Tags

, , , , , , , , , ,

Ik scroll met enige regelmaat door het AD. Het Algemeen Dagblad op internet. Ik heb geen abonnement. Ik doe dat trouwens ook met De Volkskrant, Trouw, PZC, Leeuwarder Courant, BN DeStem, de Morgen en de Standaard. Niet elke dag allemaal hoor. Met mijn ogen scan ik dan snel of er iets is dat mijn aandacht trekt. Soms is dat de kop van een artikel. Soms een foto. Vandaag zag ik een maffe, niet bedoelde combinatie. Ik maakte een schermafbeelding. Zie hieronder.

Schermafbeelding – AD – 9 maart 2021

Natuurlijk hebben deze twee nieuwfoto’s niets met elkaar te maken. Links een getatoeëerde vechtersbaas die blijkbaar ook een goede zakenman is. Rechts een knielende non in Myanmar, haar manier om te protesteren tegen het geweld van leger en politie na de jongste staatsgreep in het voormalige Birma.

Ik haal de letters zoveel mogelijk weg uit de foto.

Eenvoudige bewerking met foto’s” op mijn laptop (MacBook Pro)

Ik ben vast niet de enige die in de man (links) een soort moderne Christus ziet. Het kruis fantaseer ik er onherroepelijk bij. Hoe dat chemisch in een (mijn) brein werkt weet ik niet. Uiteraard wordt dat versterkt door de andere foto. Wel religieus van onderwerp – duidelijk een katholieke non.

Zien jullie ook soms iets anders in een foto? Of in een combinatie van foto’s? Mij overkomt dat regelmatig. Fotograaf en fotojournalist Hans Aarsman heeft al jarenlang een prachtige rubriek in de Volkskrant. Hij is een meester in het inzoomen op nieuwsfoto’s. Hij noemt zichzelf een foto-detective. Ik ben fan.