Tags

, , , , , , , ,

Lees HIER deel 1 en HIER deel 2

CONTACT MET THUIS

En zo rijgen de dagen en nachten zich aaneen. Een herhalend scenario. Overdag is Psyche alleen en als de duisternis is ingevallen bezoekt haar man en minaar haar.

Augustin Bernard d’Agesci (1757-1828) – Psyche e Amor

Heel af en toe doet Psyche een poging tot toenadering overdag. Althans dat stelt ze zeer heel voorzichtig voor maar zijn antwoord blijft nee. “Waarom zou je me willen zien mijn liefste? Twijfel je aan mijn liefde? Als je me zou zien, zou je misschien bang voor me worden. Heb je nog een of andere niet vervulde wens?” Dat laatste had Amor beter niet kunnen vragen want onmiddellijk reageert Psyche: “Ja, mijn familie. Ik mis ze. Heel erg. Mijn ouders en mijn zussen.Wat zou ik ze graag even willen zien.” Haar pruillipje ontgaat Amor niet. Hij heeft beloofd om aan al haar wensen te voldoen in ruil voor de belofte hem nooit te aanschouwen. Hij glipt het bed uit en belooft haar morgennacht te antwoorden.

François-Édouard Picot, L’Amour et Psyché (1817)

Amor is de beroerdste niet dus stelt hij een compromis voor. Psyche mag haar zussen hier in haar liefdesnest ontvangen. Overdag. Maar haar echtgenoot waarschuwt haar ook voor haar zusjes want als ze zien waar hun jongste zusje verblijft kan jaloezie zomaar de kop opsteken. “Luister dus niet naar hun goede raad.” Amor zorgt voor het vervoer.

Sandro Botticelli – Zephyrus (detail uit: De geboorte van Venus)

Opnieuw wordt Zephyrus – de westenwind ingeschakeld. De zussen kijken hun ogen uit. Het weerzien met Psyche is hartelijk. De dames genieten van al het heerlijke dat het toverpaleis in overvloed heeft. Er worden cadeautjes uitgewisseld. Psyche geniet met volle teugen en verwent hen zoveel ze kan.

Jean-Honoré Fragonard – Psyche en haar twee zussen

Maar ja … je voelt het al aankomen. De zussen komen nu wekelijks op bezoek en zij willen het naadje van de kous weten. Vragen als “Wie is je man? Waarom zien wij hem nooit? Waarom kom jij niet bij ons op bezoek? Houdt hij je gevangen?”

Jean-Honoré Fragonard – Psyche showing her sisters gifts (1753)

In eerste instantie houdt Psyche haar mond en ze tracht zoveel mogelijk te genieten van het bezoek. Maar de dames branden van jaloezie. Hun huwelijken zijn ongelukkig, ze zijn met sukkels getrouwd. Het zien van het geluk van hun jongste zusje brengt alle slecht bij hen naar boven. Groen van jaloezie beginnen ze te stoken en houden niet meer op met vragen stellen. Psyche geeft ontwijkende antwoorden maar na een tijdje betrappen haar zusjes haar op tegenstrijdigheden. Om dit kruisverhoor te stoppen bekent Psyche dat ze haar man nog nooit heeft gezien maar dat hij …

Ze krijgt de kans niet om het verder uit te leggen. “Zie je wel, het is een draak, een monster” schreeuwt de oudste. “Daarom mag je hem niet zien, arm naïef zusje van me” “Het is een glibberige slang, een praatjesmaker, een zieke geest … het orakel had gelijk. Arm schaap” voegt het andere kreng eraan toe. “We verzinnen wel een plan. Vertrouw maar op ons.”

Giuseppe Maria Crespi – Amore e Psiche

Psyche is ondertussen zwanger van haar echtgenoot die ze nog steeds enkel in het donker ontmoet. De woorden van haar zusjes maken haar onrustig. Krijgt zij inderdaad een kind van een monster? Amor waarschuwt zijn jonge bruid voor het nade­rende gevaar. “Het kind dat jij draagt is voorbestemd om als god geboren te worden –  maar alleen dan wanneer mijn identiteit geheim blijft. Ik blijf het maar herhalen lieverd want als je ontdekt wie ik ben, zal je me voor altijd verliezen en bovendien zal ons kind dan als gewone sterveling geboren worden.”

Wordt (gauw) vervolgd

In de serie: BEELDENDE KUNST en AMOR & PSYCHE

Advertentie