Tags

, , , , , , , , , , ,

Hybride betekent: nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken. De term hybride komt voor in de volgende verbanden: Hybride (biologie) is in de biologie een kruising tussen twee soorten. Hybride (kunst) in de muziek of beeldende kunsten is een kruising tussen twee of meerdere genres die wezenlijk van elkaar verschillen.” (Wikipedia). Wist je dat er wel zeventien definities zijn voor hybride? Lees HIER.

Waarschijnlijk heb ik deze term voor het eerst gehoord tijdens mijn middelbare school carrière. Daarna heb ik nog zelden aan dit woord gedacht. Dat veranderde toen ik in 2012 een nieuwe auto wilde kopen. Ik koos voor een hybride Toyota Auris.

2012 – een nieuwe auto

Deze auto is al enkele jaren de auto van mijn schoondochter. De naam van de auto veranderde dan ook volgens mijn kleinkinderen. Eerst reed mama in de auto van Bompa. Nu rijdt Bompa soms in de auto van mama. Dus ook in naamgeving en gebruik was deze auto een tijdje een hybride.

Waarom schrijf ik over deze auto? Zomaar als voorbeeld dat het woord hybride stilaan dagelijks taalgebruik is geworden. Zeker nu ik weer actief werkzaam ben in het onderwijs is de term hybride heel actueel. ‘Hybride onderwijs’ is een term die ik steeds vaker lees en waar ik dus ook invulling aan moet geven. Hybride onderwijs is de term voor onderwijs waaraan je deels vanuit huis kunt (moet) deelnemen en deels vanuit het klaslokaal op school. Deze vorm van onderwijs moet ik af en toe inzetten (corona) zodat het onderwijsproces zo veel mogelijk doorgang kan vinden, bijvoorbeeld als een leerling of de leerkracht zelf even niet fysiek op school aanwezig kan zijn. 

Met andere woorden – lessen voorbereiden die leerlingen kunnen volgen als we (leerling- leerkracht) online contact hebben of taken die ze uitvoeren – na een instructie of opdracht – als ze zelfstandig werken. Mijn kleinkinderen kunnen me vast leren hoe dat bij hen in de praktijk werkt. Zij zijn specialisten geworden. Ik probeer het op mijn eigen manier. Vandaag staat eenvoudige zinsontleding op het programma. Onderwerp, persoonsvorm, lijdend voorwerp.

En ik ben een hybride bompa geworden. Soms in het echt aan tafel een spelletje spelen, voorlezen of een wandeling maken maar veel vaker (al veel te lang) via Skype of WhatsApp.

Deze dag wordt historisch ‘Verloren maandag’ genoemd. Ik maak straks worstenbrood en appelflappen. De madam van Wizzewasjes bracht me op het idee. Jeugdsentiment. Wat dit met hybride te doen heeft, weet ik zo gauw niet. Jullie wel?