Tags

, , , , , , ,

Daar gaan we weer …

376. Voor welk dier ben je bang?

Ik heb veel respect voor dieren, zeker in het stukje van de wereld waar ik nu zo vaak verblijf. Maar bang? Ik hou afstand. Ik word ongemakkelijk bij grote vissen bij zee-aquaria. Sidderalen en monsterachtige onder-water-schepsels … nee. Niks voor mij. Snorkelen vind ik heerlijk maar duiken staat niet op mijn bucket-list.

377. Waardoor was je voor het laatst helemaal van slag?

‘Helemaal’ is een groot woord maar vorig jaar toen Djoser niet met me in zee wilde als reisbegeleider … dat was wel een dingetje. Ik schreef er HIER over.

378. Wat ligt er standaard in je koelkast?

Laat ik het maar beantwoorden met een foto.

Onze ijskast (10 april 2019)

Natuurlijk is dit een momentopname. Maar ook redelijk standaard. Melk, eieren, sapjes, water.

Op de bovenste plank een plastic bak met allerlei soorten kaas. Jam en zelf gemaakte mayonaise. Dat is standaard. Ook yoghurt en boter zul je altijd aantreffen.

In de onderste twee bakken. Groenten en fruit. Druiven, appels, papaya, peren, sinaasappelen, citroen, gele pruimen en mango. En avocado.

In de groentenla: prei, worteltjes, okra’s, maniok, tomaten en sla. Meestal staat er ook een schaal (of twee) met overschotjes van gisteren, afgedekt met plastic- of aluminiumfolie. Vergeet ik iets? Chocola of pralines. En slagroom.

379. Schaam je je dat je naar bepaalde tv-programma’s kijkt?

Nou nee. waarom zou ik? We kijken uiterst zelden naar de televisie. Ik vertelde al eerder – toen ik nog een Ziggo-abonnement in Nederland had – dat ik bij het zappen bleef hangen bij Mega Mindy en bij Harry Mens. Hahaha … maar om mij daarvoor te schamen … tuurlijk niet.

380. Wanneer had je de tijd van je leven?

Ik ben best wel tevreden hoe mijn leven verloopt. Natuurlijk met persoonlijke tragedies. Dood hoort bij het leven … om het heel beknopt en haast zonder emotie weer te geven. (Slik) Mijn jeugd was prima. Onze tijd in Friesland … heerlijk. Onze jaren in Bergen op Zoom met opgroeiende kinderen, pubers. Niets mis mee. Mijn avonturen in Afrika. Helemaal top.

381. Op wie had je onterecht kritiek?

Dat zal ik vast wel gehad hebben op mijn meest dierbaren: Isabel of mijn kinderen. Ik herinner me ook de lichttechnicus in Maputo tijdens mijn allereerste voorstelling die ik daar regisseerde. Oktober 2003. Hij was steeds een paar seconden TE LAAT met de lichtstanden terwijl hij het hele scenario UITGEPRINT voor zijn neus had liggen. Ergerlijk. Tijdens de evaluatie een paar maanden later kwam ik erachter dat deze man NIET kan lezen. Dus mijn uitbranders waren … noem het gerust onterecht.

382. Hergebruik je weleens andermans grappen?

Vast wel. Moppen zijn er toch om door te vertellen? Ik ben wel goed om ze om te buigen naar een verhaal alsof ik het zelf heb meegemaakt of ter plekke verzin.

383. Bestel je altijd hetzelfde in een restaurant?

Meestal niet maar in sommige restaurants wel. Een Beef Wellington bij Tio Manel … ik zou wel gek zijn om daar iets anders te bestellen. Mmm.

384. Wat is je geheime ambitie?

Ik word oud … zucht … want de ambitie is niet meer zo groot. Een opera regisseren komt het dichtst in de buurt. Of een boek schrijven …

385. Hoe zou je je dagen vullen als je alles mocht doen wat je wilde?

Een ‘als-dan-vraag’ is niet erg aan me besteed. Ik vul mijn dagen meestal met genoegen. En als er onbeperkt geld zou zijn … gaan we vast meer op reis.

386. Waar word je altijd enthousiast van?

Ik ben snel enthousiast. Een toneelvoorstelling. Een museumbezoek. Een mooi boek. Iets met mijn kinderen en/of kleinkinderen. En hetzelfde antwoord als hierboven … als er weer een mooie reis in het verschiet is.

