de mannen. Zij worden geacht iets voor hun vrouw te kopen. Bloemen, een capulana, een sierraad. De dames vieren het vandaag. Zo ook mijn Isabel. Ze is de hort op. Een afspraak met vriendinnen om samen te lunchen in een van de betere restaurants in de hoofdstad. Ze hebben afgelopen week allemaal dezelfde capulana gekocht en ze verrassen elkaar met hun creatie. Isabel heeft na heel veel pogingen haar goedkeuring gegeven aan een eigen gecreëerde hoofd-bedekker. Ik weet even geen ander woord te verzinnen. Ze draaide, wikkelde, friemelde de ruim drie meter lang stof in iets óp haar hoofd. Geen hoed, geen muts, geen sluier, geen tulband, geen ħijāb maar een typische ‘Isabel creatie‘.

Ze is er klaar voor …

Op zon- en feestdagen zijn we met z’n tweetjes. Ook het personeel heeft vrij. Koken doe ik altijd. Afwassen doen we ook meestal zelf. Heel af en toe vraag ik Maria Helena om een typisch Mozambikaans gerecht klaar te maken. Maar zij komt dinsdag pas terug. Het is al maanden geleden dat ik maniok heb gegeten. En daar heb ik weer eens zin in. Dus vraag ik Isabel om advies. Het is nog niet helemaal het seizoen maar op de markt vind je altijd wel iemand die deze grote ‘wortel-knollen’ verkoopt. Ik heb er in de loop van de jaren al vaker over geschreven. In België kennen we het onder het woord ‘maniok’. Wij leerden op de lagere school (in de 60’er jaren) dat de mensen in Kongo ‘maniok’ eten in plaats van aardappelen. In Nederland gebruiken we eerder het woord ‘cassave’. Twee woorden voor hetzelfde.

Maniok schoonmaken … en dat op de Mozambikaanse Dag van de Vrouw. Hahaha. Obrigado querida. Te amo.

Je ziet op de foto dat de maniok-wortels best groot zijn. Het eerste dat je doet is de wortels schillen. Er zit een soort schors rond het witte vruchtvlees.

De schors – de buitenkant – van de cassave snijden.

Ik snij de (witte) maniok-knollen in kleinere stukken. We vullen drie plastic zakjes en drie tupperware-dozen met maniok en bewaren dat in de diepvries. Een halve wortel ga ik morgen gebruiken. Er zijn heel veel manieren om maniok klaar te maken. Veel mogelijkheden, veel recepten. Vergelijk het maar met aardappelen: gekookte aardappelen, gebakken aardappelen met een ajuintje, aardappelpuree, kroketten, frietjes, chips. Al deze varianten zijn ook mogelijk met maniok. Je moet er wel op letten dat je de harde, taaie draden – stevige vezels – die in het midden van de wortel zitten – verwijdert. Je kunt de cassave-wortel ook raspen en al dan niet laten drogen tot een soort bloem. Lekker om koekjes van te bakken, pannenkoeken of pap van te koken. In Nederland vind je cassave (in de supermarkt) op de plank met kroepoek.

Tenslotte nog één detail. En niet het minste. 7 april is is ook de verjaardag van mijn dochter. Ook een jaarlijkse gebeurtenis. “Gelukkige verjaardag lieverd.”

In de serie: Dia da Mulher Moçambicana en #31/40