Tags

, , , , , , ,

Sinds september 2011 – dus al bijna 10 jaar – maak ik met veel plezier gebruik van WordPress. Gratis. Net zoals Facebook en Twitter kan ik die diensten gratis gebruiken. Dankjewel. Omdat ik de gratis versie gebruik mogen zij een advertentie toevoegen aan elk stukje. Deal. Ik weet dat die advertenties er zijn – ook bij collega-bloggers maar ik merk ze nauwelijks op. Ze storen me niet of toch hoogst zelden.

Iedereen die WordPress gebruikt weet dat zij een tijd geleden een upgrade hebben uitgevoerd. Iets met schrijven in blokken. Dat hoefde voor mij niet. Ik heb het een paar weken genegeerd maar nu ben ik er min of meer aan gewend. Toch blijven er een aantal mysteries onopgelost. Ik probeer ze te beschrijven. Wie weet krijg ik wel een aantal suggesties van medebloggers.

Laat ik beginnen met ‘reageren’ op stukjes van andere bloggers. Bij een aantal kan ik onmiddellijk op hun site de ‘LIKE-knop’ aanklikken. Ik zie dan mijn mini-avatar verschijnen. Bij hen kan ik ook meteen een reactie achterlaten. Bij anderen moet ik mezelf altijd eerst AANMELDEN’. Eerst mijn e-mailadres invullen, dan volgt automatisch mijn gebruikersnaam en mijn site-adres. Geen groot ongemak maar toch … Dat moet ik dus ELKE keer weer opnieuw doen. Soms moet ik mezelf nog een keer extra identificeren met wordpress-wachtwoord en zo. Dat is toch raar!?! Dat ik dat een eerste keer moet doen begrijp ik volkomen maar waarom steeds weer opnieuw?

Nog zoiets. Enkele trouwe lezers (volgers) kunnen NIET reageren op mijn stukjes. Waarom niet? Geen flauw idee. Zij reageren gelukkig wel op de links naar mijn stukjes op Facebook.

Nog een laatste mysterie. Ik heb favoriete blogs die ik graag lees. Een stuk of vijfentwintig. (*) Rechtsonder op hun site verschijnt een knop ‘VOLG’. Die klikte ik ooit aan. Dan zie ik op dezelfde plaats de knop ‘VOLGEND’ verschijnen. In de omgekeerde volgorde kun je jezelf ook weer uitschrijven als volger. Na aanmelding krijg ik vervolgens – in mijn READER – een chronologisch overzicht van de meest recente stukjes van de blogs die ik volg. Handig. Ik lees die stukjes niet in de reader maar ik klik altijd ‘BEZOEK’ aan. Kun je nog volgen? Ik hoop het.

Bij andere blogs die ik nog niet volg druk ik ook op de ‘VOLG-knop’ maar dan verschijnt er zoiets als:

Schermafbeelding van ‘Golven in zee’

Dat wil ik dus niet. Ja, ik wil ‘Golven in zee’ graag volgen maar NIET via mijn e-mail. De inbox van mijn e-mail zit al vol genoeg. Waarom is ‘VOLG’ aanklikken bij ene voldoende om te VOLGEN en bij een ander niet? Ik begrijp het niet. Waarschijnlijk heeft het iets met ‘INSTELLINGEN’ te maken. Maar hoe of wat blijft een raadsel, een mysterie. Dus wat is het effect? Ik volg die blogs met een e-mailverzoek niet.

Ik lees blogs (Facebook en Twitter) enkel op mijn laptop. Nooit op mijn telefoon. Kwestie van me te beperken want dat eeuwige gestaar naar een foon … grrr. En ik lees blogs op de website van de blogger en niet in de reader.

Nog een laatste dingetje. Ik log mezelf op WordPress nooit uit. Sinds een paar maanden gebeurt dat ‘automatisch’ een paar keer per week. Ik word uitgelogd zonder dat ik dat zelf doe. Dan moet ik mezelf dus weer inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Herkennen jullie dat? Moeten jullie dat ook veel vaker doen dan voorheen?

(*) Ik volg zo’n 25 blogs. Gelukkig schrijven ze niet allemaal een dagelijks stukje want dat zou veel te veel zijn om bij te houden. Als ik iets te melden heb, reageer ik ook met enige regelmaat. Daar volgt dan vaak weer een reactie op.