Tags

, , , , , , , ,

Waarom heeft het ruim drie maanden geduurd voordat ik weer eens wat vragen / antwoorden deel op mijn weblog? Dit is een vraag die niet in het officiële lijstje staat van Flow Magazine. Ik ben toe aan vraag 676 en ik zie wel hoe ver ik vandaag kom.

O ja … voor al deze antwoorden en mijn hele blog geldt de volgende quote: Mijn blog is als een bikini: ik laat een hoop zien maar niet alles.

676. Om welk onrecht kun je heel kwaad worden?

Geroddel dat anderen schaadt. Elke vorm van discriminatie.

677. Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg?

Daar moet ik serieus over nadenken. En dat is geen valse bescheidenheid. Het mooiste compliment? Poeh. Dat ik lekker heb gekookt. Dat ik nog steeds mooie kuiten (benen) heb, meldde Isabel me vanochtend, half tussen neus en lippen, dat dan weer wel.

678. Hoe besluit je of je iemand aardig vindt of niet?

Gevoelsmatig uiteraard. Ik zie snel het positieve van iemand. Ik begin eerst met vertrouwen. Noem me gerust naïef. Natuurlijk kijk ik ook – een beetje stiekem – de kat uit de boom. Belangrijk is het om onbevooroordeeld naar iemand te kijken. En natuurlijk moet niet elke kennismaking eindigen in vriendschap.

679. Wat gaat er te langzaam?

Het einde van alle corona-maatregelen. Maar dit antwoord had ik twee jaar geleden natuurlijk niet kunnen geven. Veel bureaucratische geregel – zeker in Mozambique – gaat veel te traag. Heel actueel kan ik zeggen dat de ontwikkelingen in Virgin River – seizoen 3 – (een Netflix-serie) veel te traag gaan. Ik denk dat ik afhaak, Isabel ook trouwens.

680. Welk nummer wil je dat er gedraaid wordt op je begrafenis?

Mag ik nog even passen voor deze vraag? Afgelopen week hebben we afscheid genomen van Per. Zijn as verstrooid onder zijn lievelingsbomen. We kozen voor een lied van Oliver Mtukudzi, een gezamenlijk vriend die ook veel te vroeg is overleden.

Neria. Op YouTube kun je nog heel wat andere versies vinden van dit mooie lied. Ook met Engelse vertaling.

681. Wat is je laatste goede daad?

Moet ik dan een veer in mijn eigen reet steken? Nee, dankjewel. Het afscheid – waarover ik net hierboven schreef – mee organiseren en het aan elkaar praten, hoort thuis op het lijstje ‘goede daad’. Maar het mag duidelijk zijn dat ik dat liever heel veel jaren later had kunnen doen.

682. Zie jij de mensen die in je ‘top 10’ staan elke week?

Nee. En eigenlijk is dat een nare term – mijn top 10. Wie zijn dat dan? Een familie top 10. Een vrienden top 10. Een collega top 10. Nee, dankjewel. En iedereen die hier al wat langer meeleest weet dat ik afwisselend in mijn ene thuis (Leeuwarden) ben en dan weer in mijn Afrikaanse thuis (Djonasse, Matola-Rio). Dat maakt dat ik ‘top 10’ mensen vaak lange tijd niet zie.

683. Wat was je beste beslissing van het afgelopen jaar?

Om ondanks corona-restricties toch naar Duitsland te gaan. Samen met Hanneke naar Markus en Inge. Ik heb er verschillende keren over geblogd. En hetzelfde geldt voor mijn trip naar Noord-Frankrijk. Op bezoek bij Catelijne en haar meiden. En mijn uitstapjes met Ender en Icarus.

684. Wat is het leukste concert waar je bent geweest?

Als die vraag ook over afgelopen jaar gaat, ben ik gauw uitgepraat. Het leukste concert ooit? Dan zeg ik nu: Torhout zomer 1988 met oa. Los Lobos, John Hiatt, INXS, Bryan Adams en Sting. Maar Janis Ian of Astor Piazzolla of Milva of Raymond van het Groenewoud of Mikis Theodorakis (en nog veel meer) maken ook aanspraak op de eretitel ‘Het leukste concert’.

685. Wat is je favoriete beloning voor hard werk?

Een weekje vakantie met mijn geliefde. Twee of drie mag ook. Weekjes bedoel ik, niet geliefden. En een exotische bestemming voeg ik graag toe aan dit antwoord.

686. Heb je wel eens iemand aan het huilen gemaakt?

Ja natuurlijk. Wie niet?

