Tags

, , , , ,

15 augustus. Een datum die in mijn geheugen staat gegrift. Moederkesdag in (katholiek) Vlaanderen. Of beperkt dit fenomeen zich enkel tot groot Antwerpen? Ik denk het niet want mijn grootmoeder is West-Vlaams van geboorte (Dentergem). Het is vooral de herinnering aan mijn oma. Zij vond 15 augustus de belangrijkste dag van het jaar. Ik spreek over de moeder van mijn moeder. Mijn meter (bij mijn doopsel). Zoals de traditie het voorschreef in de vijftiger-jaren kreeg het eerst geboren kind als (doop)peter de vader van de vader en als (doop)meter de moeder van de moeder. Laat ik het illustreren met een foto.

Op bezoek bij de kleine Koen

Op de foto van links naar rechts – uiteraard kunnen jullie dat zelf wel invullen – mijn peter – Bompa Jules Schyvens. Ondergetekende op zijn tweede levensdag, mijn moeder natuurlijk en haar moeder: Maria De Smedt Delafonteyne (*), mijn meter. Wij noemden haar ‘Oma’ (en Opa) om onderscheid te maken met Bompa en Bomma. Later toen wij zelf kinderen kregen werd het ‘Oma Koekje‘. Mijn moeder werd ‘Oma Pino‘. Mijn grootmoeder werd 90 jaar en woonde (en was) tot twee weken voor haar overlijden zelfstandig.

15 augustus was een dubbele feestdag. Moederkesdag (Maria Hemelvaart) en háár naamdag. Mijn oma stamde uit de tijd dat verjaardagen niet belangrijk waren maar feestdagen wel. Bij haar verjaardag op 15 januari haalde ze haar schouders op maar 15 augustus was een ‘hoogdag’. Zo weet ik bijvoorbeeld dat mijn moeder haar feestdag op 16 juni is / was (de heilige Lutgardis). Mijn vader op 4 oktober (Sint Franciscus). Mijn eigen naamdag op 26 november (heilige Koenraad von Kontanz) en mijn broer op 24 augustus (heilige Batholomeus). ’t Is maar dat je het weet.

Naar hetzelfde gebruik zijn mijn tweede en derde voornaam: Maria Juliaan. Naar mijn meter en peter. Er wordt vaak om gelachen (gegniffeld) … een man met een meisjesnaam! In Nederland werden de andere voornamen vermannelijkt of vervrouwelijkt. Niet in mijn geval. Op al mijn officiële documenten staat dus: Koenraad Maria Juliaan. In Mozambique is Koenraad een veel te moeilijk woord om uit te spreken dus word ik bij instanties bijna altijd als Maria aangesproken. Hahaha. Dus vandaag is het ook een beetje mijn feestdag.

Ik maak vandaag kalfstong met madeirasaus klaar. En een videeke (kippasteitje) als voorgerecht. Dat zijn twee gerechten die ik associeer met moederkesdag en mijn grootmoeder. Een een Portoke als aperitief en orangettekes bij de koffie.

(*) Afstammeling van de Franse fabeldichter: Jean de la Fontaine