Tags

, , , , , , , ,

Ik scroll wat door Twitter en plots zie ik een mooie zwart wit foto. Ik klik de foto aan. Een schaars geklede dame – dat schaars gekleed doet er eigenlijk niet toe – (of toch?). Ik kan geen ‘tijd’ op deze foto plakken. Door het gebrek aan kleding is ‘mode’ geen referentiepunt. Er is nauwelijks een interieur te zien. Is dit een foto uit de vijftiger jaren of is deze foto gisteren gemaakt? Of alles daar tussenin? Ik weet het niet, ik zie het niet.

Ik droom een beetje weg en tegelijkertijd besef ik dat ik nooit meer zwart wit fotografeer. Ik heb geen enkele foto van Isabel in zwart wit (gemaakt). Isabel is van mijn persoonlijk digitaal foto-tijdperk. Ik ruilde in de zomer van 2002 mijn analoge camera in voor een digitaal exemplaar. De foto’s van de laatste jaren zijn meestal gemaakt met een smartphone. Ik heb dus nooit een foto van mijn vrouw gemaakt met een ouderwetse camera met een filmrolletje. Wie kent het woord ‘negatief’ nog en ‘corona-test’ is geen hint? Kun je dat woord (negatief) in verband brengen met fotografie dan ben je meer dan waarschijnlijk in de vorige eeuw geboren en opgegroeid.

Ik ben geen fanatieke foto-bewerker. Als ik een fotoboek maak, zal ik hooguit wat bijsnijden of inzoomen. Maar door die foto op Twitter ben ik toch benieuwd geworden. Ik ga een paar foto’s van mijn madam (dankjewel Lola dat je haar een ‘madam’ noemde in je reactie gisteren) bewerken – zwart wit maken. Dit is een experiment. Hieronder het resultaat.

Isabel

Nu is mijn vraag natuurlijk: ‘Is het wat?’ Vis ik naar complimentjes? Nee. Ik weet dat ze prettig is om naar de kijken. No doubt about that. Ik vind het eerlijk gezegd heel moeilijk om te bepalen of ik de originele foto’s – in kleur – mooier vind of deze zwart wit exemplaren. Hebben jullie dat al eens uitgeprobeerd met recente foto’s? Van kleur naar zwart wit? Wat vind je mooier?

Daedalus en Icarus. Een paar lezers zitten op hun honger. Waar blijft het vervolg van dit mythologische verhaal? Ik kan ze geruststellen … vader en zoon zitten nog steeds opgesloten in het labyrinth in Knossos (Kreta). Ontsnappen via de ingang is geen optie. Dus Daedalus moet iets uitvinden. Dat doe je niet na één nachtje slapen. Daar heeft hij ruim een week de tijd voor nodig (gehad). Vanochtend ontving ik een bericht via Hermes (Mercurius bij de Romeinen) dat de architect en zijn zoon op het punt staan om te ontsnappen. Als dat maar goed gaat. Ik doe er morgen verslag van.