687. Ga je voor kwaliteit of kwantiteit?

Ligt eraan waarover we het hebben. Maar in het algemeen zou ik zeggen ‘kwaliteit’. Maar ik leef vaak als een ‘Bourgondiër’ en dan is er eerder sprake van enige (noodzakelijke) ‘kwantiteit’

688. Wat is de beste remedie tegen liefdesverdriet?

Opnieuw verliefd worden. Ja toch?

689. Welke vijf dingen zou je in een picknickmand stoppen?

Broodjes, fruit, (smeer)kaas, een zelfgemaakte (eier/kip)salade en bestek. Ik hoop dat er ook een koeltas (coolman) mee wordt genomen met water, vers fruitsap en een fles(je) bubbels.

690. Heb je veel zelfvertrouwen?

In de meest voorkomende situaties … JA.

691. Naar wie ga je voor wijze raad?

Ik ga geen namen noemen maar twee personen die daarvoor heel veel jaren in aanmerking kwamen, zijn afgelopen jaar gaan hemelen. Na een relaxed weekendje met Isabel – inclusief wat filosoferen en plannetjes maken – ben ik in staat mezelf goede raad te geven. Of althans een soort ‘plan de campagne’ te hebben.

692. Wat is het leukst aan thuiskomen?

Voor de internettijd was dat – na een lange vakantie – een stapel maken van alle Volkskranten en dan rustig beginnen bladeren en lezen. Thuiskomen in België betekende lekker brood en toespijs (beleg) kopen en daar heerlijk van genieten. Nu moet ik antwoorden: mijn geliefde(n) weer zien. Vrienden en familie.

693. In welk vak was je vroeger goed in school?

Nederlands en geschiedenis.

694. Wanneer heb je voor het laatst een baby vastgehouden?

De eerste helft van 2019. Mijn kleindochter Duin.

695. Zou je jezelf als vriend / vriendin willen hebben?

Ja, waarom niet? Ik kan me voorstellen dat ik dan wel eens moe zou kunnen worden van die ‘vriend’ want hij (vriend Koen) laat graag blijken dat hij over van alles kan meepraten …

696. Kun je goed wachten?

Beter dan vroeger. Dat moet ook wel want wachten is een onderdeel van het ritme in Mozambique (Afrika). Ik las gisteren een mooi citaat over wachten. Medewerkers (crew en cast) aan een film kregen op een dag op de set een t’shirt van een boze collega. Op de voorkant stond: FILMEN IS WACHTEN en op de achterkant: OP JE GELD.

697. Voor welk probleem zou je naar een psycholoog gaan?

Ik denk op de eerste plaats dat ik te lang niet zou gaan. Maar als ik dat advies zou krijgen van intimi dan zal ik wel met drempelvrees een afspraak maken. Een onverwerkt trauma, een moeizame relatie met mijn levenspartner … van dat soort zaken. Gelukkig zijn dat twee voorbeelden die ik niet meetors in mijn rugzakje.

698. Wat wil je nog leren?

Iets eerder nee-zeggen. Voor mijn schoolwerk is er nog heel wat dat ik nog moet (bij)leren. Een aantal (digitale) workshops staan al aangestipt in mijn agenda.

699. Waar kun je geen dag zonder mee?

Goede vraag. Als ik zuurstof even negeer als antwoord dan weet ik het zo gauw niet. Natuurlijk is alles afhankelijk van het moment. Vandaag (zondag) zou ik het prima vinden als de elektriciteit (even) uitvalt. Dan maar geen koud drankje, geen internet, geen water en vanavond eten bij kaarslicht. Morgen (maandag = werkdag) zou dat een stuk vervelender zijn. Geen telefoon. Ja, dat is ook een goed idee voor korte tijd. Een paar dagen, een vakantieweek. Geen e-reader of geen boek(en) zou ik wel heel erg vervelend vinden. Een dagje zonder eten mag geen probleem zijn. Een tijd geen vlees … dat zou ik gemakkelijk kunnen accepteren en gewoon worden. Geen kaas … dat zou ik heeeeeel jammer vinden. Geen werk … dat lijkt me voor even een fijne realiteit. Geen auto. Ik zou er aan kunnen wennen want in Nederland heb ik die ook niet meer sinds 2017.

700. Hoe vaak beginnen je zinnen met: “Toen ik zo oud was als jij …”?

Nooit. Ook nooit gezegd of toch bijna nooit. Wel vertel ik graag over vroeger maar dat is heel iets anders.

Zo, dat waren weer vijfentwintig vragen en antwoorden. Misschien moet ik nog even doorgaan om zo een 1000-vragen-logje in voorraad te hebben.

In de serie: 1000 vragen aan mezelf