Tags

, , , , , , , , , ,

Voor A – mijn schoonzusje – is het aftellen nu echt begonnen.

Nog vijf dagen …

Zaterdag trouwt ze. Haar aftellen is afgelopen oktober al begonnen toen ze ten huwelijk werd gevraagd. Na wat wikken en wegen kwamen 17 en 18 augustus uit de bus gerold als trouwdata. Ja, dat is geen fout. In Mozambique duurt een (traditionele) bruiloft twee dagen. Soms zelfs drie. Haar aanstaande echtgenoot is zaterdag aangekomen in Maputo. Hij woont en werkt in Toronto (Canada). En om het nog iets internationaler te laten klinken … hij is een Noord-Ier. Een Brit dus, inclusief rood haar en rode baard en een heel wit velletje. Ze hebben elkaar twee jaar geleden in Lissabon ontmoet.

Ik ben haar ‘Padrinho’. Een mix van peter en getuige. In het Engels gebruik je daarvoor het woord: ‘Godfather’. Met andere woorden de persoon die de bruid bijstaat met goede raad (als daar naar gevraagd wordt). En natuurlijk ook voor hand- en spandiensten. Soms geld of om een goed woordje te doen bij een sollicitatie. De bekende ‘kruiwagen’. Dat laatste is niet echt nodig want zij heeft een prima baan bij PWC-Mozambique.

Ik moet twee dagen opdraven in pak met stropdas. En let op … dat moet elke dag een ander pak zijn en moet uiteraard matchen met de garderobe van mijn eega. We zitten tenslotte twee dagen aan de hoofdtafel te schitteren (ahum) naast bruid en bruidegom. Helemaal mijn ding … maar niet heus. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst twee dagen na elkaar een das heb gedragen. Ik denk tijdens mijn stageperiode als leraar ergens halverwege de zeventiger jaren. Ik heb mijn zwager al gevraagd of hij mijn dassen wilt strikken want dat zit niet in mijn systeem. En om dat nu via YouTube te leren … nee, dankjewel. Mogelijk vraag je je af wat ik dan op mijn eigen bruiloft droeg. Nou, geen stropdas. De eerste dag een lichtgekleurde, zijden foulard (halsdoek). De tweede dag droeg ik een Afrikaans – op maat gemaakt – overhemd – zonder das. De aanstaande bruiloft is een stuk traditioneler. Mijn schoonzusje droomt van een Hollywoodbruiloft – zoiets als in de film, met veel bruiloftsdames die allemaal hetzelfde gekleed zijn. Ik geloof een stuk op twaalf … geen kindjes. … en zonder Afrikaanse details. Wel vuurwerk en een over-the-top-taart. Twee taarten by the way … twee dagen, weet je wel!?

Er is nog wat werk aan de winkel. Ook voor mij. Overleg met de DJ en met de MC. Afkortingen die internationaal gebruikt worden denk ik. De MC is een dame die ik ken van andere evenementen. Een bruiloft van een goede vriend en zij presenteerde de show die ik onlangs in Mozambique regisseerde. Ik moet zelf mijn speech nog voorbereiden. In het Portugees en ik wil geen papiertje gebruiken. Liever wat grammaticale fouten dan een voorgelezen boodschap. Dus ook Padrinho Koen is aan het aftellen …

Advertentie