Tags

, , , , , , , , , , ,

Op weg naar de zeshonderdste vraag … en antwoord.

576. Wat probeer je uit angst te vermijden?

Ik ben niet heel angstig aangelegd. Ik zou het eerder voorzichtig noemen. Waarschijnlijk impliceert dat dus dat ik allerlei zaken vermijd. Laat me eens denken … misschien een pittig onderwerp voor deze eerste vraag. Ik weet dat ik de eerste tijd na het overlijden van Ine (in 2005) geen pogingen ondernam om me in een nieuwe relatie  te storten. Atie vroeg me zo’n twee jaar later waarom ik nog steeds alleen was. Ik weet dat ik toen antwoordde dat ik bang was dat mij dit (opnieuw een partner overleven – al dan niet na een ziekte) nog een keer zou overkomen. Ik ken enkele mensen die tot tweemaal toe hun geliefde hebben begraven. Een horrorscenario in mijn gedachte. Dan maar liever alleen. En zoals dat in het leven gaat … die angst heb ik opzij gezet. Maar ik moet er niet aan denken dat …

577. Wat is je laatste onschuldige obsessie?

Ik weet het niet. Ik kan wel geboeid zijn door iets. Of sterk geïnteresseerd. Maar een obsessie? Nee. Nieuwsberichten over Trump … steeds maar weer openen en lezen … dat is toch geen obsessie? Nee toch?

578. Wat zou je dragen op de rode loper?

Waarschijnlijk dat wat Isabel voor me heeft uitgekozen. Schoenen kies ik zelf wel uit en ze weet dat ik geen stropdas wil.

579. Hoe gaat het echt me je?

Corona-moe. Trump-moe. Beetje blog-moe. Minder energiek dan ik zou willen, iets te passief en initiatiefloos. Maar voor de rest … best wel goed. Gezond. Ik lees veel, kijk series. Ik schrijf en schilder af en toe. Ik kook. Ik bak. Ik vind het online lesgeven nog steeds erg fijn. Beetje gewoontjes, dat wel. Geen leuke reisjes of weekendjes in het vooruitzicht. Snik. Covid-19-gedoe … spuugzat.

580. Waar heb je onlangs met pijn in je hart ‘nee’ tegen gezegd?

Nee gezegd tegen mezelf of eigenlijk is het juister om te zeggen: tegen mijn traditionele hup NL/BEL – MOZ of in de andere volgorde of richting.

581. Hoe kun je het voor jezelf simpeler maken?

Iets minder uitstellen om te doen wat ik toch moet / wil doen. Mijn werkkamer een flinke opruim-beurt geven (dan hoef ik me minder te ergeren als ik iets niet kan vinden).

582. Waar huil je in stilte om?

Dat ik mijn kleinkinderen veel te weinig zie. Dat ik Isabel niet kan bewegen om een keertje te gaan kamperen. Gewoon het een keertje uitproberen.

583. Heb je ooit een liefdesbrief geschreven?

Ja, wel meer dan eens. Voor een vakantieliefje. Aan één of twee van mijn ‘lieven’ (dat zijn vriendinnen – mochten mijn NL-lezers niet weten wat ik bedoel.) Voor … stop maar Koen, de vraag was niet aan wie? Oo ja … natuurlijk. Sorry.

584. Heb je ooit een liefdesbrief gekregen?

Ja, maar beduidend minder dan dat ik er zelf heb geschreven.

585. Geef je altijd aan een goed doel?

Altijd. Nee, niet altijd. Meestal stop ik de munten die in mijn portemonnee zitten in de collectebus als er wordt aangebeld. Ik doe mee met de postcodeloterij en daarvan gaat een belangrijk deel naar goede doelen. En wat ik in Afrika (Mozambique) doe ga ik hier niet aan de weblog-klok hangen.

586. In hoeveel wereldsteden ben je geweest?

Dat zijn er teveel om te tellen. Best in veel. Ergens op deze site staat een link naar ‘Koen op Reis’ mocht je dat persé willen uitzoeken. Om je toch een idee te geven: Oslo – Moskou – Beijing – Kaapstad – Nairobi – Rome – Londen – Parijs – Istanbul – Cairo – Jerusalem – Damascus – Bangkok – San Francisco – New York – Atlanta – New Orleans – Denver – Sao Paulo – Rio de Janeiro en nog zoveel meer. Vooral in Europa.

587. Welke kledingtrend van vroeger vind je nu lachwekkend? 

Plateauzolen en broekpakken met enorm brede broekspijpen. Of de hele korte en strakke voetbalbroekjes. Nu … erg lachwekkend.

