Tags

, , , , , , , , , , , , ,

‘Schaapjes tellen’ … iedereen weet wat dat betekent. ‘Steden tellen’ daarentegen klinkt waarschijnlijk wat vreemd. Toch gebruik ik steden in plaats van schaapjes. Ja, ik lig veel te vaak wakker en met mijn drukke werkschema moet ik wel voldoende uurtjes maken in bed. Niet alleen horizontaal maar ook slapend. Ik las, alweer een hele tijd geleden, dat er een alternatief is voor de springende schaapjes over een hek. Gebruik het alfabet. Van A naar Z. En bedenk bij elke letter een stad (of plaats) waar je goede herinneringen aan hebt.

Ik heb het al verschillende keren uitgeprobeerd. Ik ben – denk ik – nog nooit verder gekomen dan Kopenhagen. Droom-tellen jullie even mee?

A van AMSTERDAM

Ik kom graag in de Nederlandse hoofdstad. Ik heb er nooit gewoond maar ik ben er wel heel vaak geweest. Ik heb er een half jaar lang een bijscholing gevolgd. Mijn dochter woonde er bijna twintig jaar. We hadden bijna vijftien jaar een opera-abonnement in de Amsterdamse Stopera. Ook heel veel andersoortige theatervoorstellingen zag ik in A’dam. Hetzelfde gaat op voor tentoonstellingen. Natuurlijk heb ik Amsterdam ook bezocht als toerist. Een paar keer een rondvaart gemaakt door de grachten met mijn Afrikaanse familie en andere gasten. Het Anne Frank huis bezocht ik samen met de cast van Het Middelburgs Theater. Er woont familie. Er wonen vrienden. Enzovoort, enzovoort. Dit denk ik er niet allemaal bij hoor als probeer in slaap te vallen.

Ook met een A … Addis Abeba, Atlanta, Antwerpen, Athene, Algeciras … maar dat zijn weer andere verhalen.

Amsterdam – foto: Pixabay

B van BARCELONA

Het was een hele tijd onze lievelingsstad in Europa. Ik was er voor het eerst als jong kind in 1964 op weg naar Torrox aan de Costa del Sol. Met Ine ben ik vier of vijf keer in Barcelona geweest. Een paar keer tijdens een zomervakantie en later ook als stedentrip. En met de mannen – mijn Vlaamse vrienden – zijn we natuurlijk ook al een keer afgezakt naar de Catalaanse hoofdstad.

Ook met een B … Brugge, Beijing, Bangkok, Belfast, Berlijn … maar dat zijn weer andere verhalen.

C van CAMBRIDGE

Nadat Catelijne haar gymnasium-diploma had gehaald besloot ze om verder te studeren in Cambridge. Ik vond dat een goed idee. Uiteraard omdat ik dan kon vertellen … “Mijn dochter studeert in Cambridge.” Dat klinkt chique, vind je niet? Samen met haar goede vriendin Ysabelle woonde ze eerst een tijdje op kamers bij een karikaturale Engelse hospita. Cambridge is een mooi, historische stadje. Ik kuierde er graag door de straatjes.

Ook met een C … Chartres, Caïro, Cannes … maar dat zijn weer andere verhalen.

D van DAR ES SALAAM

Al bij de vierde letter van dit in-slaap-val-rijtje ben ik in Afrika beland. De grootste stad van Tanzania. Het is niet de hoofdstad – dat is Dodoma. Ook met een D maar daar ben ik nooit geweest. Gedurende acht jaar kwam ik meerdere keren per jaar in Dar es Salaam. In het Arabisch betekent dat ‘Huis van de Vrede’. Ik heb gezeild in (vanuit) Dar es Salaam. Mijn portemonnee is er ooit gerold. Een pinautomaat slikte mijn credit card in. Van de vier steden die ik nu horizontaal liggend in bed heb bedacht is dit veruit de grootste stad. Met het Umoja-programma hebben we er vaak opgetreden. We hebben er festivals en conferenties georganiseerd. Ik heb er de files vaak vervloekt en nam er een paar keer de boot naar Zanzibar.

Ook met een D … Dubrovnik, Dublin, Den Bosch, Den Haag … maar dat zijn weer andere verhalen.

Laat ik het hier maar bijlaten voor jullie ook in slaap vallen. In een volgende aflevering tel ik verder, beginnend bij de E van …