Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ik ga onverschrokken verder met mijn (onzinnig) lijstje van musicals die ik samen met Ine heb gezien. Sorry musical-haters. Vandaag drie voorstellingen die we in het circustheater in Scheveningen hebben gezien. Net zoals Miss Saigon waarover ik gisteren al schreef.

The Phantom of the Opera – Muziek – Andrew Loyd Webber / Tekst – Charles Hart ea

The Phantom of the Opera

Voor het eerst met het hele gezin naar een musical. 1994. Dat gebeurde daarna nog maar één keer, als ik het me goed herinner. We zaten een beetje aan de linker-zijkant in het theater. Of Joke de Kruijf die avond de rol van Christine speelde (en zong) kan ik me niet herinneren. Henk Poort was het spook en Jeroen Phaff vertolkte de rol van Raoul. Was ik onder de indruk? Nee, niet echt maar ik had wel een amusante avond en natuurlijk was de rondswiepende kroonluchter boven het publiek een mooi effect.

Het lied ‘Melodieën van de Nacht’ heb ik graag gebruikt in Midzomernachtsdroom bij Het Zunderts Toneel. Elfenkoning Oberon (Carl van Kuijck) zong het met veel overtuiging. In diezelfde voorstelling gebruikte ik nog een ander musical-liedje – I know him so well – uit de musical ‘Chess’. Muziek werd gecomponeerd door de twee heren van ABBA.

Elisabeth – Muziek – Sylvester Levay / Tekst – Michael Kunz

Elisabeth

Het was een last minute besluit. Ik denk in het voorjaar 2000. “Zullen we vanavond naar Elisabeth gaan kijken?” Ja dus. We namen het risico dat er geen kaartjes meer waren. Vriend Rob vd Meule – zangdocent en musical-ster – vertelde me ooit dat rij 9 (of is het rij 7) nooit wordt verkocht in de voorverkoop. Die stoelen worden tot het laatst gereserveerd voor mogelijke vips of gasten van de producent. Wij scoorden die avond twee kaartjes op die bewuste rij 9 (of 7). Zeer mooie plaatsen.

Deze musical was een groot succes in Wenen en in Duitsland. De grote doorbraak van de Nederlandse musical-diva Pia Douwes die de rol van Elisabeth (Keizerin Sissi) ontelbare keren heeft vertolkt. Wij zagen echter Maaike Widdershoven in de titelrol. Vooral Stanley Burleson – als De Dood – maakte heel veel indruk op ons. Verder herinner ik me Jeroen Phaff en de Vlaamse acteur Wim Van Den Driessche. Veel decor-changementen. Niet de super-zoete romantiek van de bekende Sissi-films met Romy Schneider. Nee, dit is één lange flirt met ‘De Dood’. Ik heb later de cd nog vaak beluisterd en toen besefte ik pas dat ik veel van de liedjesteksten niet voldoende had verstaan. Met terugwerkende kracht ben ik deze musical meer gaan waarderen. Dat is niet altijd zo.

The Lion King – Muziek – Elton John en Lebo M / Tekst – Tim Rice

The Lion King

Wie heeft ‘The Lion King’ nog niet gezien? Dan bedoel ik niet de musical-versie maar de tekenfilm van Walt Disney. Nadat Disney de tekenfilm ‘Beauty and The Beast’ succesvol had bewerkt tot een musical (die ik nooit heb gezien) durfden ze het aan om ook hun meest succesvolle tekenfilm ooit klaar te stomen voor het theater. Het verhaal is losjes gebaseerd op Hamlet van Wiliam Shakespeare. Een paar jaar later hield Joop van den Ende audities in Zuid Afrika en zo ontstond de deels Afrikaanse en deels Nederlandse cast. Natuurlijk zijn de kostuums en de maskers belangrijke elementen die hebben bijgedragen aan het overdonderende succes – wereldwijd – van The Lion King. Heel bekende liedjes als ‘Alles ademt en leeft’ (Circle of life), ‘Voel je hoe de liefde groeit’ (Can you feel the love Tonight) en ‘Hakuna Matata’.

Wij gingen in 2004 – kort na onze vakantie in Zuid Afrika – naar de avonturen van Simba en zijn vrienden kijken. Een geweldige avond vol mooie herinneringen aan de klanken en de ritmes van de Afrikaanse savanne. De dieren – die we net daarvoor in het echt hadden gezien – zijn wonderschoon getransformeerd naar fantastische kostuums. Een heerlijke voorstelling met mooie liedjes van sir Elton John in een prima vertaling van Martine Bijl.

Nog een klein nawoordje over de Lion King.

Met Bompa naar The Lion King

2017. Als verjaardagscadeau nam ik Olivia – mijn oudste kleindochter – mee naar de reprise van de Lion King. Ook dit keer in het Circustheater in Scheveningen. Opnieuw een heerlijke avond. Trots en weemoed vochten om voorrang.

2013. Koen en Isabel. Onze bruiloft in Mozambique. Onze openingsdans op ons trouwfeest was ‘Can you feel the love tonight’ uit The Lion King.

Zullen we dat dan maar samenvatten als: ‘The Circle of life’? Ik vind van wel.

Wordt vervolgd

In de serie: ONZINNIG LIJSTJE en MUSICAL