Ik ben een actieve passieve sportieveling. Vandaag ontwaak ik uit een lange winter corona-slaap. Wat fijn: het wielerseizoen is weer op gang geschoten in Siena. Meteen een bijzondere koers. Officieel nog geen klassieker, laat staan een monument. Maar Strade Bianche is wel een heel bijzondere wielerwedstrijd. Een mix van een gewone koers maar dan over heel wat serieuze hellingen, ruim honderdtachtig kilometer en meer dan zestig kilometer over witte gravelwegen. Normaal gesproken een voorjaarskoers maar nu in de zomerse hitte van Toscane.

Foto: Pixabay

Het zijn dan ook de kasseienvreters, de mountainbikers en de cyclo-crossers (veldrijders) die goed scoren in de pronostieken. Ik ben benieuwd. Rond half zeven weten we de uitslag. En minstens zo belangrijk … hoe verloopt een belangrijke wielerwedstrijd in corona-bubbel-tijd? Gaat het goed en zal het goed blijven gaan de komende honderd dagen? Pas als we weten wie de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten wint (3 november) loopt dit bijzondere wielerseizoen ten einde.

Wat gebeurt er als een renner besmet blijkt te zijn? In de formule één hebben ze een paar dagen geleden een nieuwe coureur ingevlogen. Dat lijkt me bij wielrennen wat moeilijker. In Burgos werden renners uit veiligheid teruggetrokken. Ik hou mijn hart vast maar voorlopig ben ik blij dat we weer naar sport kunnen kijken en luisteren.

Maar het blijft ook wringen … de stranden zijn vol. De stations van Zandvoort en Oostende zijn overvol. Een vliegticket Amsterdam – Milaan kost nog steeds (maar) 29 euro. Dus … de vliegtuigen zitten vol. Dezelfde verplaatsing per trein kost ruim 400 euro. Dat is toch helemaal fout. Oo ja … vliegmaatschappijen zijn belangrijk voor de economie, dus veel overheidssteun en 0% btw. Sic. Heel veel vakantiegangers in het buitenland. Grote theatervoorstellingen … dat is enkel een herinnering of een toekomstdroom. Er is nauwelijks werk in de entertainment-business. Festivals, openluchttheaters, grote musicals of opera’s … Zo triest om een grote tak van (economische) sport kapot te zien gaan. Snik en grr x 10. Kom op Wout. Kom op Greg. Of wordt toch Mathieu of Jacob F.