Tags

, , , , , , ,

Doe het niet.

Ik blog niet vaak over politiek. Af en toe kan ik het niet laten. Ruim vijf maanden na de verkiezingen is er nog geen nieuw kabinet in Nederland. In vergelijking met federale regeringsvormingen in België is vijf maanden enkel het begin van het begin. Maar alle gekheid op een stokje … het schiet niet op in Nederland. Geruzie, gelek, excuses, vakantiewerk enzovoort. De zetelverdeling is natuurlijk in augustus niet veranderd en de ene partij sluit nog steeds de andere uit. Dat was ook al zo in maart.

Foto door Markus Spiske op Pexels.com

De VVD van Rutte is en blijft de grootste partij. Ook in de opiniepeiling van gisteren is de VVD de grootste. Onbegrijpelijk maar dat is de realiteit. CDA en D66 verliezen fors virtuele zetels. Ik heb er twee bedenkingen bij. Ten eerste stel ik voor dat VVD, D66 en CDA een minderheidsregering vormen (niet mijn voorkeur maar wel aansluitend bij de uitslag). Politiek rechts van het midden. Met zo’n regering krijgt de kamer eindelijk iets te zeggen over belangrijke onderwerpen. Er valt best iets te onderhandelen met bijvoorbeeld CU, PvdA, GroenLinks, SP over deelonderwerpen. Mogelijk ook met Volt, PvdD en JA21 (zeker niet mijn voorkeur). De tweede kamer (de oppositie) kan dan minder mekkeren dat ze eigenlijk vier jaar stemvee zijn. WIJ tegen ZIJ (76 tegen 74) zoals dat de laatste tijd te vaak is gebeurd.

Dit demissionair kabinet krijgt flink wat op zijn bordje maar eigenlijk staat dat bordje niet eens op een tafel. Ik las ergens dat ze ‘semi-dictatoriaal’ zijn want ze kunnen niet meer weggestuurd worden en toch moeten ze van alles beslissen. Denk maar aan corona en Afghanistan.

De PvdA en GroenLinks laten zich verleiden om nu als één fractie mee te praten en mogelijk mee te doen. Een goed idee? Ik denk het niet want een PvdA-kiezer zal zeggen: “Ik wil dat niet want ik heb bewust op de PvdA gestemd en NIET op GroenLinks.” En omgekeerd uiteraard. En je kunt de volgende verkiezingsuitslag – na regeringsdeelname al raden … ze worden afgestraft omdat ze toch teveel rechts beleid hebben goedgekeurd. Mijn advies: maak je punt vanuit de kamer (in de hoop natuurlijk dat het minderheidskabinet er komt). Er zijn ook minderheidsregeringen te vormen over (midden) links maar ik denk niet dat PVV, Forum, Ja21 en VVD geneigd zullen zijn om te ‘helpen’.

En dan nog een dingetje … de aanstaande enquêtes over de gaswinning cq aardbevingen in Groningen, over corona en over de toeslagen-affaire. Waarom zou je als PvdA of GroenLinks dat op je bordje nemen? Ministeriële verantwoordelijkheid, weet je wel. Doe het niet en praat – zonder druk – over mogelijke samenwerking of fusie. Neem daar de tijd voor en nodig dan ook SP en PvdD uit.

Zo dat was het weer, gelul over politiek. Net zo onbeduidend als discussiëren over voetbal, het mooiste plekje, tattoo’s of mondkapjes.