Tags

, , , , , ,

Gisteren vertelde ik over de laatste drie boeken die ik heb gelezen. Daar is er ondertussen weer eentje aan toegevoegd. Ik vertel er een andere keer over. Vandaag een klein overzicht van de series die we de laatste tijd – samen – hebben gekeken.

Outlander (seizoen 4)

Outlander (4) – A new land. A new journey

“Het vierde seizoen van Outlander vertelt het verhaal van Claire en Jamie Frazer die gestrand zijn in het westen van Noord Amerika. Ze willen graag terugkeren naar Schotland, maar hebben geen andere keuze dan er voorlopig in Amerika het beste van te proberen maken. Of iedereen dat leuk vindt? Een tante van Jamie in eerste instantie wel maar de originele bewoners van de nieuwe wereld – namelijk de Cherokee-indianen zijn niet bepaald opgezet met de komst van de blanke indringers. De Frasers vestigen zich in North Carolina op het hoogtepunt van de Amerikaanse revolutie – waar ze loyaliteit moeten tonen aan de huidige Britse heersende klasse, ondanks Claire’s kennis van de komende bloedige opstand. En ook Brianna – Claires dochter – gaat richting de ‘stenen’ …”

Bijna maandelijks vraagt Isabel me of er al een nieuw seizoen is uitgebracht van ‘Outlander’, waarmee ik wil zeggen dat deze serie in onze top 10 staat van meest geliefde series. Waarschijnlijk zal het je niet verbazen dat ze dezelfde vraag heeft over ‘Casa de papel’ – ook een topper. Ook dit vierde seizoen – ‘A new land. A new journey’ – hebben we met veel plezier bekeken. Nu moet mijn lief weer geduldig zijn – niet altijd haar sterkste punt – maar het is wel fijn om te weten dat er een vijfde seizoen in de maak is.

Fargo (seizoen 1)

Fargo

“Het eerste seizoen van Fargo neemt je mee naar ijskoud Minnesota. Hoewel het merendeel van de aardige inwoners geen vlieg kwaad doet, knapt er bij verzekeringsagent Lester Nygaard een snaar. Lester probeert de gevolgen van zijn inzinking te verbergen en roept onopzettelijk de hulp in van huurmoordenaar Lorne Malvo. Vanaf dat moment gebeurt de ene na de andere vergissing. Twee small-town politieagenten zien niet alles rooskleurig in en zoeken naar de rode draad in al deze criminele – soms absurde taferelen.”

Een prima serie, geïnspireerd op de gelijknamige film van de gebroeders Coen, vol spanning en humor. Zéér de moeite waard voor iedere liefhebber van de films van Joel en Ethan Coen. Ik vond de film heel goed en was wat huiverig om die herinnering uit te wissen. Ik hoorde van veel vrienden dat ook deze serie erg goed is – met eenzelfde soort onderkoelheid en humor. Ja, dat is waar. De sfeer, de besneeuwde vlaktes, de kneuterige stadjes en inwoners, de soms nietszeggende, rare dialogen, alles ademt Fargo. Ik ben benieuwd naar de volgende twee seizoenen.

Peaky Blinders (Seizoen 1 t/m 4)

Peaky Blinders

“Birmingham, 1919 – kort na de Grote Oorlog. De familie Shelby staat aan het roer van Peaky Blinders, een gevreesde bende die bekend staat om hun petten waarin ze scheermesjes naaiden. Tot nu toe heeft de bende voornamelijk geld verdiend met illegale weddenschappen, bescherming bieden en de zwarte markt. Maar wanneer er een krat met geweren vermist raakt uit de plaatselijke wapenfabriek, ziet Thomas Shelby kans om de criminele activiteiten te verbreden. Als rivaliserende bendes, Communistische revolutionairen en leden van de IRA neerdalen in de wijk Small Heath op jacht naar de wapens, zet Winston Churchill een meedogenloze politiechef uit Belfast in om orde op zaken te stellen in een stad die steeds wettelozer wordt…..”

Het zal je niet verbazen – als jij tenminste ook van series houdt – dat ‘Peaky Blinders’ ooit zou verschijnen op ons serie-lijstje. Er wordt zoveel over deze reeks geschreven dat we nieuwsgierig werden om dat met onze eigen ogen te zien. Vind ik het ook een top-serie? Ik weet het niet. Ik ben wat tweeslachtig in mijn beoordeling. Ja, het is bijzonder knap vormgegeven. Decor – top. Kostuums – top. Filmisch is het heel mooi. Prima acteurs. Goed plot. Maar zoveel geweld … brrr. Wel heeeeeel erg veel. Dat laatste speelt een grote rol in mijn eind-beoordeling. Ik moet er wel bij zeggen dat ik dat nog niet vond na het eerste (en tweede) seizoen. Maar na vier seizoenen op een rij is het wat veel van het goede. Voorlopig maar even wachten met seizoen 5.

The Night Manager

“Jonathan Pine, een Britse ex-militair, wordt door veiligheidsdienstmedewerker Angela Burr geronseld om te infiltreren in de kringen rond internationaal zakenman Richard Onslow Roper. Doel van deze operatie is een einde te maken aan de duistere banden die Roper heeft gesmeed tussen de veiligheidsdiensten en de illegale wapenhandel. Pine doet zijn best om door te dringen tot het hart van Ropers wijdvertakte organisatie, maar wordt daarbij flink gehinderd door de constante argwaan van zijn corrupte chef. Als Pine zijn missie tegen de misdaad met succes wil afronden, zal hij eerst zelf een misdadiger moeten worden.”

We hebben erg genoten van deze Britse mini-serie. Er worden steeds vaker mini-series gemaakt. Zes of acht afleveringen en dan is het klaar. Niet meer twintig of meer afleveringen zoals vroeger bij ‘24′ of ‘Prison Break’ maar kort en bondig. ‘The Night Manager’ (6 afleveringen) is gebaseerd op een boek van John Le Carré. Ik ben fan van deze auteur maar dit verhaal kan ik me niet herinneren. Het is een prima thriller-spionage verhaal. Een soort James Bond maar dan net een beetje anders. Uitstekend vermaak voor een weekendje binge-watchen.

Hebben jullie nog tips? We houden ons aanbevolen.

In de serie: WIJ KIJKEN SERIES