Voor de tweede keer een terugblik op de maand die net voorbij is. Juli 2020.

GEKEKEN

Alles bij elkaar hebben we best veel naar series gekeken.

Marcella – (Seizoen 2 en 3) Ook in deze tweede serie vecht de getraumatiseerde rechercheur (Marcella) tegen de demomen uit haar verleden. Goed – maar voor mij ook op het randje van: ‘Ik kijk niet verder’. Als kinderen slachtoffer zijn van een ‘creep’ dan ga ik graag een straatje om. Wel uitgekeken. De derde jaargang van Marcella speelt zich hoofdzakelijk af in Belfast met Marcella in een undercover-operatie. Goed.

Ozark – (Seizoen 2 en 3) Ik vind het een top serie. Voor mij te vergelijken (qua niveau) met de legendarische serie ‘Breaking Bad’. Ik heb de drie seizoenen van Ozark in mijn eentje gekeken.

La Casa de las Flores – (Seizoen 3) Een Mexicaanse over-the-top (dramedy) serie. Het eerste seizoen was hilarisch en best wel grappig. Ook het tweede seizoen was best oké. Twee Huizen van de Bloemen: een bloemenwinkel die ook bloemen levert voor feesten en partijen. Het andere Huis van de Bloemen is een travestieten-nachtclub. Dit derde seizoen – met heel veel flash backs – kan me (ons) niet overtuigen. We zijn afgehaakt na zes afleveringen. Of we de draad nog eens oppakken? Ik weet het niet.

Hollywood – Een heerlijke miniserie. Het fijne van miniseries is dat het verhaal niet eindeloos wordt uitgemolken. Mooie kostuums. Deels gebaseerd op historie. De Hollywood-film na de tweede wereldoorlog. Grote studio’s. Glitter en glamour maar ook een kijkje achter de schermen. Agenten, producers, schrijvers en naar aandacht hunkerende acteurs (m/v). Een erg fijne serie.

Brot (Valhalla Murders) – Isabel haakte af na de eerste episode. Ik heb met veel plezier verder gekeken naar deze IJslandse politieserie. Veel ijs en sneeuw. Is er een seriemoordenaar aan het werk? Wordt hij of zij beschermd door hogere instanties? En opnieuw heeft ook deze vrouwelijke politie-inspecteur een moeizaam privé-leven.

GELEZEN

Bankier – Dick Francis. Ik ontdekte een tijd geleden dat sommige ‘oudjes’ nog heel prima leesvoer zijn. Waarschijnlijk heb ik dit boek ergens in de 80 of 90’er jaren gelezen maar dat geeft niets. Ik herken hooguit de stijl van Dick Francis, niet het verhaal.

Stad van Tranen – Kate Mosse. Ik heb er eerder deze maand over verteld, dus dat ga ik nu niet herhalen.

NRC Columns 2010 – Youp van ’t Hek. Mijn e-reader ligt altijd op mijn nachtkastje. Als ik langer dan een kwartier wakker lig, pak ik mijn ‘leesbare vriend’ tot ik weer met mijn ogen ga knipperen. Grappig om via de scherpe pen van Youp weer even te lezen over zaken die tien jaar geleden actueel waren.

Inbreuk – Dick Francis. Ik zou hier kunnen herhalen wat ik hierboven bij ‘Bankier’ schreef. Van hetzelfde laken een pak. Aangenaam leesvoer.

GEDAAN

Het wordt een beetje saai. Er valt weinig te melden. Juli 2020 is een doorsnee-maand in coronatijd (in winters Mozambique). En zoals ik al veel vaker vertelde is ‘winter in Mozambique’ een zeer relatief begrip. Overdag bijna altijd droog met temperaturen rond de 26c. Soms een uitschieter naar boven of naar beneden. Rond half zes is het donker en daalt het kwik snel naar 15c. Een extra deken op het dekbed is lekker.

Het online-lesgeven staat op een laag pitje want de kinderen en jongeren van De Walvishaai hebben (zomer)vakantie. Eén Vlaams meisje spijker ik nog wel wat extra bij. Zij praat prima Nederlands maar ze schrijft een soort ‘in-haar-hoofd-vertaald-Engels’. Met andere woorden: rare zinsvolgorde. Thuis spreekt ze West-Vlaams met haar papa, Frans met haar moeder en Engels op school. Daarnaast heb ik ook nog vier Mozambikanen (drie vrouwen, één man) die onze moedertaal onder de knie proberen te krijgen. En daar mag ik ze online bij helpen.

Omdat ik overdag wat meer tijd heb en best goed internet heb, kijk ik bijna dagelijks (door de week) naar het NOS-journaal en sinds vorige week ook – via BVN naar De Slimste Mens. Leuk amusement.

NOG IETS EXTRA OM TE VERMELDEN

Ja, er is wel iets maar ik kan het nog niet aan de grote internet-klok hangen. Nog even afwachten of het licht echt op groen zal springen. ‘Cliffhanger van de maand’ – zullen we maar zeggen. Verder heb ik wel wat zorgen over enkele vrienden die heftig vechten met hun gezondheid. Af en toe een Skype of WhatsApp momentje. Ik hoop dat alles goed komt maar realiseer me ook dat de meeste van mijn vrienden – net zoals ik – de zestig al (ruim) zijn gepasseerd. Cross fingers !!!

GEBLOGD

Een standbeeldenplog (#1) – Als ik begin juli dit logje een #1 meegaf dan moet ik binnenkort ook maar een nummer #2 publiceren.

Gelukkig heb ik de foto’s nog – Een serie foto’s + gedichten die ik op Facebook plaats. Ik beleef vooral veel plezier met het zoeken van een bijpassend gedicht. Erg fijn tijdverdrijf.

Welcome in Entebbe

Dit is één van de veertien foto’s – met gedicht – die ik afgelopen weken heb gebruikt (op Facebook) in de serie GHIDFN.

Duizend vragen aan mezelf (31) – In de volgende aflevering van deze serie begin ik aan vraag 601. Dat komt volgende week online.

Het is maar een datum – Over 20 juli en een beetje over mijn ouders (zaliger).

Corona-update (#7) Met veel visuele informatie uit binnen- en buitenland.

Het genie showt zijn IQ Persoon. Man. Vrouw. Camera. Tv.

Tweemaal Kate Mosse Over twee van haar historische romans.

NPO-start Ik kijk af en toe Nederlandse televisie zoals hierboven al vermelde.