Tags

, , , , , , ,

Er gaat al een week een ‘najaarschallenge’ rond op WordPress. Ik heb me ook opgegeven maar toen ik de thema’s (onderwerpen) zag ging ik twijfelen. Dit is niet mijn ding. Deze week schrijf je over ‘Positiviteit & Energie’. In een email krijg je veel tips. Ik heb die email diagonaal gelezen. Ik zie links en rechts stukjes verschijnen over dit onderwerp. Prima. Gelukkig geeft iedereen er zijn (haar) eigen draai aan.

Bron: Pixabay

Toch gaan mijn nekharen (figuurlijk) overeind staan bij het woord positiviteit. Dat moet ik nu natuurlijk uitleggen want wat is er nu negatief aan positiviteit? Niets uiteraard maar deze term wordt zo vaak in een verkeerde context gebruikt. Maar laat ik eerst beginnen met de woorden positief en negatief. Sinds de corona-uitbraak zijn het natuurlijk de meest gebruikte woorden. Als een corona-test positief is, is dat negatief nieuws voor de betrokkene(n). Is de test negatief dan … enzovoort. Deze bedenking had ik ook altijd bij doping-testen. Test een atleet of wielrenner positief is dat voor hem of haar een negatief bericht. Niet zo heel erg vind ik want het zijn valsspelers.

Erg grappig waren de talloze reacties op de positieve covid-19-test van Donald T. “Eindelijk een keer positief nieuws over de Amerikaanse president.” En dat in alle mogelijke varianten.

“Wees (blijf) positief!” is een veel gebruikt zinnetje dat je zegt (of schrijft) tegen een bekende die een zeer ernstig medische uitslag heeft gekregen. “Blijf positief!” In de hoop dat dat werkt. Aardig bedoeld maar ook een soort dooddoener. En in dezelfde conversatie krijgt de zieke (patiënt) het advies om er voor ‘te vechten’, dan komt het vast goed. Wat vind ik dat een verschrikkelijk foute uitdrukking. Ik ben (word) emotioneel want uiteraard hebben heel wat vrienden en familie soortgelijke goed bedoelde woorden gesproken tegen Ine toen borstkanker bij haar werd geconstateerd. En zoals de meeste mee-lezers hier weten, is zij eind juni 2005 aan deze k#t-ziekte overleden. Heeft zij niet gevochten? Kom op zeg. Wat een onzin. Het heeft niets met vechten en positief blijven te maken. Ze had pech. Anderen hebben geluk. Niks vechten. (*)

Ook mijn vader (zaliger) kreeg heel vaak te horen: “Frans, positief denken, positief blijven”. Dat komt meestal niet binnen bij iemand die in een diepe depressie vertoeft. Nu lijkt het alsof ik alleen maar negativiteit zou promoten. Natuurlijk niet. Mijn moeder (zaliger) was een kampioen in positief-denken. Dat was haar manier om de ziekte van haar man (mijn vader dus) baas te kunnen. Ze zei het tegen hem maar nog veel meer tegen zichzelf. Zij heeft dat tot het einde van haar leven volgehouden. Positief blijven. Met andere woorden: niet zeuren, niet klagen, pluk de dag al is het met pijntjes en gebreken.

Ik hoop dat deze eigenschap van haar een beetje in mijn genen zit. Ik zie (meestal) het half-volle glas en negeer het half-lege glas. Positief hé.

(*) Een man waar ik een gruwelijke hekel aan heb (had) is Lance Armstrong. De vals-speler !!! Op relatief jonge leeftijd kreeg hij (teelbal) kanker. Hij heeft het overleefd. Fijn voor hem en zijn geliefden. Maar was dat omdat hij een ‘vechter’ was? Nee. Hij had geluk. Toch wordt er bij hem altijd de woorden ‘positief’ en ‘vechten’ gebruikt. Fout, vind ik. En dat hij zich heeft ingezet voor kankeronderzoek door allerlei (geld-inzamel) acties is natuurlijk prijzenswaardig.