Tags
Annabel, De Taalstaat, Dictafoon, Flink zijn, Frits Spits, Hans de Booij, Herman Pieter de Boer, Ik zal jouw man zijn, Janjaap de Vries, Jean-Pierre Geelen, Liedjes, Mag ik dan bij jou, NT2, Podcast, Radio, Raymond Van het Groenewoud, Robert Long
Het wordt tijd dat ik de dictafoon op mijn mobieltje ga activeren. Ik zit op dinsdag, woensdag en donderdag gemiddeld zo’n drie uur in de auto. Op de heenweg naar mijn werkafspraken ben ik meestal in m’n eentje. Dan luister ik heel vaak naar podcasts die ik eerder heb gedownload. De laatste weken is ‘De Taalstaat’ mijn favoriet. Op de terugweg zit Isabel meestal naast me en dan is zo’n Nederlandstalig programma niet de beste keuze. In de auto krijg ik ook allerlei ideeën, soms voor een stukje op dit blog, soms andere ingevingen. Of ik hoor de naam van een liedje, een zanger (m/v), een boek of een mooie quote. Dan neem ik me voor om dat te onthouden maar dan moet ik een dag later constateren dat ik die naam weer vergeten ben. Vandaar mijn idee om de Samsung ‘Spraak recorder’ app wat zichtbaarder te plaatsen op het beginscherm van mijn foon.
Twee van mijn volwassen NT2-leerlingen vinden afwisseling in de lessen belangrijk. Ik ook trouwens, dat is veel fijner dan een methode van A tot Z slaafs te volgen. Zij vinden het bijvoorbeeld heel fijn dat ik af en toe een Nederlandstalig liedje gebruik. Op YouTube vind je daar goede voorbeelden van. Janjaap de Vries heeft een paar leuke (eenvoudige) liedjes voor NT2-lessen geschreven en opgenomen. Ik heb ze allemaal al een keer gebruikt.
In ‘De Taalstaat’ (een uitzending van half januari) vertelde Jean-Pierre Geelen over ‘De vrouw in het maanlicht’. Een bundeling kort-verhalen van Herman Pieter de Boer. Frits Spits eindigde de wekelijkse taalschat met een liedje. Annabel van Hans de Booij. Ik kon het nog bijna helemaal meezingen. Wat ik niet (meer) wist is dat Herman Pieter de Boer de tekst van dat liedje heeft geschreven. Ik plaats een link naar YouTube en vertel daaronder verder …
Zo heb ik stiekem dus ook wat toegevoegd aan mijn ‘Nostalgische Jukebox’. Twee vliegen in één klap. Ik ga verder met mijn verhaal …
In de auto – luisterend naar dit liedje – wist ik dat ik Annabel deze week wilde gebruiken in mijn NT2-lessen. Op YouTube zijn er bijna tien versies te vinden van dit liedje. Ik gebruikte twee verschillende versies. In het eerste filmpje hoor je het liedje en zie je een een stuk of dertig foto’s die het Annabel-verhaaltje illusteren. Een station, een leeg perron, een vertrekkende trein, een stelletje in bed, een beetje moe maar voldaan … enzovoort. In het tweede filmpje hoor je het liedje en kun je de tekst meelezen. Mijn leerlingen hadden ook nog een geprinte versie van het liedje gekregen. Het lesuur was zo voorbij. Een succesvolle les. Ik had de dictafoon niet nodig om me dit idee te herinneren. Zo weet ik ook nog welke andere liedjes ik eerder heb gebruikt. Ik zal jouw man zijn Raymond van het Groenewoud. Flink zijn (Robert Long). Het fijne van deze liedjes (kleine verhaaltjes) is dat ze goed verstaanbaar zijn en dat ik versies van deze liedjes (liefs mét tekst) vind op internet (YouTube).
Mag ik dan bij jou (Claudia de Breij) overweeg ik ook om te gebruiken maar dat is wel een graadje moeilijker want het is geen ‘verhaaltje’ zoals ‘Flink zijn’ en ‘Annabel’. Mocht je nu een super-tip voor me hebben … klik dan gauw op EEN REACTIE PLAATSEN. Prettig weekend.
ps. Sonia, een van mijn NT2-leerlingen, dacht dat ik dit liedje (Annabel) had gekozen omdat ik dan steeds Isabel hoor. Hahaha.
Bart Peeters heeft ook heel veel “verhaal-liedjes”
Eerlijk gezegd ken ik weinig ‘Bart Peeters liedjes’.
Robert Long (helaas veel te jong overleden) heeft naast zijn schreeuwliedjes ook veel luisterliedjes gezongen met een warme, aangename stem. Bijvoorbeeld “Kalverliefde”.
Boudewijn de Groot heeft ook verhaalliedjes, zowel van vroeger als van nu. Een fijne stem om te horen. Ik noem maar twee ouwetjes.
O, pardon, ik zie dat je zelf Robert Long al noemt.
Dank voor je reactie … ik heb al tig-liedjes van Boudewijn de Groot overwogen maar nog geen enkel liedje gebruikt. Meisje van zestien, Testament …
In de jaren negentig al eens geschreven: ‘Sing along and learn Dutch’. Een cassettebandje met Nederlandstalige muziek, daarbij een documentje met alle teksten, toelichting en vertaling van de moeilijkste woorden. Zou ik die nog ergens in een WP 4.2 versie hebben opgeslagen?
