Tags

, , , , , , , ,

Wat deden we vroeger? Wat speelden we vroeger? Ik heb het dan over binnen spelen want de meeste tijd speelden we buiten. Toen ik een jaar of negen (misschien tien) was kreeg ik van Sinterklaas (een) ‘Electro’. Wie kent het nog?

Electro – Als het lampje brandt is het antwoord goed!

Als het lampje brandt is het antwoord goed! Ik heb het eindeloos gespeeld.

Je zou Electro de Gameboy of de Playstation van de vroege jaren zestig kunnen noemen. In mijn kinderogen was het bijna magisch. Het puntje van het groene draadje zet je in het kleine gaatje onder de tekening van de ‘papegaai’ en het gele draadje onder het woord ‘papegaai’ en … wonder boven wonder … ging het lichtje branden. Het juiste antwoord. De juiste verbinding.

In een doos zaten een stuk of zes verschillende ‘kleur-kaarten’ cq vragen. Op de achterzijde waren er ook onderwerpen maar dan in zwart-wit. Ik heb het honderden keren gespeeld met alle verschillende onderwerpen. Dieren, (hoofd)steden, gebouwen, verkeersborden, bomen en bloemen, vervoermiddelen, insecten, beroemde personen enzovoort. We kregen één of tweemaal een uitbreidingsset met nieuwe plaatjes cq vragen. Reptielen, hersengymnastiek, motoronderdelen, bijbelse geschiedenis, muziekinstrumenten, aardrijkskunde, sport en spel.

Electro – uren speelplezier en je leerde ook nog wat (ahum)

Onze Sinterklaas wist blijkbaar dat er aan onze algemene kennis moest gewerkt worden. Wat hij misschien niet wist is dat ik er na een tijdje achterkwam dat het lampje niet ging branden dank zij tweemaal ‘papegaai’ maar dat de verbinding met het eerste vakje links altijd gecombineerd was met het tweede vakje (eerste rij) bij de antwoorden. Ik kon bij wijze van spreken altijd juist antwoorden omdat ik alle combinaties kende. Hahaha. En weet je wanneer het lampje ook ging branden? Als je het gele en groene draadje (knopje) tegen elkaar hield.

Dit spel was meer een individueel (gezelschap)spel. Toch speelde ik het ook met mijn broer(tje), samen dus. Je mocht dan zolang doorgaan tot je een fout maakte. Daarna was de ander aan de beurt.

In de serie: VROEGER