387. Van welke spullen kun je genieten?

Ik ben totaal niet-materialistisch. Spullen doen me niet veel. Wat ik heb wil ik graag behouden maar genieten van spullen … ik moet daar hard over nadenken …

388. Vind je het leuk om nieuwe dingen te doen?

Ja, maar niet heel uitgesproken. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit motor gereden. Of nog nooit met een jet-ski gevaren. Zou ik dat leuk vinden? Nee, ik denk het niet. Een vriend heeft een paar jaar geleden 100 dagen gewerkt voor 100 euro per dag in 100 verschillende beroepen. Dus bijna elke keer iets nieuws. Vandaag met de ambulance mee, morgen het middagmaal uitdelen in een verzorgingshuis en volgende week een dagje bij de Hoogovens werken of een dag taxi rijden. Leuk ja … van zoiets zou ik kunnen genieten. En Pierre steunde er een goed doel mee in Kenia. 10.000 euro voor een nieuwe school.

389. Ben je een vragensteller of een verteller?

Eerder het tweede. Ja, ik ben een verteller.

390. Wat was je laatste creatieve uitspatting?

Beroepsmatig is dat de succesvolle voorstelling “Meisje met de Parel”. Sommige schrijfsels en verfsels zijn natuurlijk ook creatieve uitspattingen. En dan reken ik mijn kookresultaten niet mee …

391. Bij welk liedje draai je de radio harder in de auto?

Heel verschillend maar vanochtend toevallig tweemaal. Eerst bij de Nederlandstalige versie van ‘I don’t know how to love him’ (uit Jesus Christ Superstar) en even later nog een keer met ‘A Whole New World’ (uit Aladdin).

392. Wanneer heb je voor het laatst enorm veel plezier gehad?

Opnieuw moet ik nadenken over ‘enorm veel’. Ik heb best vaak plezier. Gisteravond bijvoorbeeld bij de eerste twee afleveringen van ‘Killing Eve’. Maar was dat ‘enorm veel’? Een dagje met Isabel naar ’t strand en lekker gaan eten. Ook met veel plezier. Met de Vlaamse vrienden op stap. Ja natuurlijk. Zeilen met Eric en vrienden. Top. Het vrouwen-concert op Internationale Vrouwendag in CCFM in Maputo. Ja. Enzovoort …

393. Is je partner ook je beste vriend of vriendin?

Ja en Nee. Er zijn zaken die ik deel met andere vrienden met andere interesses dan mijn eigen vrouw.

394. Welk accent vind je charmant?

Hahaha … nooit over nagedacht maar tijdens mijn tien jaar in Friesland kreeg ik wel vaak te horen dat ‘mijn Belgisch accent zo leuk is, zo charmant’. En dan moest ik weer uitleggen dat ‘Belgisch’ niet bestaat maar ‘Vlaams’ … En om ‘Afrikaans’ een accent te noemen … nou nee. Ik pas. “Ik tink dat it Frysk in prachtige taal is” … een accent wil ik dat niet noemen.

395. Op welke momenten van het leven vliegt de tijd?

Niet specifiek een moment. De tijd gaat gewoon snel. Het is alweer april 2019 … vorig jaar pakten we in april onze koffers voor een vakantie in Thailand. Is dat al een jaar geleden? Ja dus …

396. Wanneer ben je voor het laatst van kapsel veranderd?

Niet zo vaak. Isabel vindt dat mijn Surinaamse kapper (in Heemstede) mij anders heeft geknipt dan vorige keren. Ik zie geen verschil. De enige keer dat ik echt anders was, is in de lente 2003 toen ik mijn haar heb laten bleken. Geblondeerd. Gewoon om het een keer uit te proberen.

397. Is uit het oog ook uit het hart?

Een goede vraag. Door mijn veelvuldig, afwisselend verblijf – dan weer Afrika, dan weer Europa – in verre oorden is het lijstje van ‘Uit het oog’ aanmerkelijk langer geworden. Ik schreef er gisteren nog over. Als de ‘liefde’ (het hart) van beide kanten blijft komen dan blijven ze ook in mijn hart. Ik ben een loyaal mens.

398. Hoe zorg je dat het leven soms wat langzamer gaat?

Soms zitten er vragen in deze lijst waar ik niets mee kan. Dit is er zo eentje. Geeft niets, nog zeshonderdtwee vragen te gaan …

399. Doe je elke dag iets nieuws?

Nee natuurlijk niet. En ja natuurlijk … deze zinnetjes heb ik nog nooit eerder getypt …

400. Waar ben jij Oost-Indisch doof voor?

Isabel leest niet mee … maar voor haar wensen om een nieuwe bank te kopen en nieuwe stoelen en nieuw televisiemeubel … dan druk ik de knop ‘Oost-Indisch doof’ wel tijdelijk in en dat doet zij vast ook als ik iets zeg over ‘prioriteiten’

In de serie: 1000 VRAGEN AAN MEZELF en #34/40