588. Is je basishouding positief?

Een volmondig ja.

589. Hoe rijk zou je willen zijn?

Eigenlijk is dat een flut-vraag. Toch een antwoord. Als ik wat rijker zou zijn dan zou ik mijn kinderen kunnen helpen om een beter (fijner) huis te kopen / hebben. Studie-spaarpotjes voor de kleinkinderen. Ik zou zelf ook een nieuw optrekje zoeken. Ik denk iets in Zeeland of in Friesland. Een spaarpotje voor een paar mooie reizen. En een appeltje voor de dorst voor Isabel als ik het tijdelijke voor het … enzovoort.

590. Mag je liegen om iemand te beschermen?

Liever niet. En of er dan uitzonderingen zijn? Vast wel maar liegen is zelden een goed idee. Je hoeft niet alles te vertellen – dat is iets anders. Hoe zeggen ze dat ook alweer? ‘Creatief met de waarheid omgaan.’ Liegen … doe maar niet.

591. Wat heb je onlangs tweedehands aangeschaft?

Waarschijnlijk is onze Toyota Rav 4 de laatste (echte) tweedehands aanschaf geweest. Een prima koop.

592. Wat is nep beter dan het origineel?

Isabel met een Guess-tas in Bergen op Zoom

Nee … Isabel is geen nep. Alles is origineel. Lees maar verder dan begrijp je waarom ik deze foto’s heb toegevoegd. Wat is nep beter dan het origineel? Geen flauw idee. Of het zou de prijs moeten zijn van Guess-spullen die ik wel eens voor Isabel koop. Liever een tas van 50 eurootjes met een Guess-labeltje dan dezelfde tas voor 350 euro’s. Of een namaak-merk zonnebril.

Isabel met een Guess-t’shirt in Brugge

593. Luister je goed naar je lichaam?

Nee. Geen dramatische ‘nee’ maar ik ben eerder een negeerder, een ontkenner … ‘Ach ja, het gaat wel weer over. Ja hoor, nee hoor. Ik ga wel wat meer bewegen en minder zout op mijn eten strooien. Nee … niet vandaag. Morgen …’

594. Van welk beroep begrijp je eigenlijk niet wat het precies inhoudt?

Van heel veel IT- en financiële beroepen.

596. Wat is je wens voor de mensheid?

Een socialer, eerlijker en gezondere wereld. Zonder machtswellustelingen, despootjes, populisten of corrupte politici. Geen discriminatie of racisme. Geen wapens, oorlogen en hongersnood. Eerlijke handel, goed onderwijs en een betaalbaar en toegankelijk zorgsysteem voor iedereen.

597. Zoek je gezelschap op als je je alleen voelt?

Ik denk dat ik dat vóór het internet en de mobiele telefoon gemakkelijker deed dan nu.  Al gauw zijn een boek, een film, een serie of even surfen een soort van gezelschap.

598. Van welke ‘viezige’ geur kun je heel blij worden?

Kaas van een zekere rijpheid. Ik zie het ‘vieze’ dan vooral aan het vertrokken griezel-gezicht van Isabel. Of ik er heel blij van word? Nou ‘blij’ is wel wat overdreven. Een pan mosselen … eerder een vieze geur (zeker achteraf) maar oooo zo lekker. Ja daar kan ik blij van worden.

599. Wanneer had je voor het laatst kriebels in je buik?

Een paar dagen geleden toen we naar ‘Marcella’ keken. Een Netflix-serie. Zij staat op een hoog gebouw op de betonnen rand met beneden haar het drukke avondverkeer. Je weet als kijker dat ze overweegt om te springen. Ik voel onmiddellijk een heel groot, fysiek ongemak in mijn buik (waarschijnlijk niet de kriebels die de vragensteller bedoeld heeft). Ik kan niet gewoon blijven zitten en kijken. Ik kijk door mijn vingers maar ben blij dat zo’n fragment voorbij is.

600. Hoe vaak zet je je telefoon uit?

Ik heb er twee. Eentje is een ouwtje en die zet zichzelf uit. Soms zonder dat ik er erg in heb. Oude batterij. In het weekend zet ik de telefoon niet bewust uit maar ligt ie (is de telefoon mannelijk of vrouwelijk?) ergens ver weg. Naast mijn bed of in mijn werkkamer en kijk ik er pas de volgende dag of zondagavond weer naar.

In de serie: 1000 VRAGEN AAN MEZELF