Tags

, , , , , , ,

Het verhaal is verteld. Natuurlijk heb ik ook heel wat uurtjes rondgesnuffeld op internet. Deels voor het verhaal, grotendeels om er de schilderijen, etsen, beelden, illustraties bij te vinden. In deze laatste bijdrage vermeld ik de belangrijkste bronnen (websites) die ik heb geraadpleegd. Misschien een beetje saai maar wel zo correct.

Fragmenten op vazen (5de eeuw voor Christus) Links: Icarus die neerstort in zee? Afbeelding op roodfigurige Attische lekythos. (New York) Rechts: Icarus wordt door Daedalus van vleugels voorzien. Fragment van roodfigurige Apulische skyphos (Oxford).

Natuurlijk is daar de niet meer weg te denken online encyclopedie Wikipedia. Daedalus (mythologie). Uiteraard zijn er ook talrijke pagina’s over Minos, Kreta, Icarus, Theseus, Perdix, Pasiphaë enzovoort. Je kunt ze vast zelf wel vinden.

Een mooie bron vond ik op histoforum.net Daar is het schilderij van Bruegel (De val van Icarus) de aanleiding om veel te vertellen over Icarus en zijn vader. Er wordt veel ingezoomd op details in dat schilderij. Een aanrader.

Rondom een rampvlucht – Een zeer uitgebreid artikel over alle verhalen waarin of Daedalus of Icarus opduiken in Griekse en Latijnse teksten.

Over Daedalus ná zijn ontsnapping is er niet heel veel te vinden. Wel dit artikel: Daedalus in Sicily. In het Engels.

Als je het hele verhaal in een notendop nog eens wilt nalezen (in het Engels, inclusief schilderijen en etsen) dan is dit logje een mogelijkheid: Night of the Living Daedalus. Een wat uitgebreidere versie (ook in het Engels): King’s Death Rekindles Interest in Famous Craftsman.

Abe laat zijn licht schijnen op het Labyrinth. Klik HIER.

En tenslotte YouTube. Veel te veel om hier te vermelden. Ga zelf maar eens zoeken met trefwoorden als Daedalus en/of Icarus. Heel veel (teken)filmpjes, tekeningen. Ik heb er een paar bekeken. Laat ik er eentje uitkiezen. Dit filmpje komt uit de televisieserie: The Storyteller. Derek Jacobi speelt de rol van Daedalus.

In de serie: DAEDALUS en ICARUS (bronnen)

Advertentie