Tags

, ,

Juni – Maand van het Spannende Boek. Elk jaar kijk ik weer uit naar de nieuwe Vrij Nederland Detective en Thrillergids. Dit jaar alweer de 41ste editie. Zij kiezen bij het verschijnen de VN-Thriller van het jaar. Ik lees het hele jaar spannende boeken. Waarschijnlijk in juni net ietsjes vaker. De term ‘spannend’ is natuurlijk subjectief. Een historische roman kan spannend zijn, een roman kan spannend zijn. Zelfs een reisverslag kan spannend zijn. Een goed boek is spannend (om uiteenlopende redenen) en boeken zijn soms moeilijk te vatten onder één genre. Denk bijvoorbeeld aan Tirza (Arnon Grunberg) of Bonita’s Avenue (Peter Buwalda). Ik ga dat hier niet verder uitleggen want mogelijk verraad ik dan iets teveel.

Ik overloop de vijf-sterren-boeken van dit jaar. Welke titels spreken me aan? Ik koop er alvast een paar. Er staan ook nog eerder aangeschafte boeken te wachten op de denkbeeldige, digitale boekenplank. Ik las vijf spannende boeken de afgelopen weken. Een paar nieuwe boeken en een paar oudjes. Ik vertel er kort iets over.

MOORD OP DE VIA APPIA

Moord op de Via Appia

“Rome, 52 voor Christus. In een door politieke naijver en rellen verscheurde stad moet Gordianus de Vinder de ware toedracht zien te vinden van een moord die de republiek op haar grondvesten doet trillen. Twee partijen bestrijden elkaar te vuur en te zwaard: die van Publius Clodius en die van Titus Milo, maar de vlam slaat pas goed in de pan als Clodius op de Via Appia wordt vermoord. Wie anders dan Milo kan dit op zijn geweten hebben…? Beschuldigingen en geruchten volgen elkaar in hoog tempo op en het duurt niet lang of de beroemde speurder Gordianus de Vinder wordt gevraagd zijn licht over de zaak te laten schijnen.”

Ik las al eerder een paar boeken van Steven Saylor met Gordianus (de Vinder) in de hoofdrol. Ik vind het een leuk concept. Een detective in het oude Rome. Vergelijkbaar met Broeder Cadfael (Ellis Peeters) in de vroege middeleeuwen. Ik vind de mix van historie en een gemakkelijk te lezen detectiveverhaal een prettig tussendoortje. In dit boek met een belangrijke bijrol voor Cicero. Geen hoogvlieger maar wel goed voor ***sterren.

EUROPA BLUES

Europa Blues

“De bizarre executie van een man in de Stockholmse dierentuin. De verdwijning van acht illegale Oost-Europese vrouwen. De gruwelijke moord op een oude joodse professor op het joodse kerkhof. Een dagboek over een vage, nachtmerrieachtige plaats op de grens van de dood in 1945. Paul Hjelm en Kerstin Holm, leden van de speciale eenheid van de rijksrecherche voor geweldsdelicten van internationale aard, werken opnieuw samen aan een zaak die zich over heel Europa vertakt.”

Ik lees de boeken van Arne Dahl een beetje in de omgekeerde volgorde. Ik ben jaren geleden begonnen met de Opcop-serie en daarna de veel eerder verschenen reeks: het A-Team. Dit boek is het vierde boek in deze reeks. De boeken zijn zeker ook los van elkaar te lezen. Zoals de meeste Scandinavische trillers is er ook volop aandacht voor het privé-leven van de rechercheurs.  Zijn boeken beginnen vaak ingewikkeld. Zelfs een beetje langdradig als de rechercheurs geen doorbraak vinden in een moordonderzoek. Maar eens de verschillende verhaallijntjes bij elkaar komen is ook dit boek weer een page turner. Hoe zeg je dat in goed Nederlands? Er bestaat ook een televisieserie met dezelfde titel – Arne Dahl (pseudoniem van de auteur) maar daar heb ik nog nooit iets van gezien. Europa Blues krijgt ***1/2 ster.

DERT13N

DERT13N

“Twaalf + mogelijk enkele reservejuryleden beslissen over het lot van filmacteur Robert Solomon. Een beroemd koppel uit Hollywood had de wereld aan hun voeten. Nu wordt Hollywoodster Robert Solomon aangeklaagd voor het vermoorden van zijn talentvolle en beeldschone vrouw. In het proces van de eeuw wil de verdediging slechts één man in hun team: advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn. Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. Wat als de echte moordenaar helemaal niet terechtstaat? En wat als de moordenaar een van de juryleden is?”

