Tags

, , , , , , ,

Mozambique – officieel: República de Moçambique – ligt in het zuid-oosten van Afrika aan de Indische Oceaan. In het noorden grenst het land aan Tanzania. In het noord-westen aan Malawi en Zambia, in het westen aan Zimbabwe en in het zuiden en zuid-westen aan Zuid-Afrika en Eswatini. Het Mozambique-kanaal in het oosten scheidt Madagascar, Mayote en de Comoren van Mozambique.

Embleem van: Republiek Mozambique

Tussen de eerste en de vijfde eeuw na Christus migreerden Bantu-sprekende volkeren vanuit het noordelijke en westelijke deel van zuidelijk Afrika – over land naar het huidige Mozambique. Noord-Mozambique ligt vol in de moesson-passaatwinden van de Indische Oceaan. Tussen de 7e en 11e eeuw ontwikkelde zich aan de kust een reeks Swahili-havensteden, die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een aparte Swahili-cultuur en -taal. In de late middeleeuwen werden deze steden bezocht door handelaren uit Somalië, Ethiopië, Egypte, Arabië, Oman, Perzië en India.

De islamitische Arabische Mussa Ibn Bique, was de eerste bekende heerser in Mozambique, nog vóór de komst van de Portugezen. Vasco da Gama arriveerde voor het eerst in Mozambique in 1497. Er bestonden toen al verschillende Arabische, commerciële pakhuizen aan de kust. Het grootste deel van de bevolking had de islam aangenomen. Vanaf 1505 is er sprake van kolonisatie door de Portugezen. De Portugese matrozen noemden dit gebied ‘Terra de Mussa Ibn Bique’ ter ere van de eerste Arabische heerser. Het land van Mussa Ibn Bique. Maar dat wordt daarna al gauw verbasterd op z’n Lusitaans (Portugees) tot ‘Moza-in-bique’ tot het hedendaagse ‘Moçambique’.

Na meer dan vier eeuwen Portugese heerschappij werd Mozambique in 1975 onafhankelijk en werd kort daarna de Volksrepubliek Mozambique.

Over de vlag van Mozambique en de betekenis van de symbolen en kleuren heb ik al eens eerder geblogd. Klik HIER.