Tags

, , , , , , , , ,

Ik mag niet stemmen want ik heb geen Nederlands paspoort. Ik woon al sinds 1979 onafgebroken in Nederland maar stemmen voor de Tweede Kamer. Vergeet het maar. Ook niet voor de provincie want die stemmen uiteindelijk voor de Eerste Kamer. Ik mag wel stemmen voor het Europees parlement, de gemeenteraad en het waterschap. En om dit overzicht volledig te maken: als ik me op tijd registreer mag ik meestal ook (per post) stemmen voor het Belgische federale parlement. Dan stem ik Groen! Vandaag geen rood potlood voor deze man die al sinds begin 80′ er jaren belasting betaalt. In Nederland uiteraard.

Goed. Het is een eigen keuze dat ik na 40 jaar nog steeds niet van nationaliteit ben gewisseld. Van Belg naar Nederlander. Ik ben wel eens gaan informeren. Ik vond het te duur. Volgens mij iets van 1000 euro maar dat weet ik niet meer zeker.

Toch ben en blijf ik politiek geïnteresseerd. Ik was jarenlang deelnemer aan Maurice de Hond peilingen. Ik kruiste altijd ‘Groen Links’ aan. Bij Tweede Kamerverkiezingen heb ik altijd ‘bedacht’ wat ik zou stemmen als… Het wordt een saaie opsomming: PSP en daarna Groen Links. Altijd op de eerste vrouw van de lijst. Ook bij de gemeenteraad (verschillende keren in Bergen op Zoom) kreeg de eerste vrouw op de lijst van Groen Links mijn voorkeursstem.

Vandaag twijfel ik (virtueel). Voor het eerst. Jesse Klaver koos voor ‘progressieve samenwerking’ als positieve boodschap. Een mooie gedachte maar het slaat niet écht aan. De vele vrouwelijke lijsttrekkers kregen veel aandacht. Sigrid Kaag als volgende minister van buitenlandse zaken – lijkt me een goed idee. Prima diplomate. Maar D66 krijgt mijn stem niet. Mijn keuze gaat tussen Corinne Ellemeet (Groen Links) en Esther Ouwehand (PvdD).

Als je me 10 jaar geleden had gezegd dat ik ooit (virtueel) voor de Partij van de Dieren zou stemmen dan had ik je vierkant uitgelachen. Esther Ouwehand heeft in mijn ogen het sterkste verhaal tijdens deze campagne. Een visie op de toekomst. Ik denk nu aan mijn vijf kleinkinderen en denk aan hun toekomst. Waarom ik zou twijfelen of ik mijn stem aan PvdD zou geven? De onbuigzaamheid, het fanatieke. Natuurlijk is het sterk dat je zo uitgesproken en onwrikbaar bent. Staan voor je ideeën en idealen. Prachtig. Maar in de praktijk weet je bijna zeker dat je stem (op de PvdD) in de oppositie terechtkomt. Stel dat Nederland een kiesdrempel heeft van 5% dan zou ik mijn stem wél aan Esther Ouwehand geven om haar (en de PvdD) aan die 5% te helpen. Dat halen ze nu waarschijnlijk net niet.

Ik maak vandaag de gang naar het stembureau niet … zoals ik hierboven al heb uitgelegd. Ik denk dat ik pas in het (virtueel) stemhokje zou beslissen. En ik word neerslachtig als ik bedenk dat het toch weer Rutte zal zijn die de komende jaren … zucht.

ps. Ik heb met opzet links geplaatst naar wikipedia en niet naar partij-websites.