Tags

, , , , , , , , , , ,

Mochten de twee eerste afleveringen aan je aandacht zijn ontsnapt dan zijn hier de links. Deel 1 en Deel 2

EEN HOUTEN KOE

Onze banneling – architect, kunstenaar en uitvinder – is nog steeds aan boord van een schip met als eindbestemming Kreta. Een reis die Daedalus al heel wat keren had volbracht. Zijn status is echter dramatisch veranderd. In Athene en Attica wordt hij verdacht van moord of op zijn minst van betrokkenheid bij de verdwijning van zijn talentvolle neef. Een rondfladderende patrijs in de buurt van de akropolis heeft echter geen herkenbaar stemgeluid om het ware verhaal te vertellen. Het zijn hooguit de verhalenvertellers die zijn geschiedenis blijven verwoorden.

Daedalus heeft een geschiedenis met (op) het eiland waar Koning Minos de scepter zwaait. Maar eerst moet ik een kleine tijdssprong maken. Terug in de tijd. Minos werd niet zomaar koning van dat grote eiland tussen het vasteland van Griekenland en de kusten in het zuiden van een min of meer onbekend continent. Uiteraard is er weer een god die een belangrijke rol speelt. Poseidon (Neptunus bij de Romeinen). Broer van oppergod Zeus. Heerser van het water en de zeeën Veroorzaker van tsunami’s en aardbevingen.

Een afbeelding van Poseidon met drietand op een Korinthische plaque (550–525 v. Chr., Penteskouphia, Louvre).

Minos werd namelijk de koning van Kreta met hulp van de zeegod Poseidon. Poseidon had Minos ooit een schitterende, witte stier gegeven. De stier zou in de toekomst geofferd moeten worden aan Poseidon als dank voor zijn hulp. Maar Koning Minos vond de stier zo mooi, té mooi, dat hij het zonde vond om de stier te offeren en koos een andere stier voor de offering. Poseidon werd zo boos en hij zinde op wraak. Hij zorgde ervoor dat de vrouw van Koning Minos, Pasiphaë, verliefd werd op de stier.

En dan heb je natuurlijk een probleem. De vrouw van de koning – Pasiphaë – die het bed wil delen met een bronstige stier. Stel je voor. Weliswaar met een schitterende stier maar toch … zelfs bij de oude Grieken waren er grenzen aan de moraal. Nadat Daedalus voet aan wal zet op Kreta krijgt de koningin al gauw te horen dat de verloren zoon weer thuis was. Nog dezelfde dag ontvangt onze uitvinder een uitnodiging. De verliefde dame bestelt – nee, ze eist – per ommegaande een oplossing voor haar geile verlangens. Als je de bijl en een zeil hebt uitgevonden moet dit toch een eenvoudig klusje zijn … zou je denken. De werkelijkheid is weerbarstiger.

Robert Fagan (1761-1816) – Pasiphaë and the Bull (*)

Natuurlijk hebben jullie al wel eens gehoord van ‘Het houten paard van Troye‘. Misschien stof voor een volgend verhaal. Maar kennen jullie het verhaal van ‘De Houten Koe’? Ik denk het niet. Ik ga het je vertellen. Daedalus moet een oplossing verzinnen. Pasiphaë wil – kost wat kost – gemeenschap met die onweerstaanbare mooie, witte stier. Een vrouw dekken – al is het een godendochter – is niet het eerste wat een goddelijke stier aantrekt. Een tochtige koe … ach ja … waarom niet?!? En als de stier eenmaal de macht verliest over zijn eigen testosteron … dan bespringt hij vast ook een namaak-koe. Zogezegd, zo gedaan. Er wordt geknutseld aan een rijdende constructie. Iedereen zal onmiddellijk een koe herkennen in dit houten bouwwerk dus deze stier ook. Om het geheel nog levendiger te maken wordt de houten constructie bekleed met echte koeienhuiden. In Zundert zouden ze er dahlia’s op tikken – maar dat is weer een heel ander verhaal.

Fresco in Pompeï – Casa de Veitti – Pasiphaë

Herkenbaar op de muurschildering hierboven zijn uiteraard het rollende materieel, de koningin en de trotse uitvinder. Moet ik voor meer plaatjes zorgen? Ach ja … waarom niet. De stier graast elke dag in hetzelfde weiland. Dat wordt dus the place to be. Het houten gevaarte wordt richting weiland gereden en de koningin – hitsig van het vooruitzicht eindelijk te kunnen paren met het object van haar wellust – kruipt gezwind in de koe.

Ik spoel het filmpje even door. De oude Grieken kenden namelijk nog geen 18+ kijkadvies dus dat moet ik dan maar even toepassen. Woorden als ‘bespringen’, ‘bevredigen’ en ‘passie’ kunnen dus niet in beeldende volzinnen in dit verhaal gebruikt worden. Neem gerust even de tijd om alles voor jezelf te visualiseren. Ik wacht wel even …

Een nieuw tijdsprongetje … pak ‘m beet een week of zes later … een beetje godendochter – en dat is Pasiphaë tenslotte – heeft vast geen predictor nodig om vast te stellen dat ze zwanger is. Negen maanden later brengt zij een zoon ter wereld die ze Asterius noemt. Maar ja, het product van zo’n paring – het was natuurlijk de goden verzoeken … is een jongen met het gezicht van een stier, inclusief twee hoorns op zijn hoofd. De rest van zijn lichaam ziet er uit als dat van een normale man.

De koningin is zielsgelukkig met haar kind. Het maakt haar niets uit wat de mensen zeggen. Zij houdt van al haar kinderen even veel. Deze bijzondere jongen groeit en groeit. Steeds meer mensen in haar omgeving spreken over ‘Het wangedrocht’. Dat komt uiteraard ook Koning Minos ter ore. Op straat spreken ze openlijk over het stierenjong van Minos – de Minotaurus. Ergernis en schaamte zijn geen prettige emoties voor een heroïsche potentaat. Tijd voor een oplossing. Die jongen moet uit het straatbeeld verdwijnen. Een gewone gevangenis is geen oplossing. Daarom wordt Daedalus ontboden in de koninklijke vertrekken van Knossos. Hij vindt vast een oplossing. “Meester Daedalus, fijn dat u even tijd voor me hebt. Ik heb een bijzondere opdracht …”

Wordt (gauw) vervolgd: Hoofdstuk 4 – HET LABYRINT

(*) Er bestaat geen zekerheid dat de afgebeelde dame daadwerkelijk Pasiphaë voorstelt. Het zou ook Europa (met Zeus) kunnen zijn. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

ps. De bronnen die ik gebruik zal ik later vermelden, als ik ben uitverteld.

In de serie: DAEDALUS EN ICARUS en BEELDENDE KUNST

Advertentie