Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

De afgelopen weken heb ik in acht afleveringen het verhaal van Amor en Psyche verteld. Mocht je dit gemist hebben dan kun je ze natuurlijk hier nog eens nalezen.

Deel 1. Amor en Psyche / Deel 2. De onbekende bruidegom / Deel 3. Contact met thuis / Deel 4. Een olielampje / Deel 5. Op zoek naar … / Deel 6. Werk aan de winkel / Deel 7. Naar de onderwereld / Deel 8. Feest op de Olympus

Jean Pierre Saint-Ours – The reunion of Cupid and Psyche

Ik heb voor deze vertelling natuurlijk gebruik gemaakt van heel wat bronnen. De eerste verteller van dit mythologische verhaal is Lucius Apuleius. Een Noord-Afrikaanse filosoof, redenaar en dichter. Hij schreef in de tweede eeuw – in het Latijn – zijn roman: De Gouden Ezel – Metamorphoses. Het is een raamvertelling met daarin oa Amor en Psyche – het langste en bekendste verhaal.

Op YouTube staan heel wat Amor en Psyche filmpjes (meestal in het Engels). Ik plaats hier één link maar je kunt er zelf vast nog veel meer vinden. Ook met tekenfilmpjes voor kinderen.

Natuurlijk vind je veel verwijzingen op Wikipedia. Psyche / Eros Er bestaat ook iets als Wikiwand, daar vond ik Psyche – een zeer leesbaar verhaal in het Nederlands, met schilderijen en beelden. Een uitgebreidere (Engelse) versie vind je HIER – enkel tekst.

François Gerard – Psyche receiving Cupid’s first kiss (1798)

Op Blogspot van De Genoten staat ook het verhaal van Amor en Psyche in het Nederlands – met een extra woordje uitleg. Ook op de website van Archeologie online staat het verhaal Amor en Psyche, een eeuwig liefdesverhaal.

Franse school – Psyche and the Tribunal of Venus.

Er zijn uiteraard heel veel websites die beeldmateriaal tonen van de schilders / schilderijen die ik heb gebruik om het verhaal te vertellen. Ik heb er heel wat bekeken. Google maar eens Amor (of Eros / Cupid / Cupido) en Psyche en kijk dan naar de afbeeldingen … het mag duidelijk zijn dat dit oude verhaal de inspiratie is geweest voor heel veel schilders en beeldhouwers. Er bestaan ook opera’s, theatervoorstellingen en balletten van dit verhaal. Eigenlijk teveel op hier allemaal te vermelden.

William Etty – Venus and Cupid

De Nederlandse schrijfster Imme Dros heeft een eigen, sensuele versie van het verhaal geschreven. Zij is dé verteller – of zal ik zeggen dé her-verteller – van heel veel Griekse mythes en sagen. Dit verhaal vind je in Liefde en wat er voor doorgaat – uiteraard met tekeningen van Harrie Geelen.

Een uitgebreide studie van het marmeren beeld van Antonio Canova vind je op de website van het Louvre A closer look at Psyche Revived by Cupid’s Kiss

Nog een paar opmerkingen. Jullie hebben veel gereageerd op mijn verhaal. Dank voor jullie complimenten. Er werd ook opgemerkt dat dit verhaal inspiratie was van veel sprookjes. Niet letterlijk maar ik herken zeker elementen van Blauwbaard, Assepoester, Doornroosje, Belle en het Beest en Sneeuwwitje. Alle versies die ik las zijn geschreven in de verleden tijd. Ik heb gekozen voor de tegenwoordige tijd. Dan leef je net iets meer mee met het hoofdpersonage, vind ik. Ik koos zoveel mogelijk voor de Latijnse (Romeinse) namen van de goden want die gebruikte Lucius Apuleius ook. Venus en niet Aphrodite. Jupiter en niet Zeus. Enzovoort.

Laat ik eindigen met een andere, wereldberoemde kus …

Gustav Klimt – De kus (1907)

… je zou toch durven zweren dat het Klimts versie is van Amor en Psyche – op het moment dat de liefdesgod zijn meisje wakker kust. In werkelijkheid zijn het de schilder zelf en zijn vriendin Emilie maar meer dan waarschijnlijk heeft ook Klimt zich laten inspireren door … hartelijk dank voor uw aandacht.

In de serie: BEELDENDE KUNST en AMOR en PSYCHE

Advertentie