Tags

, , , , , , ,

Sinds een week of vijf kijk ik – bijna dagelijks – naar het NOS-journaal via NPO-start. Eerder kon je via de NOS-site naar nieuwsuitzendingen kijken. Dat kan nu niet meer. Je zou denken dat de publieke omroep kiest voor verbetering. Was dat maar waar. Ik vind het flink wat stappen terug. Op hun site schrijven ze: “Start programma’s waar en wanneer je maar wilt op NPO Start. Met NPO Plus kijk je zonder reclame alle afleveringen van je favorieten Nederlandse series.” De PLUS mogelijkheid heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik wil graag het journaal zien op het moment dat het mij goed uitkomt.

NPO-Start (screenshot)

Ik ga naar de startpagina en klik op de meest recente uitzending. Het duurt relatief lang voor zo’n pagina is ‘geladen’. Soms wel twee minuten. Netflix start altijd onmiddellijk – maar dat terzijde. Eerst moet ik één of twee ster-reclames zelf aanklikken en uitzitten. Grrr. Meestal een telecom-reclame en bijna altijd Gaslicht.com. Wat een ergernis !!! Met drie uitroeptekens. Zouden die bedrijven (en NPO-start) nu echt denken dat reclame helpt? Ik geloof er niets van.

Voordat het journaal begint staat er vaak een waarschuwing. “Ondertiteling loopt niet altijd synchroon.” Ergernis nummer twee. Ik kan die ondertitels niet uitzetten, ze zijn tamelijk prominent in beeld. Soms 15 seconden te laat, soms 20 seconden te vroeg. Mijn eenvoudige brein heeft heel veel moeite om de ondertitels NIET te lezen. Ik doe dat namelijk al sinds ik kan lezen begin van de 60’r-jaren.

Hoe kan het dat een nationale omroep technisch NIET in staat is dit correct weer te geven? Ik kijk namelijk niet rechtstreeks naar zo’n nieuwsuitzending. Er zit dus enige tijd tussen de echte uitzending en de beschikbaarheid op NPO-start. Ik begrijp hier niets van.

Misschien is de oplossing om naar bvn.tv te kijken. Daar zijn geen ondertitels, wel reclame maar de pagina is veel sneller geladen.

Nog een laatste vraagje? Wie gebruikt VPN? Wie heeft daar een goed advies over? Eventueel in een mailtje. Ik wil bijvoorbeeld graag VPRO Zomergasten (terug) kijken. Maar dat kan / mag ik niet. Ik krijg de mededeling: “Dit programma mag niet bekeken worden vanaf jouw locatie (33)”. Jammer jammer. Ik kan het programma wel terugluisteren via de vpro-podcast maar dan mis ik uiteraard alle tv-fragmenten die de gast heeft uitgekozen. En dat is nu juist de charme van dit programma.