Tags

Zondagmiddag in Nederland. Het is grijs weer. Ik ben alleen thuis en in mijn andere thuis (in Mozambique) is Isabel ook alleen thuis. Dat is driemaal ‘thuis’ in één zin … We appen elk uur een zoen, een hartje, een duim, een foto. En het Engelse woord ‘miss’ – met twee essen – vliegt ook van NL naar MOZ en weer terug. Ik ga weer wat vragen beantwoorden. Ik ben zelf benieuwd of mijn ‘mood’ van invloed zal zijn op mijn antwoorden.

426. Hoe close ben je met je familie?

Het juiste antwoord is: gezond-close. Na wat verjaardagsfeesten (kleinzoon, schoonzusje), een proclamatie (nichtje) en het uitzwaaien van mijn zus heb ik de laatste dagen opgepast op mijn kleindochters. Gekookt, gegeten, ze naar bed gebracht, spelletjes gespeeld, naar de bioscoop geweest (Toy Story 4). Mijn NL/BEL-dagen staan in het teken van ‘familie’. Het zal niemand verbazen dat dat niet altijd zo is want de fysieke afstand tussen Nederland en Mozambique maakt dat onmogelijk. Dan rest ons: ‘WhatsApp’ (berichtjes en video-bellen). Met mijn schoonfamilie ben ik eerder ‘volgend’.

427. Wanneer heb je voor het laatst in een microfoon gepraat?

Een paar weken geleden tijdens de laatste repetities van ‘Ntumbuluko’. In een microfoon praten is me niet vreemd. Remember Corso Zundert.

Corso Zundert

De volgende keer is meer dan waarschijnlijk half augustus als mijn schoonzusje haar JA-woord geeft. Een Mozambikaanse bruiloft. En als padrinho wordt er van me verwacht dat ik een woordje richt tot het kersverse bruidspaar en tot alle gasten.

428. Heb je weleens vakantiestress?

Nee. Hooguit onrustig slapen de nacht voor een vroeg vertrek. Waarom zou je stressen voordat je op vakantie vertrekt? Ik weet dat het bestaat maar ik heb er gelukkig geen last van.

429. Wat zijn de drie leukste momenten van vandaag?

Eentje is al geweest. De (foto)status op WhatsApp van mijn lief. Verder hoop ik dat straks de Oranje Leeuwinnen er een mooi potje van maken. Winnen van de USA … het zou mooi zijn. Ik ben ‘Broadchurch’ (een serie) aan het kijken op Netflix. Dat zou ook een hoogtepuntje kunnen zijn. Maar de dag is nog jong …

430. Doe je soms een middagdutje?

Heel zelden. Op een luie zondagnamiddag – na een uitgebreide lunch met een wijntje – even op bed gaan liggen met een boek (of met mijn meisje) wil nog wel eens eindigen met een dutje. Op jaarbasis gebeurt dat hooguit twee of drie keer als ik tenminste de vakanties in tropische oorden er niet bij optel …

431. Vind je het belangrijk om je stem te laten horen?

Steeds minder moet ik vast stellen. Natuurlijk voer ik soms het hoogste woord maar in het algemeen ben ik wat stiller geworden.

432. Wat snap je niet van het andere geslacht?

Mag ik passen? Niet omdat ik niet kan antwoorden maar ik hou niet van zo’n algemeenheden. Het andere geslacht. Hollanders. Emigranten. Moslims. Witte mensen. Indiërs. Turken. Forum-stemmers. Enfin … ga zo maar door. Ik pas.

433. Kun je jezelf goed vermaken?

Ja. Prima zelfs. Lezen. Wandelen. Alleen op reis gaan. Koken. Maar let op … samen dingen doen is natuurlijk ook heel geweldig. Een goede balans in ‘soms alleen’ en ‘meestal samen’ is voor ons de sleutel tot ‘gelukkig zijn’.

434. Kun je makkelijk dingen van je af zetten?

Ik wil graag JA antwoorden maar dat is niet helemaal de waarheid. Ik blijf soms te lang malen (of grommen) over zaken die me niet bevallen. Laat ik het maar populair benoemen als ‘een leerpuntje’.

435. Hoe vol is je boekenkast?

Ai. Een gevoelig punt. We hadden hele volle boekenkasten.

Zomaar een moment-opname (December 2011)

Met het verhuizen en veel kleiner gaan wonen (herfst 2017) nam ik het dappere besluit om mijn boeken (en de kasten) weg te doen. Ik weet dat ik ze niet zal herlezen. Er gingen boeken naar vrienden en familie. Een verkoop via Marktplaats leverde niets op. Een aantal kartonnen dozen verhuisden nog even naar de opslag. Maar ook daar heb ik een eind aan gemaakt. Je vindt ze mogelijk nog bij De Kringloper in Roosendaal. Een vijftal dozen met boeken zijn verscheept naar Mozambique. Een doos met boeken die ik niet kon wegdoen. Te emotioneel. En de boeken met een Afrikaans thema, achtergrond, boeken die zich in Afrika afspelen. En daar moet ik dringend een nieuwe boekenkast laten maken want …

436. Ben je tevreden met je handschrift?

Nee. Een zwaar onvoldoende. Ik denk niet vaak aan de vraag: “Wat zou je aan jezelf willen veranderen?” Mijn (beroerde) handschrift komt met stip in de top 3 van zaken die ik wel zou willen veranderen / verbeteren.

