Tags

, , , , , , , , ,

Ik hou van een eitje. Niet dagelijks maar toch een paar keer per week. We hebben kippen en dus hebben we eitjes. Af en toe gaat er een kip in de pot. Nee, ik moet het juister formuleren. Als de jonge hanen de macht willen overnemen in het kippenhok dan gaan ze de pan in. Papa Haan blijft de baas, we helpen hem graag een handje. Ik denk dat de zes eerste hennen die we ruim een jaar geleden kochten, ondertussen al lang en breed zijn verteerd. Ik kan ze niet allemaal uit elkaar houden. En aan namen geven zijn we niet begonnen. Elke paar maanden broeden enkele aanstaande kuiken-mama’s zich te pletter op een stuk of wat eieren. Na een tijdje zien we dan jonge kuikentjes hun moeder achterna dribbelen. Gisteren zag ik er weer een stuk of vier. We zijn in blijde verwachting van nog een dozijn.

Dit is allemaal mogelijk omdat we buiten wonen en een grote tuin hebben. We storen niemand. De haan kukkelekuut zich een ongeluk maar niemand heeft er last van. Het is een geluid dat hoort bij het buitenleven. En de kippen en de eitjes zijn natuurproducten waar wij geen nee tegen zeggen.

Isabel eet het allerliefst een spiegelei. Heel af en toe is een omelet ook goed. Ik eet eieren in alle mogelijke vormen. Zacht gekookt, hard gekookt in een salade, een spiegelei (sunny side up), een omelet, roerei. Rauw eigeel op steak tartaar.

Na mijn wielerverhalen in bed, lees ik tijdens wakker-lig-periodes in een oude bundel columns van Youp van ’t Hek. Stukjes uit de periode van Jan Peter, LPF’ers in de regering, Donner bij Trix op bezoek op de fiets, Nederland leert Maxima kennen, Volkert eist veganistisch eten in de gevangenis en de Roy van Zuydewijn maakt zich elke dag publiekelijk belachelijk. Het laatste stukje dat ik vroeg in de ochtend las heet: ‘Hotelroereifabriek’. Waarschijnlijk zou ik het woord afkeuren bij een potje Scrabble. Ik typ het nog een keer … hotelroereifabriek. Er gaat een wereld voor me open.

Ik kook graag maar ik ben nog nooit in een professionele keuken geweest als er wordt gekookt. Ik ken die keukens enkel van kookprogramma’s. Een genre waar ik af en toe erg van kan genieten. Goed, terug naar het roerei. Wat lees ik? Roerei dat je in hotels bij het ontbijt krijgt, komt uit blik. Ik slik en lees verder. Hele grote megablikken roerei. Ben ik net als Youp in de veronderstelling dat elke ochtend om zes uur een kok eitjes staat te klutsen en te bakken? Euh … ja. Niet dan? Was het me dan nog nooit opgevallen dat hotelroereitjes in bijvoorbeeld Trondheim (Noorwegen), Kaapstad (Zuid-Afrika) of in Bangkok (Thailand) er allemaal hetzelfde uitzien? Egaal vaal geel en quasi smeuïg.

Ik val niet meer in slaap. Ik ga naar mijn werkkamer en klap mijn laptop open. Ik google ‘roerei in blik’. En verdomd, een heleboel hits.

Ik slik. Ik krijg een weeïge smaak in mijn mond. Ik trek een vies gezicht als ik naar mijn beeldscherm kijk. Bestaat er een uitdrukking die het tegenovergestelde van ‘het water loopt me in de mond’ betekent’? Toch kijk ik nog wat verder.

Eiproducten vloeibaar – Groothandel Hanos

Ik slik nogmaals. Ik lees de informatie bij het eerste plaatje. Roerei mix scharrel vloeibaar. De roereimix van Wiesenhof Eifix is panklaar. Het is gemaakt van de beste ingrediënten en heeft een uitstekende smaak. In de eimix roerei zijn geen conserveringsmiddelen, kleurstoffen of smaakversterkers toegevoegd. Vanwege de handige verpakking is de mix gemakkelijk portioneerbaar. Uiterst vers en vloeibaar. Door pasteurisatie is de mix gegarandeerd salmonellavrij. EIEREN (86%), geklopte ROOM, volle MELK, kippenvet, maltodextrine, gemodificeerd zetmeel E1422, zout, gemixte specerijen met SELDERIJ, zuurterelegaar: citroenzuur E330.

Wat ben ik toch een onwetende naïeveling. Het is zaterdagochtend. Traditioneel ontbijten we dan uitgebreid op de veranda. Er zijn weer heel veel vogeltjes actief. Prachtig om te zien. Het wordt hier voorjaar. En in de lente leggen alle vogeltjes een … Wij gaan ontbijten met lekkere broodjes, vers sap en fruit, kaas en een eitje. Isabel vraagt vast ovo estrelado. Ik denk dat ik dat ook maar doe en nog een paar dagen wacht om een smeuïg roereitje te maken.