Tags

, , , , , , , , , , ,

Zeventig procent van de vragen heb ik de afgelopen jaren op onregelmatige tijdstippen beantwoord. Nog driehonderd vragen te gaan … Laat ik gauw beginnen.

701. Hoe tevreden ben je met je lichaam?

Body shame’ is me vreemd dus ik ga dat lijf van mij hier niet afkeuren. In zoverre ik weet marcheert alles nog naar behoren. Afkloppen, hout vasthouden. Het kan zomaar voorbij zijn. Ik zou wel wat meer aandacht mogen besteden aan het overgewicht. Het grapje dat goed materiaal onder een afdakje moet hangen begint flauw te worden. Ik weet dat ik structureel te weinig doe om mijn gewicht onder controle te houden. Afgeleid daarvan weet ik dus dat ik roofbouw pleeg op hart- en bloedvaten. En toch haal ik er eerder mijn schouders over op dan dat ik er daadwerkelijk iets aan doe. Dom? Ja natuurlijk. Volgende vraag graag.

702. Als je één muur in je huis een kleur zou geven, welke kleur kies je dan?

De meeste muren in ons huis hebben een kleurtje. In mijn werkkamer bijvoorbeeld – een soort grijs-groen en gebroken wit.

703. Wat voor leuks heb je gisteren gedaan?

Gisteren, zaterdag. Het was warm, zo’n 38c. Een aantal collega’s van Isabel kwamen lunchen. Natuurlijk wilt zij dan dat alles er goed uit ziet. Dus de tuinman kwam al om 6u langs. Samen met Oswaldo heb ik de tent-patio opgezet. Dat was bijna vier jaar geleden want met onze ruime veranda is zo’n tent een beetje overbodig. Ik was blij dat alles nog prima functioneerde. Het textiel was nog in prima conditie. Ik was een tikkeltje bezorgd dat het weer erin zou zitten. Gelukkig is dat niet zo. Verder was het eten heerlijk en de dames genoten van het zwembad. En ik van de d…

704. Wat doe je als dingen je niet lukken?

Balen. Ik word dan te gemakkelijk chagrijnig.

705. Wat is het engste wat je ooit hebt gedaan?

Uit een vliegtuig springen, denk ik. Met parachute uiteraard en een begeleider, een duosprong in Namibië ter gelegenheid van mijn 50ste verjaardag. Maar vond ik dat eng? Ik weet het niet, wel spannend.

706. Zijn mensen graag bij jou in de buurt.

Ik geloof het wel behalve als ik knor en grom en dat gebeurt af en toe.

707. Waarvan spijbel je weleens?

Schoonmaken. Ook klussen in de tuin die ik moet (wil) doen blijven soms een weekje liggen. De eerste tijd nadat we het zwembad in gebruik hadden deed ik zelf alle schoonmaakwerk. Na een paar maanden was ik dat beu en nu ben ik blij dat er tweemaal per week iemand komt om schoon te maken. Idem met het poetsen in huis.

708. Wanneer is de wereld op haar mooist?

’s Morgensvroeg. Zeker in deze periode van het jaar. Het is al vroeg licht. Als ik mijn ochtendrituelen heb uitgevoerd (koffie en thee maken, de lunchbox voor Isabel gereedmaken) dan vlei ik me neer op de veranda. Soms kijk ik even naar de hoofdpunten van het nieuws maar meestal staar ik wat voor me uit. Naar de tuin en naar de vele vogeltjes die af en aan vliegen.

709. Waar kwam je onlangs pas achter?

Dat ik lichte ouderdomsverschijnselen vertoon. Nog niets om me echt zorgen over te maken maar ik moet wel mijn voeten beter optillen. Ik struikel wat vaker over ’t een of ’t ander. Meestal kom ik wel op mijn pootjes terecht maar vorige week ging ik toch onderuit. Ik stoeide met een grote, lieve herdershond. Ik verloor mijn evenwicht en PATS daar lag ik. Schaafwonden op schouder, knie en gezicht.

710. Houd je van verkleedfeestjes?

Soms. Het is nog geen gewoonte in Afrika (houden zo !!!). De laatste keer was waarschijnlijk toen Catelijne 40 werd.

