Tags

, , , , , , , , , , ,

Sinds ik blog, hou ik min of meer bij wat ik heb gelezen. Klik HIER. Soms gebruik ik dat overzicht als geheugensteuntje voor mezelf. Of ik een roman heb gelezen, is nooit de vraag. Dat weet ik echt nog wel. Bij thrillers is dat niet altijd zo. Uitgevers hebben de neiging om hun covers steeds in dezelfde stijl uit te geven. Wegens herkenbaarheid voor de lezer (koper). Ook titels lijken op elkaar. Wat nog erger is, is dat uitgevers een boek jaren later nog een keer uitgeven maar dan met een nieuw vertaalde titel en een ander plaatje op de voorkant. Pek en veren zou ik zeggen. Met enige regelmaat begin ik aan een boek maar ontdek – meestal al na een bladzijde of twee, drie – dat ik het boek al heb gelezen. Grrr – zucht. Tweemaal hetzelfde boek kopen is natuurlijk een gotspe. Ook dat overkomt me weleens.

Ik eindig volgende week mijn negende blog-jaar. Dus ook negen lijstjes van gelezen boeken. Elk jaar kies ik voor mezelf HET BESTE BOEK VAN HET JAAR. Dat hoeft niet te betekenen dat het uitgekozen boek ook dat jaar is uitgeven. Nee, het is voor mij het beste boek dat ik in dat betreffende jaar heb gelezen.

De boekenkast in de gang in Bergen op Zoom (December 2011)

Het beloofde lijstje – HET BESTE BOEK VAN HET JAAR

2011 – De kunst van het veldspel – Chad Harbach (****)

2012 – De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson (****)

2013 – Geschiedenis van een gevallen engel – Henning Mankell (****)

2014 – Herinnering aan mijn droeve hoeren – Gabriël Garcia Marquez (***1/2)

2015 – Kom hier dat ik U kus – Griet op de Beeck (****1/2) (bijna 5)

2016 – Het huis van de moskee – Kader Abdolah (****)

2017 – De ondergrondse spoorweg – Colson Whitehead (*****)

2018 – Het achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili (****1/2)

2019 – Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer (*****)

Een mooi lijstje vind ik zelf. Kennen jullie deze boeken of één van deze boeken? Ik vraag mezelf af welk boek ik zou kiezen als BESTE BOEK VAN HET DECENNIUM. Oei. Moeilijk. Ik vertel het vaakst over ‘Geschiedenis van een gevallen engel’ maar dat komt natuurlijk omdat het verhaal zich grotendeels in Maputo afspeelt. Ik vond ‘Het Huis van de moskee’ en ‘Het achtste leven (voor Brilka)’ erg mooi. Waarschijnlijk omdat het inkijkjes geeft in culturen die ik nauwelijks ken. Het nooit-bekroonde boek – ‘Grand Hotel Europa’ – van Ilja Leonard Pfeijffer heeft ook van mij ***** vijf-sterren gekregen. Is dat het beste of het mooiste? Weet je wat? Ik kies niet, dat hoeft ook niet. Kunnen jullie wel kiezen uit dit lijstje? Maar natuurlijk lees ik graag wat jouw favoriete boek is – los van mijn smaak en voorkeur.

In de serie: BOEKEN

ps. Omdat ik GEEN ENKEL economisch belang heb, heb ik met opzet links geplaatst naar heel diverse uitgeverijen en websites.