Een rechtbankthriller. Eén van mijn meest favoriete genres. Denk bijvoorbeeld aan de eerste boeken van John Grisham of de Lincoln Advocaat boeken (Michael Connelly). Ik smul ervan. Ook van dit boek. Het vierde boek van Steve Cavanagh met Eddie Flynn in de hoofdrol. Heerlijk twee dagen het verstand op nul, nou ja, bij wijze van spreken dan toch. Ik begrijp niet dat ik dit boek niet terug vind in de VN-gids. Voor mij (voorlopig) de thriller van het jaar. Een aanrader als je van het genre houdt. ****sterren.

SPION BUITEN DIENST

Spion Buiten Dienst

“Nat, een 47-jarige veteraan van de geheime inlichtingendienst van Groot-Brittannië, gelooft dat zijn jaren bij de geheime dienst voorbij zijn. Hij is terug in Londen. Hij krijgt een bedenkelijke positie op een overbodig geworden afdeling. Het enige lichtpuntje in het team is de jonge Florence; zij heeft haar ogen gericht op het Russische ministerie en op een Oekraïense oligarch, die een vinger in de Russische pap heeft. Nat is ook een gepassioneerde badmintonspeler. Zijn vaste maandagavondtegenstander, de introspectieve en eenzame Ed, is een stuk jonger dan hij. Ed heeft een hekel aan de Brexit en Trump. Ed haat zijn baan bij een zielloos mediabureau. Maar is hij wel de man voor wie hij zich uitgeeft?”

Ik was verbaasd dat John le Carré nog leeft en nog steeds schrijft. De oude meesterverteller is de nummer één auteur in het genre: spionageverhalen – met een Britse invalshoek. Mijn favoriete boek blijft ‘De Lokvogel’ (The Little Drummer Girl). Van dit boek werd een prima mini-serie gemaakt, maar dat terzijde.

Vrij Nederland bekroonde ‘Spion buiten dienst’ met vijf sterren. De hoogst mogelijke waardering.  Reden genoeg dus om dit e-boek te kopen. Ik begon er onmiddellijk aan. Ik heb het boek uitgelezen maar vijf sterren? Nee, echt niet. Het viel me eigenlijk behoorlijk tegen. Mogelijk door het vertelstandpunt van Nat – het hoofdpersonage. Hij kijkt als het ware terug op wat er gebeurd is. Traag, vriendelijk, soms een tikkeltje verwarrend maar volgende maand zal ik al flink mijn best moeten doen om me te herinneren waar dit boek over gaat. Ja … over een fanatieke, Britse badmintonspeler met een moeizame relatie met zijn dochter. Voor mij hooguit *** sterren. Een tegenvaller.

DE LAATSTE STEM

De laatste stem

“Wanneer Jessica Silver, erfgename van een vastgoedfortuin, vermist raakt en al het bewijs in de richting van haar Afro-Amerikaanse leraar Bobby Nock wijst, lijkt zijn veroordeling onvermijdelijk. Toch weet jurylid Maya Seale het vonnis van een van de meest sensationele zaken van het decennium te beïnvloeden. De uiteindelijke beslissing om Bobby Nock vrij te spreken zal elk jurylid de rest van hun leven achtervolgen. Tien jaar later wordt er een documentaire over de oude zaak gemaakt, precies op het moment dat Maya zelf van moord wordt beschuldigd. De zaak blijkt nog lang niet gesloten te zijn. Kan ze daarmee haar eigen onschuld bewijzen? Terwijl het hedendaagse onderzoek naar de moord zich ontvouwt, vertellen de juryleden individueel het verhaal achter de gebeurtenissen die zich tien jaar geleden voltrokken tijdens de beraadslaging.”

Nog een vijf-sterrenboek van Vrij Nederland. En nogmaals een rechtbankthriller in dit persoonlijke lijstje. Ik had nog nooit gehoord – laat staan iets gelezen – van Graham Moore. Nu wel en met veel plezier. Dit keer begrijp ik het oordeel van de VN-jury wél. Heel goed. Relatief korte hoofdstukjes. Regelmatig springend in tijd of plaats. Wie zijn de juryleden en hoe denken ze na tien jaar over hun beslissing? Zij zaten bijna vijf maanden ‘opgesloten’ in de rechtbank of in het juryhotel. Totaal afgesloten van de buitenwereld. Na het proces komen ze eindelijk weer in de gewone maatschappij (Los Angeles – Californië) en dan blijkt dat televisiekijkend Amerika een heel andere mening heeft, deels gebaseerd op commentaren van concurrerende televisiestations. Voor mij zeker een ****sterrenboek.

In de serie: BOEKEN