711. Hoe snel wijk je van geijkte paden af?

Beste vaak, lees er mijn ‘Over Koen’ maar op na.

712. Wat is het beste gevoel ter wereld?

De secondes net voor het doek opgaat. Ik zit (zat) met grote regelmaat in de schouwburg. Heerlijk, altijd weer heerlijk. En net voor het begint ben ik altijd opgewonden blij naar wat er komen gaat. Jammer dat Covid-19 dat gevoel danig heeft verstoord.

713. Wat doe je meestal om drie uur ’s middags?

Lesgeven. Vier dagen per week ben ik rond 15u druk in de weer met Nederlandse les (geven).

714. Met welke beroemdheid zou je goed kunnen opschieten?

Boudewijn de Groot. Geen idee waarom ik hem uitkies. Misschien omdat ik hem al ‘ken’ sinds mijn jeugd. Ik hou van zijn stem, van zijn liedjes, zelfs van hoe hij eruit ziet. Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet, wel een paar keer gezien – hij op de bühne, ik in de zaal. Maar of ik goed met hem zou kunnen opschieten … geen idee.

715. Wat zou je serveren op een high tea?

Dit lijkt eerder een kwisvraag. Thee, scones, cream … wat nog meer? We organiseerden een high tea ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van mijn moeder. Dat werd zeer gewaardeerd door haar, onze tantes, vrienden en buren.

716. Wat kun je ook nog prima morgen doen?

Letterlijk morgen: mijn maandagles voorbereiden want die begint pas om half twee.

717. Wat doet een wandeling door de natuur met je?

Gek dat ik dat in Mozambique zelden doe. Na afloop is de voldoening altijd groot. Blij en trots dat ik ben gaan wandelen. Echte natuurwandelingen … dat is alweer veel te lang geleden. Wie weet binnenkort weer een keertje. Ik zal er verslag over uitbrengen.

718. Welk lied past het best bij je relatie?

719. Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

Hoe vaak kwam deze vraag al langs? Respect voor de natuur en voor elkaar. Minder, een eerlijker verschil tussen arm en rijk. Geen corruptie. Geen oorlog. Aandacht voor kunst en cultuur. Moet ik nog even doorgaan?

720. Wat is voor jou gezelligheid?

Me op mijn gemak voelen met anderen. Ouwehoeren, nostalgisch terugkijken of discussiëren en dan ook echt naar elkaar luisteren. Een hapje, een drankje en een mooi muziekje zijn fijne hulpmiddelen om de gezelligheid te verhogen.

721. In welk beroep zou je waarschijnlijk ook goed zijn?

Wielercommentator. Zou ik een talk show kunnen leiden? Ik heb het lang wel gedacht maar zelden echt uitgeprobeerd. Een gemiste kans? Ja, maar mijn vreemde talen (Frans, Engels, Duits) waren niet van zulke hoge kwaliteit om het écht te kunnen.

722. Wat is het liefste wat je ooit tegen iemand hebt gezegd?

Ik neem aan: ‘Ik hou van jou’. Natuurlijk kun je dat tien keer per dag zeggen maar ik herinner het me als de dag van gisteren, die eerste keer dat ik dat ‘echt’ tegen Isabel zei. Nou ja … in het Engels dan.

723. Wat in het interieur heb je zelf gemaakt?

Nu moet ik goed rondkijken. Wat heb ik zelf gemaakt? Sommige foto’s die in mijn boekenkast staan. Een paar ‘verfsels’ die ik zelf heb gemaakt hangen aan de muur in mijn werkkamer. Verder niets denk ik.

724. Hoe zouden mensen die jou voor het eerst zien je omschrijven?

Daar gaan we weer. Fysiek. Iets over mijn dikke buik en mijn wilde haren.

725. Wat zou je doen met een extra uur tijd per dag?

Hetzelfde wat ik nu ook doe. Beetje lezen, beetje schrijven, beetje lummelen. Het liefste zou ik dan een bordspel spelen maar daarvoor heb ik de verkeerde vrouw aan de haak geslagen. Ze houdt niet van spelletjes.

In de serie: 1000 VRAGEN AAN MEZELF

Advertentie