Tags

, , , , , , , , ,

Het is alweer de negende keer dat ik een foto (een paar foto’s) plaats in het kader van Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Thema: WATER. “Water in al z’n variaties. De zee. Een rivier. Een kreek. Een plas water. Een glas water. Een bad vol water. Een fles water. Water uit de kraan. Een waterval. Ik zou zeggen: laat de creativiteit los in jezelf en maak er iets leuks van.”

Een tekening of een flyer stonden niet in het bijgevoegde overzicht. Toch begin ik er dit stukje mee.WATER‘. Een jeugdtheatervoorstelling van het Zeeuwse gezelschap ‘Het Hondje van de Ruyter’. Ik begon twee jaar geleden hier op mijn weblog aan een serie die ik ‘repertwaar’ noemde. Een overzicht van alle voorstellingen die ik regisseerde. Ik ben blijven steken bij nummer 8. Misschien moet ik dit logdraadje weer een keertje oppakken. De voorstelling ‘WATER‘ is in de chronische volgorde nummer tien of nummer elf. Ik schreef en regisseerde ‘WATER’ ter gelegenheid (herdenking) van 40 jaar na de watersnoodramp (1953). We gingen in première op 31 januari 1993 op Neeltje Jans.

Natuurlijk gaat deze photo challenge niet over tekeningen. Ik heb honderden – misschien wel duizenden – foto’s waar water op staat. Niet altijd als belangrijkste onderwerp maar als ‘decor’. Strandfoto’s. Foto’s bij een meertje of een plas. Ik publiceer twee – bijna willekeurige foto’s.

Room with a view (Stone Town, Zanzibar)

De Indische Oceaan. De zee die ik de laatste twintig jaar het vaakst heb gezien. Zoals op de foto hierboven. Tientallen verhalen schieten door mijn hoofd. Maar daar heb ik vandaag geen tijd voor. Het is een foto-dagje. Ik had deze foto ook eerder kunnen gebruiken (kader of streepjes of regel van derden). Vandaag dus WATER. Na de zee het andere uiterste van water dan …

… met andere woorden: het gebrek aan water. Thuis in Nederland denk ik zelden na over water. Ik draai de kraan open en daar stroomt het water in mijn glas, pan of emmer. We zijn ons ietsjes meer bewust dat water niet vanzelfsprekend is als er een lange periode van droogte is. Je mag dan niet sproeien of je auto wassen. Je hoort of leest dan dat het grondwaterpeil te laag staat.

In Afrika (en andere delen van de wereld) is (drink) water geen vanzelfsprekendheid. In Mozambique hebben we een watertank van 2000 liter. De tank is verbonden met de plaatselijke waterleiding. Een paar uur per dag is er water beschikbaar. Af en toe zijn er dagen dat er geen druppel uit de hoofdkraan komt. Daarom dus hebben de meeste mensen een eigen tank. Woon je te klein en heb je geen geld voor een tank dan is de gang naar een lokale kraan (of riviertje) een deel van je dagelijkse bezigheid.

In de serie: DERTIG WEKEN FOTO SCHRIJVEN