Tags

, , , , , , , , ,

Gisteravond (22 september om 19.21 uur) begon de herfst. Dat was het moment waarop de zon van noord naar zuid de evenaar kruist. In het planetarium in Franeker – en vast op heel veel andere plaatsen – is dit te zien op de ‘liniaal’ aan de zijkant: gezien vanaf de datum zie je het cijfer 0. Dit geeft aan dat de zon recht boven de evenaar staat.

Nul – de zon staat pal boven de evenaar

Ergens op aarde – op de evenaar natuurlijk – was er dus een moment dat er geen schaduw was. Het planetarium in Franeker is gebouwd door Eise Eisinga in zijn woonkamer tussen 1774 en 1781. Het werkt nog steeds! Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium.

De woorden lente, zomer, herfst en winter worden in Mozambique niet of zelden gebruikt. Natuurlijk niet want ze spreken Portugees. Alle gekheid op een stokje … de dagen worden duidelijk al langer. De vogels zijn extra actief. Dinsdag hadden we het eerste onweer sinds maanden met een uur lang bliksemflitsen en flink wat regen. Heel fijn voor de tuin. Jammer dat dan de elektriciteit meteen uitvalt. Grr. In Zuid-Mozambique spreekt men niet over korte of lange regentijd. Dat is meer iets voor de tropen – dichterbij de evenaar. Toch kun je zeggen dat het van oktober tot begin april – de warmste maanden – regelmatig regent. Soms zelfs heel heftig. Van mei tot eind september is het droog en dan regent het zelden.