Tags

, , , , , , , , , ,

Vandaag zocht ik thematisch een schilderij. Als je gaat googlen met de trefwoorden schilderij en nieuwjaar krijg je heel veel commerciële kitsch te zien. Blijkbaar vonden grote schilders de jaarovergang nauwelijks interessant. Kerstmis, de vlucht naar Egypte, Driekoningen … daar vind je honderden voorbeelden van. Ik probeerde het ook in andere talen en ja .. bingo.

Nieuwjaarsdag – Le jour de l’An – Olieverf op canvas – 60 x 50 cm – André-Henri Dargelas

Laat ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit van deze Franse schilder heb gehoord. Ik ben wat verder gaan zoeken. Op de Franse google vind ik wel wat informatie.

André-Henri Dargelas (1828 -1906) is een Franse schilder en ontwerper. Vanaf 1850 genoten zijn werken vooral succes in Groot-Brittannië na enthousiaste recensies door de Engelse kunstcriticus John Ruskin, die Dargelas’ sentimentele visie op de kindertijd op prijs stelde. Vanaf 1857 begon hij zijn werken ook tentoon te stellen op de Parijse Salons. De picturale, pittoreske stijl en de thema’s zijn beïnvloed door Chardin, destijds erg populair in Frankrijk. De Franse realistische schilder Théophile Emmanuel Duverger was zijn schoonvader. Dargelas en zijn leerlingen wijdden zich aan een representatie van sociale klassen. De hoofdthema’s zijn taferelen uit het dagelijks leven, met een voorkeur voor de voorstelling van kinderen. Met name het terugkerende thema ‘school’ geeft het belang aan dat de kunstenaar hecht aan massa-educatie. (Wikipedia)

Als je afbeeldingen zoekt met trefwoord André-Henri Dargelas dan vind je best veel schilderijen. En inderdaad, heel vaak met kinderen. 19de eeuws sociaal-realisme. Of deze schilderstijl ook zo heet, weet ik niet. De schilderijen doen mij denken aan de schoolplaten uit mijn jeugd. Vooral die van geschiedenis. En enkele bijbelse taferelen maar misschien stonden die plaatjes enkel in onze catechismus. Ik zie ook verwantschap met Anton Pieck. Op dit schilderij zien we kinderen op straat, het heeft gesneeuwd. Enkele kinderen krijgen boven op de trap van een huis iets lekkers van een mevrouw. Zijn deze kinderen ‘nieuwjareke-zoete’ aan het zingen? Iets dat ik als kind ook heel veel heb gedaan maar dan op 31 december, niet op nieuwjaarsdag. Laat ik eindigen met nog een schilderij van dezelfde schilder. Reis rond de wereld. Een mooi thema op deze eerste dag van het jaar. Een thema om bij weg te dromen … laat ik hopen dat 2022 een mooie ‘reis’ wordt …

Rond de wereldLe tour du monde – 1860 – 1869 – olieverf op canvas – André-Henri Dargelas

In de serie: BEELDENDE KUNST en MDLM

Bron: Wikipedia en een uitgebreide biografie