Tags

, , , , , , ,

Ik heb al vaker geschreven over al het fruit dat in onze tuin groeit. Maar ik herinner me niet dat ik al eens eerder schreef over ‘maracujá‘. Maracu-watte? Passievrucht. De Latijnse naam van onze soort is: Passiflora edulis forma flavicarpa. Dat heb ik uiteraard moeten opzoeken. De soort die in het zuiden van Mozambique het meeste voorkomt is de gele passievrucht. Onze soort is uitzonderlijk groot. Kijk maar de foto hieronder.

Passievrucht uit eigen tuin

Ter vergelijking heb ik een ei toegevoegd. Zie je het ei – onderaan? Het grootste exemplaar is zo groot als een pompelmoes. Ik heb er ook eentje opensneden – en opgegeten natuurlijk – ter illustratie. Het gele, geleiachtig vruchtvlees – de pulp – bevat zwarte eetbare pitjes en is heerlijk zoetzuur van smaak. Als je niet van het zure houdt dan doet een klein druppeltje honing wonderen. Als je een passievrucht opensnijdt dan komt de frisse, tropische geur je onmiddellijk tegemoet. De pure sensatie van tropisch fruit.

Mocht je zin krijgen en je ziet passievruchten liggen op de markt of in de supermarkt, kies dan vruchten die er al wat gerimpeld uitzien. Gerimpelde appels laat je natuurlijk liggen maar gerimpelde passievruchten duiden juist op volle rijpheid. Ze zijn zoeter. Hoe zachter de harde, leerachtige buitenkant, hoe rijper de pulp binnenin. En daar gaat het natuurlijk om. Ik lepel ze uit als tussendoortje. Ik heb er ook al smoothies meegemaakt en cocktails van gemaakt. Isabel verwerkt maracujá in ‘pudim‘. Ook wel bekend als ‘pudim flan’. Een traditioneel Portugees dessert – vaak met karamel – en veel eieren en (gecondenseerde) melk. Ik ben er dol op.

Isabel zal ook vertellen dat passievrucht heel gezond is. Goed voor heel wat zaken. Goed voor je ogen en voor je huid. Maar ook goed voor je darmen – vlotte stoelgang. De kans op darmkanker neemt af. Traditioneel wordt gezegd dat het eten van passievrucht ontspannend werkt. Goed tegen slapeloosheid, hoge bloeddruk, epilepsie en astma. Al deze ‘goede bijwerkingen’ neem ik zelf met een korreltje zout. Niet letterlijk uiteraard. Stel je voor …

Mocht je meer willen lezen dan vind je hieronder een link …

Hoe eet je een passievrucht?

Passievrucht.