Ik hou me aanbevolen maar je hoeft voor mij niet gaan zoeken …
Geen idee of het geschikt is maar wat ik een prachtig liedje vind is “voor haar”van Frans Halsema, ook hij articuleert keurig. En misschien eens aan Annie MG den denken? Volgens mij geef jij erg leuk les.
Ik denk vaak aan Annie MG. ‘Je mag hem hebben’ (Jenny Arean) ga ik weer eens onder de loep nemen. Aan Frans Halsema had in het kader van mijn lessen Nederlands nog niet gedacht. Ik ga eens zoeken.
Dit vind ik zó mooi!
Ik maak gewoon een “hij”van zij”dat begrijp je.
Ik was geen fan van hem maar Bennie Nijman had ook mooie liedjes.
Ooit een steward ontmoet in een vliegtuig die Nederlands aan het leren was. Hij vroeg toen of ik een zanger of zangeres kende die mooie luisterliedjes maakte en toen heb ik Bennie Nijman aangeraden.
Leuk te lezen dat mensen ook echt iets hebben aan die verhaal-liedjes… En ja, dit past zeker in je ‘nostalgische jukebox”! Succes verder!
Ik ga inderdaad eens zoeken naar Bennie Nijman-liedjes. Een vrijgezel. Ode aan Maastricht. Waarom fluister ik je naam nog? Dank voor de tip.
Ja, zo’n recorder lijkt me soms ook handig.Als ik in de auto zit en ik heb een 💡, probeer ik het thuis meteen op te schrijven, maar ja… ik moet Siri op de iPhone ook nog steeds goed leren gebruiken. #ietsmettijd. Nu vraagt Siri me van alles als ik dat niet wil
Liedjes nt2: oh heerlijk. Ik gebruikte ze veel toen ik nog les gaf. Veel van nt2taalmenu. https://nt2taalmenu.nl/nt2-a1-oefeningen-2/#a1-muziek .Er zijn liedjes van A0- B1, maar het is even scrollen en zoeken. Op Spotify zijn deze liedjes ook te vinden. Er zijn ook oefeningen bij. Ik begon heel lang geleden met liedjes op cassette uit de ‘Veenendaalse methode’. Favoriet: De koningin van Lombadije. Maar ook Tulpen uit Amsterdam.Dat vonden ze stom, maar dan kon ik wel wat over NL vertellen.
Nog wat favorieten: Spinvis: Wespen op de appeltaart, Dromen zijn bedrog van Borsato, Laat me van Shaffy en Malle Babbe van Boudewijn
Leuke suggesties. Nog even twee zaken (om Joop den Uyl te citeren). Spotify is (nog) niet beschikbaar in Mozambique. ‘Laat me’ is bijna té persoonlijk (emotioneel) want dat was het enige liedje dat Ine noemde om op haar begrafenis te draaien. De rest van het afscheid moest ik maar bedenken. De schat !!! Ik zal ze nog wel een keer in een logje allemaal de revue laten passeren. Al die liedjes zijn dus een ‘tikkeltje’ gekleurd. Dat is niet erg – integendeel – maar ik laat ze maar even buiten beschouwing met mijn studenten.
Ik noemde liedjes waar ik iets mee kon. Ik vind ook dat je liedjes moet gebruiken die jezelf ook ziet zitten, anders werkt het niet. Ja en ‘ Laat me’ zou ik jouw geval dan zeker niet gebruiken. Er staan genoeg andere liedjes tussen. De oefeningen geven sowieso een idee en spotify was voor mij ( en de cursisten) makkelijk, maar ze zijn ook elders op het www te vinden.
Mag ik dan bij jou, is heel goed te gebruiken, denk ik. Wel B1 niveau
Ik kreeg ooit ‘Het Dorp’ (Langs het tuinpad van mijn vader) van Wim Sonneveld voorgeschoteld op school. Ik ben altijd van dit nummer blijven houden, ook al ligt mijn muzieksmaak helemaal anders. Een tip voor je?
Ik heb ‘Het dorp’ al overwogen maar ik denk dat de nostalgie die uit deze tekst druipt een brug te ver is voor mijn Portugees sprekende leerlingen in Mozambique.
Er zijn veel kleinkunstliedjes van vroeger met heel mooi taalgebruik.
Zo ben ik grote fan van Boudewijn de Groot.
Erik van Neygen? Zingt samen met Sanne, een oud-leerling van me. Toen een schandaal in onze school, omdat ze als 17 jarige een relatie had met deze oudere gescheiden man. Dit terzijde.
Zjef Vanuytsel met ‘de zotte morgen’.
Wim de Craene met Tim.
Liesbeth List met Pastorale.
Johan Verminnen met Brussel.
Ramses Shaffy met ‘we zullen doorgaan’
Louis Neefs met Jennifer Jennings.
Allemaal leuke liedjes en ze krijgen bijna allemaal een plek in mijn ‘Nostalgische Jukebox’ waaraan ik vorige week ben begonnen. Zeker Tim, Pastorale en Brussel.
En PS, de tip van die app neem ik mee. Ik zit vaak met hetzelfde ‘probleem’ als jij. Werkt de app vlot?
Herman van Veen?
Annabel, wat een topkeuze. Dank je wel voor deze versie.
Pauline van Bram Vermeulen
17 miljoen mensen van Davina Michelle en Snelle
De Troostvogel van Herman van Veen
Ken je het boekje Dichter bij de Taal van Folkert Kuiken en Josine Burgers?
Dankjewel voor de tips. Ik ga ze eens beluisteren / bekijken