Tags

, , , , , , , , ,

Dinsdag 15 oktober 2019. Mozambique gaat naar de stembus. Waarschijnlijk is de verkiezingsuitslag dezelfde als de vorige keer. En de vorige-vorige keer. En als die van de verkiezingen daarvoor. Met andere woorden: Frelimo – de regerende partij zal ook deze keer een volstrekte meerderheid halen. Meer dan waarschijnlijk wel iets nipter dan vijf jaar geleden. Je moet de oppositie ook iets gunnen. Sic. Sic. Sic. Felipe Nyusi -presidentskandidaat voor Frelimo – zal zijn tweede termijn krijgen.

Laat ik er maar niet teveel woorden aan vuil maken. Een paar foto’s met een klein beetje uitleg.

Verkiezingsdag Koen

Om kwart over acht vanochtend zet ik de computer aan en log in bij Facebook. Hun algoritmes zijn niet feilloos. Ik woon in Nederland. Ik ben Belg. En ja … ik ben vaak in Mozambique bij mijn geliefde. Maar nee Facebook … ik heb geen stemrecht. Ik haal vandaag geen blauwe vinger.

Isabel heeft gestemd

Isabel was al vroeg op stap naar een stembureau in de buurt. Ze ging lopend. Na het stemmem dompel je je wijsvinger in een inktpot. Het bewijs dat je hebt gestemd. Al gauw zie ik heel wat foto’s van vrienden en familie met blauwe en paarse vingers verschijnen op Facebook en Twitter.

“Bom dia. Ik heb gestemd … en verder geniet ik van een vrije dag …”

Ook uittredend president – Felipe Nyusi – heeft gestemd.

Benieuwd hoe een Mozambikaanse stembrief eruit ziet?

Twee stemformulieren

Wat rest is natuurlijk de uitslag. De Nederlandse en Belgische ambassades hebben ons – hun onderdanen – opgeroepen via WhatsApp om voorzichtig te zijn vandaag en de volgende dagen. ‘Blijf thuis’ is de boodschap. Als het kan vermijd dan zeker demonstraties en mogelijke relletjes. Want de verwachting is dat Frelimo zal winnen en dat de oppositie-partijen deze uitslag zullen aanvechten. Of er in Mozambique ook ‘Groningse boeren-toestanden’ zullen zijn, weet ik niet. Waarschijnlijk hoor je later sterke verhalen zoals: “In kiesdistrict X in provincie Y heeft Frelimo 6.788 stemmen gehaald, Renamo 2.555, MDM 1.890. Het aantal kiesgerechtigden in dit kiesdistrict bedraagt 5.345 geregistreerde kiezers.” Begrijp je het? Lees het nog een keer. Begrijp je het nog niet? Ik ook niet … maar dat is de Mozambikaanse realiteit.

Nu moet het land weer worden schoongemaakt. Alles is volgeplakt. Muren, bruggen, bomen. lantaarnpalen. Overal vlaggen van Frelimo. Wedden dat er nog honderden posters hangen als je begin 2021 Mozambique bezoekt.

Stem Frelimo … de grote schoonmaak is begonnen