Tags

, , , , , , , , , ,

Mijn Top 3 lijstje van De Beste Film 2019  – die ik dus dit kalenderjaar heb gezien – is kort. Dat klink vastberaden, vind je niet?  Maar nee, dat is het niet. Een Top 3 is kort. Ik zal dus nauwelijks iets extra schrijven over die drie films. Dat deed al eerder in logjes dit jaar. Colette, Green Book, The Favourite, Dumbo en A Star is Born vallen dus naast de denkbeeldige prijzen. The Irishman heb ik nog niet niet gezien maar dat gaat niet lang meer duren. Misschien iets voor Oudejaarsavond …

Nummer drie – Once upon a time in Hollywood

Nummer twee – Roma

Nummer één – Bohemian Rhapsodie

Ik onthoud zoveel minder dan vroeger. Help. Meestal heb ik daar geen last van maar nu ik dit stukje schrijf, tracht ik me ook films te herinneren die ik dit jaar in het vliegtuig heb gezien. Zucht … mijn geheugen laat me in de steek.

Top 3 (Pixabay)

Mijn Top 3 lijstje van De Beste Serie 2019 is moeilijker. Ik vermeld op een andere pagina – met enige onregelmatigheid – wat wij / ik zoal zie(n). Klik HIER. Of HIER. Af en toe schrijf ik er een logje over. Laat ik toch maar een keuze maken … en voor de volledigheid moet ik er bijvertellen dat ik / wij deze series zagen in 2019. Dat betekent dus niet dat ze pas dit jaar zijn uitgebracht. Het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones haalt deze Top 3 niet. Ook wij waren toch wat teleurgesteld in het einde van Daenerys Targaryen (Khaleesi) en Jon Snow. Ook het vierde seizoen van Outlander haalt de Top drie net niet, maar dat was een moeilijker besluit.

Nummer drie – Fargo (Seizoen 1) Ik heb dit eerste seizoen – nu pas – samen met Isabel gezien. Ik vond het erg leuk. We begonnen aan het tweede seizoen maar al heel snel haakte mijn lief af. Dat tweede en ook het derde seizoen ga ik dus in het nieuwe jaar in mijn eentje (verder) kijken.

Nummer twee – Broadchurch (Seizoen 1, 2 en 3) Ik had al veel goede verhalen gehoord over deze Britse ITV-serie. Deze serie stond dus al heel lang op mijn to do list voor als ik in mijn eentje in Nederland ben. Zo gezegd – zo gedaan. Ik hou – zeker als ik alleen kijk – niet van al te veel geweld. Deze serie is bijna ouderwets maar ik hou ervan. Een provinciestadje aan zee. Een plaatselijk politieteam moet een moord oplossen. Niets meer en ook niets minder. Voor mij de eerste, echte kennismaking met Olivia Colman. Een actrice die ondertussen naar de absolute top is gestegen.

Nummer één – Las Chicas del Cable (Seizoen 1 en 2) Een Spaanse serie die we SAMEN met heel veel plezier kijken. Deze keuze wordt heel sterk beïnvloed door het gegeven: SAMEN. Wat zeker ook meespeelt is dat we deze serie pas eind november hebben ontdekt. We zijn ondertussen halverwege het derde seizoen. We zitten er dus middenin. Een genoeglijke serie over vier collega’s (vriendinnen) bij het eerste Spaanse telefoonbedrijf in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Net als in Broadchurch is er weinig geweld in deze Spaanse soap. Dat is bijvoorbeeld de reden dat Peaky Blinders – we zagen 4 seizoenen dit jaar – niet in MIJN Top 3 staat. Prima serie, dat is zeker. Prachtige decors en kostuums, geen twijfel over mogelijk. Maar niet in mijn Top 3.

Ook via jullie – meelezers – krijg ik af en toe tips voor boeken en series. Ik ga dan meestal wel op zoek maar ik vind één abonnement (Netflix) in Nederland genoeg. Dus niet elke serie is voor mij / ons beschikbaar. In Afrika kijken wij af en toe via DSTV een film. Zelden een serie. Uiteraard blijven reacties en tips zeer welkom.

In de serie: FILMS en TV-SERIES