Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Het is bijna vier jaar geleden dat ik iets heb toegevoegd aan de serie: ‘In de buurt’. Vandaag nummer 12. Niet omdat we zoals bij nummer 11 een uitstap hebben gemaakt maar dit keer letterlijk ‘In de buurt’. Een aantal tuinlampen waren na een blikseminslag aan vervanging toe. Langs de doorgaande weg van Matola-Rio naar Mozal (ca 14 kilometer) zijn tientallen kleine en nog iets kleinere winkels te vinden. In aantal zijn ze de laatste zes jaar minstens verdubbeld, misschien wel verdrievoudigd. Vooral drankwinkeltjes, mini-supermarkten en kleine doe het zelf zaken. Heel veel mini drogisterijtjes annex apotheek, carwash plekken en containerbars. Twee benzinestations zijn er nu vijf. Dat betekent natuurlijk ook dat er aan de eindeloze hoeveelheid zandpaden – links en rechts van de doorgaande weg – heel veel bouwactiviteiten plaatsvinden. Ik zie dat natuurlijk ook met mijn eigen ogen als ik weer eens in de buurt wandel. Ik zal er eens wat vaker foto’s van maken.

Terug naar mijn kapotte lampen. Ik liep samen met Gabriël binnen bij de dichtstbijzijnde winkel, zo’n 750 meter bij ons vandaan. Aan de grote weg. Gabriël is onze huis-elektricien. Terwijl hij de bestelling plaatst maak ik een paar foto’s.

Onze plaatselijke mini-bouwmarkt

Je krijgt vast al een idee wat je hier allemaal kunt kopen. Een kruiwagen, verf, een gootsteen. Kippengaas en een huishoudtrapje. Ik (de fotograaf) draai een beetje naar rechts – richting Djuba – en maak nog een foto …

Dat gaat ’s morgens allemaal naar buiten en ’s avonds weer naar binnen.

Vloertegels, slangen, een watertank, moppen, harken, tuingereedschap en scheermesjes-prikkeldraad. In de verte zie je een grote mast waar vast ook onze mobieltjes via antennes en schakelkastjes mee verbonden zijn en dus ‘met de wereld’. Ik word naar binnen geroepen. Er moet betaald worden.

Onze lokale bouwmarkt

Ach ja, waarom niet? Gebruik de deur als uithangbord. Goed idee. Omdat ik niet alle woorden in het Portugees ken is zo’n aanwijsbord super handig. Tijdens onze grote verbouwing begin 2016 kende ik opvallend veel technische woorden in het Portugees. Woorden die ik in het Engels nooit heb geleerd en in het Nederlands zelden gebruik.

Zoekplaatje: Waar is de kassa?

Op de foto zie je Gabriël met mondkapje want dat moet al sinds het begin van de pandemie in ELKE winkel. Hij kijkt in de richting van de kassa, een piepkleine opening tussen allerlei koopwaren. Met enige moeite ontdek ik de man – een Indiër of een Pakistaan – die zijn arm uitsteekt met de ‘P.O.S.’ zoals een pinapparaat hier heet. Alle led-lampen zijn gecontroleerd. Ik pin en we lopen naar huis. Gabriël gaat aan de slag.

Mensen die Leeuwarden een beetje kennen, weten wie of wat ik bedoel als ik ‘Auke Rauwerda’ zeg. Aan de Westerplantage, bij de Vrouwenpoortbrug en de Oldenhove. Een iconische winkel. Het winkeltje bij mij om de hoek doet me daar een beetje aan denken. Wel jammer dat de ouwe Auke Rauwerda in Ljouwert naar het industrieterrein is verhuisd. Weg charme. Culturele Hoofdstad zonder iconische winkel Auke Rauwerda.

In de serie: In de buurt

Advertentie