437. Kunnen je handen maken wat je hoofd wilt?

Nogmaals … nee. Ik ben niet onhandig – eerder lui. Maar alles maken wat ik bedenk is een ‘ver van mijn bed show’. Nee, dat kan ik niet.

438. Hoe vaak kijk je dagelijks in de spiegel?

Dat heb ik nog nooit geteld. Op een doordeweekse dag zal dat twee keer zijn, denk ik. ’s Morgens even kort en ’s avonds bij het tandenpoetsen. En tussendoor als ik iets anders aantrek. Als ik eraan denk ga ik dat eens turven de komende dagen. Het zal wel duidelijk zijn … de spiegel krijgt niet veel aandacht van me.

439. Klaag je snel over lichamelijke kwaaltjes?

Ik denk het niet. Enerzijds omdat ik niet heel veel kwaaltjes heb en anderzijds omdat ik ze eerder zal ontkennen dan benoemen.

440. Like je weleens berichten op Facebook die je eigenlijk niet leuk vindt?

Nee, waarom zou ik dat doen?

441. Hoe persoonlijk is je inrichting?

Ik neem aan dat ze de inrichting van ons huis bedoelen. Ik heb daar een flink aandeel in gehad. Dat het nog steeds zo opgeruimd lijkt is, is volledig toe te schrijven aan Isabel. De schat. Wat haar betreft mogen er wat nieuwe zaken worden aangeschaft. Stoelen.Een bank. En op de reservelijst staan vast ook een vitinekast en een nieuw tv-meubel.

442. Welke songtekst heb je jarenlang verkeerd meegezongen?

Ik ben niet zo’n meezinger. Er komt dus niet meteen een titel in me op. Het Mozambikaanse volkslied heb ik wel eens wat mee-gebrabbeld maar vraag me niet om dat solo te zingen. Zelfs de eerste zin lukt me niet.

443. Zou je veel hoogtepunten willen meemaken als dat ook betekent dat je ook veel dieptepunten meemaakt?

Is dat niet eigen aan het leven? Een afwisseling van mooie en verdrietige momenten. Ik wil ze niet tegen elkaar afstrepen. Waarom zou ik? Gelukkig zijn de mooie momenten gemakkelijker te herinneren.

444. Met wie had je onlangs een leuk gesprek?

Ik koester de gesprekken met mijn kinderen. Bijkletsen. Dan weer leuk, plagend en oppervlakkig. Dan weer serieus en wat diepgaander.

445. Wat drink je het meest op een dag?

Water. En dat is ook nodig in warm (heet) Mozambique. Onze ijskast heeft een ‘tap’ aan de buitenkant. Gekoeld water. Op de volgende plaatsen staan thee, een sapje, zelfgemaakte icetea en tonic. Af en toe een borrel, een glaasje wijn of een biertje.

446.Welk liedje heb je laatst gezongen?

Meegezongen (mee-gebleird) met de radio in de auto. ‘België’ van Het Goede Doel.

447. Kun je lachen om jezelf?

Ja. Soms om mijn woordgrapjes of soms om mijn eigen stommiteiten.

448. Wanneer heb je voor het laatst een hoofdmassage gehad?

Geen flauw idee. Ik herinner me zo’n massage tijdens onze huwelijksreis in Kenia. Met grote regelmaat friemelt Isabel langdurend met mijn haar. Als je dat ook een hoofdmassage noemt dan gebeurt het best wel vaak.

449. Hoe ziet je favoriete zondagochtend eruit?

Het is vandaag zondag. Ik had een zeer rustige ochtend maar niet mijn favoriete want ik ben in mijn eentje. Zondagochtend betekent een beetje uitslapen. Dat lukt vaak niet omdat de interne wekker al vroeg afloopt. Wel lekker nog even in bed blijven. Dan een kop thee drinken en rond een uur of tien een uitgebreid ontbijt. Een vers sapje. Fruit uit eigen tuin. Een eitje. Lekker brood. Samen de tijd nemen op de veranda met uitzicht op de tuin. Kijken naar de vogeltjes. Misschien even een plons in het zwembad. Plannetjes maken voor de rest van de dag. Een kop koffie. Een wandelingetje. Een beetje lezen. Tijd hebben en nemen voor elkaar.

450. Maak je weleens een lange wandeling in je eentje?

Ja. Heel vaak zelfs. Zeker in de periodes dat ik me voorneem om 10.000 stappen te zetten op een dag. En dat doe ik meestal in mijn eentje.

In de serie: 1000 VRAGEN AAN MEZELF